İddia: Trump, Putin'e Suriye'den çekilme planını sunacak

İddia: Trump, Putin'e Suriye'den çekilme planını sunacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 16 Temmuz'da yapacakları görüşmede Suriye'den çekilme planı önereceği öne sürüldü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, kendi Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile arasında gerilim yaratan Suriye’den çekilme planından vazgeçmediği, bu hafta Ürdün Kralı Abdullah’la bu konuyu ele aldığı ve 16 Temmuz’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesinde bir anlaşma yapmaya çalışacağı iddia edildi. CNN International kanalı haberini, iki  diplomatik kaynağa dayandurdu.

Buna göre, Ürdün Kralı abdullah ile Trump Beyaz Saray’daki görüşmelerinde Suriye meselesini uzun uzun ele aldı. Kaynaklardan biri, Trump’ın Putin’le anlaşma yapabileceğine inandığını söyledi. İddiaya göre, Trump’ın kafasındaki anlaşma şu adımları içeriyor: Suriye’nin Ürdün ve İsrail sınırında bulunan güneybatısında Esad yönetiminin bu bölgede kontrolü yeniden kazanmasına izin verilmesi; burada bir ‘kapalı bölge’ kurulması ve dolayısıyşa İran destekli güçlerin bu bölgede varlık göstermemesi; söz konusu silahlı isyancılara güvenli çıkış sağlanması.

CNN’e konuşan diplomatik kaynaklar, Trump’ın Putin’le bu plan üzerinde uzlaşıp ve ardından olabildiğince hızlı şekilde çekilmeyi istediğini söyledi.

Trump mart ayında Suriye’de kısa süre içinde çekileceklerini söylemiş, Pentagon ise birkaç saat sonra yaptığı açıklamada ‘Amerikan askerlerinin yakın zamanda çekilmeyeceğini’ duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.