İddia: Cinayet Apple Watch ile öğrenilmiş olamaz

İddia: Cinayet Apple Watch ile öğrenilmiş olamaz

Amerikan basını, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğüne dair ses kaydının o sırada kendi kolundaki saat tarafından alındığı iddiasını sorguluyor.

Amerikan basını, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda kendi infazını kolundaki akıllı saat üzerinden kaydettiği, bu görüntülerin de o sırada nişanlısında olan cep telefonuyla eşleştiği için Türk polisi tarafından ele geçirebildiği yönündeki iddiayı sorguluyor.

CNN ve AP gibi önde gelen haber siteleri ile tanınmış teknoloji sitesi Mashable, bu durumun teknolojik olarak mümkün olmadığını yazdı. İlgili haberlerde, ‘Türkiye’nin konsolosluğu dinlediği için bu bilgilere sahip olduğu ancak bunu itiraf edemediği için de Apple Watch iddiasını ortaya attığı’ öne sürüldü.

İDDİA NE?

Hükümete yakın Sabah gazetesi dün, Kaşıkçı’nın Apple teknolojisi ile ‘kendi infazını kaydettiğini’ yazmıştı. Habere göre, Kaşıkçı kolundaki iWatch 3 (akıllı saat) ile infaz anındaki konuşmaları  kaydetmiş; bu kayıt da kendisini dışarıda bekleyen nişanlısı Hatice Cengiz’e bıraktığı iPhone telefonu ve Apple’ın iCloud uygulaması ile yedeklenmişti. Haberde, MİT ve Emniyet’in cinayeti bazı ses kayıtlarını iCloud üzerinden analiz ederek ortaya çıkardığı belirtiliyordu.

Bu iddia Amerikan basınında geniş yer bulurken, CNN International ve Mashable Apple teknolojisinin Türkiye’deki altyapıyla ve kendi içinde çalışma biçimini analiz etti. Haberlere göre, Kaşıkçı’nın saatiyle elde ettiği kaydı transfer etmesi neredeyse imkânsız…

‘SAAT LTE İLE BAĞLANAMIYOR’

Buna göre, Apple Watch teorisiyle ilgili en büyük sıkıntı, bu saatlerin Türkiye’de yaşadığı internet bağlantısı sorunu. Haberlerde, Apple’ın Kaşıkçı’nın kolundaki saat modeli için Türkiye’deki LTE bağlantısını desteklemediği, bu nedenle saatin sesi kaydetse bile bu kayıt dosyasını bir başka yere transfer edemeyeceği belirtildi.

‘BLOOTOOTH MESAFESİ YETERLİ DEĞİL’

Amerikan basını, Kaşıkçı’nın saatle elde ettiği kaydı, saati bluetooth üzerinden telefonuna bağlayarak transfer etmiş olabileceğini ancak bunun da ‘son derece ihtimal dışı’ olduğunu yazdı. Buna göre, Kaşıkçı’nın dışarıda bekleyen nişanlısındaki telefonu ile saati arasında bluetooth bağlantısı kurmuş olması zor. Haberlerde, Apple Watch ile iPhone’un birbirlerini görme mesafesinin sadece 9 ila 15 metre olduğuna dikkat çekildi. Suudi Arabistan Konsolosluğu’nun ana binasının girişe uzak olduğu da belirtildi.

‘WIFI BAĞLANTISI MÜMKÜN DEĞİL’

Haberlerde, kablosuz internet bağlantısı (WiFi) ile transferin de mümkün olmadığı öne sürüldü; Apple Watch’ı kablosuz internete bağlamak için önce telefonu bağlamak gerektiği, telefonun da Kaşıkçı’nın yanında olmadığı belirtildi.

‘SAATİ NEDEN ÇIKARMADI?’

The National muhabiri Joyce Karam ise Kaşıkçı’nın akıllı saatini konsolosluğa girerken çıkarmasının istenmiş olması gerektiğini öne sürdü. Karam Twitter hesabında, aynı konsoloslukta bir etkinliğe katıldığını ve kendisinin kolundaki fitness aygıtını çıkarmasını talep edildiğini yazdı.

Karam ayrıca, Sabah gazetesindeki iddianın doğru olması halinde, Kaşıkçı’nın telefonunu taşıyan nişanlısının cinayet haberini yetkililerden önce almış olması gerektiğini ancak öyle olmadığını belirtti.

‘DİNLEME’ İDDİASI

Mashable’ın haberinde, “Diplomatik sebeplerden ötürü Türkiye’nin casusluğu açıkça itiraf etmek yerine ses kaydı için bir başka kaynak göstermekte büyük bir çıkarı var. Dolayısıyla Türkiye hükümetinden gelen bilgilere dayanan bu haber güvenilir olmayabilir” denildi.

‘ŞİFREYİ NASIL ALDILAR?’

Haberde, Kaşıkçı bir şekilde iCloud’a ses kaydı transfer etmeyi başarmış olsa bile, Türkiye hükümetinin Kaşıkçı’nın iCloud hesabına nasıl girdiğinin merak konusu olduğu da belirtildi. Mashable, Apple’ın geçmişte hükümetlere şifre vermediğine dikkat çekerek, ya şifreyi hükümetin zaten bildiğini ya da nişanlısı tarafından alınmış olması gerektiğini yazdı. Haber, “Sabah’ın haberindeki ses kaydının nereden geldiği henüz belirsiz ama sadece bu teknolojinin nasıl çalıştığına dair bilgilerimize dayanarak, kaynağın Apple Watch olmadığı açık” cümlesiyle son buldu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.