İddia: İran, Ukrayna uçağını yanlışlıkla düşürdü

İddia: İran, Ukrayna uçağını yanlışlıkla düşürdü

ABD'li istihbarat yetkilileri, Ukrayna uçağının İran tarafından yanlışlık düşürüldüğünü öne sürdü. Kanada Başbakanı Trudeau da "Uçak kasıtsız olarak düşürülmüş olabilir" dedi.

Amerikan istihbaratı, İran’ın Kasım Süleymani suikastına misilleme olarak Irak’taki Amerikan askerlerini balistik füzelerle hedef almasından kısa süre Tahran’da düşen Ukrayna Havayolları uçağı konusunda gerilimi yeniden yükseltecek bir iddia ortaya attı.

Amerikan basınına isim vermeden konuşan yetkililer, uçağın ‘muhtemelen İran’ın attığı bir füzeyle yanlışlıkla düşürüldüğünü’ öne sürdü. Tahran bu suçlamayı kesin bir dille reddetti.

‘UYDU KIZILÖTESİ SİNYAL ALDI’

Amerikan haber kanalı CBS News’a konuşan Amerikalı yetkililer, Boeing 737-800 tipi uçağın bir füzeyle düşürüldüğüne inandıklarını söyledi. Kanala konuşan Amerikan istihbarat yetkilileri, bir uydunun uçağın düşmesinden önce iki füzenin fırlatıldığına dair kızılötesi sinyal aldığını, kısa süre sonra da bir patlama sinyali geldiğini öne sürdü.

‘RUS FÜZESİ’ İDDİASI

Newsweek dergisine konuşan bir Pentagon yetkilisi ile istihbarat yetkilileriyse uçağın Rus yapımı bir Tor füzesiyle vurulduğuna inandıklarını söyledi. Newsweek’in haberinde, Iraklı bir istihbarat yetkilisinin de aynı kanaati paylaştığı ileri sürüldü.

KANADA: UÇAK DÜŞÜRÜLMÜŞ OLABİLİR 

Düşen uçakta 63 vatandaşı bulunan Kanada’dan benzer bir açıklama geldi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, “Ukrayna jetini İran’ın düşürdüğüne dair farklı kaynaklardan istihbarat aldık” dedi. “Uçak kasıtsız olarak düşürülmüş olabilir” diyen Trudeau, kazaya ilişkin tam kapsamlı soruşturma çağrısını yineledi.

Trudeau ayrıca, Türkiye üzerinden İran’a gitmek üzere bazı Kanadalı diplomatların yola çıktığını ve bu kişilere İran’ın vize konusunda kolaylık sağlayacağını sözlerine ekledi.

İRAN: MANTIKSIZ SÖYLENTİLER

İran Sivil Havacılık Kurumu’ysa iddiayı reddetti. ISNA ajansı üzerinden yapılan açıklamada, suçlamalar ‘mantıksız söylentiler’ olarak nitelenirken, “Bilimsel olarak, bir füzenin Ukrayna uçağını vurmuş olması imkânsız” denildi.

Ukrayna’dan bugün yapılan açıklamada, 176 kişinin ölümüne sebep olan uçak kazasında Rus füzesi ve terör ihtimallerinin de araştırılacağı belirtilmişti. İran yönetimiyse uçağın teknik sebeplerden ötürü düştüğünü açıklamıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.