İddia: Mossad Suriyeli roket bilimciye suikast düzenledi

İddia: Mossad Suriyeli roket bilimciye suikast düzenledi

New York Times gazetesi, Suriye'de hükümet için çalışan tanınmış roket bilimci Aziz Asbar'ın İsrail'in dış istihbarat servisi Mossad tarafından öldürüldüğünü yazdı. Haber, adı açıklanmayan yetkililere dayandırıldı.

Suriye’nin önde gelen bilim insanlarından Aziz Asbar’ın cumartesi günü suikastla öldürüldüğü ortaya çıktı.

Ülkenin en önde gelen roket bilimcilerinden biri olan ve militimetrik hedefleri vurabilen hassas güdümlü füzeler geliştiren Asbar’ın, Suriye ve İran hükümetlerine yakın olduğu biliniyordu.

Amerikan gazetesi New York Times, Asbar’ın arabasına yerleştirilen bir bomba ile öldürülmesinin arkasında İsrail istihbarat servisi Mossad’ın olduğunu yazdı.

New York Times’ın haberine göre, Asbar kendi özel koruma ekibine sahipti. ‘Sektör Dört’ adlı bir gizli silah geliştirme biriminin başında olduğu belirtilen Asbar’ın, Suriye’de İsrail tarafından hava saldırılarıyla imha edilen bir silah fabrikasına alternatif olarak bir yeraltı fabrikası kurmakta olduğu öne sürüldü.

New York Times, bir Ortadoğu ülkesinden ismini vermediği üst düzey bir istihbarat yetkilisine dayanarak, Asbar’ın cumartesi gecesi Hama’nın batısındaki Masyaf kentinde öldürüldüğünü yazdı. Saldırıda Asbar’ın şoförünün de hayatını kaybettiği belirtildi.

Yetkili, Mossad’ın Asbar’ı uzun zamandır izlediğini öne sürdü. Bir diğer yetkili ise Asbar’ın iç savaşın çıktığı 2011’den önce de Suriye’nin füze programında önde gelen bir rol oynadığını, İsrail’in onu bu nedenle öldürmek istediğini söyledi.

İSRAİL: BİZ YAPMADIK

İsrail yasalarına göre bir suikast operasyonunun emrini sadece başbakan verebiliyor. Mossad bu emri ‘negatif muamele’ olarak tanımlıyor. New York Times’ın haberinde, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Savunma Bakanları Avigdor Lieberman’ın ofisinin gazetenin sorularını yanıtlamadığı vurgulandı. Ancak Lieberman Channel 2 kanalına açıklamasında Suriye ve Lübnan medyasında geniş yer bulan suçlamaları reddederek, “Ortadoğu’da her gün yüzlerce patlama yaşanıyor ve yüzlerce hesap görülüyor. Her seferinde suçu bize atmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla bunu ciddiye almayacağız” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.