İddia: ABD Türkiye'den 15 kişilik liste ve yazılı garanti istedi

İddia: ABD Türkiye'den 15 kişilik liste ve yazılı garanti istedi

ABD ile Türkiye arasındaki görüşmeye dair Türk tarafından sızan kulis bilgilerine göre, Washington Ankara'dan Rahip Brunson'ın yanı sıra başka isimleri de bırakmasını istedi.

ABD ile Türkiye arasında dün yapılan kritik temaslara ilişkin Türk tarafından da kulis bilgileri sızmaya başladı.

Diplomatik kaynaklar, Amerikan tarafının Türkiye’de serbest bırakılmasını istediği 15 kişinin listesini verdiğini söylüyor.

Görüşmeyi çıkmazsa sokan detayın ise ABD’nin Amerikan vatandaşlarının salıverilmesine ilişkin yazılı taahhüt istemesi olduğu iddia ediliyor.

LİSTEDE KİMLER VAR?

Sözcü’den Zeynep Gürcanlı’nın haberine göre, ABD Dışişleri’ndeki görüşmelerde Türk heyetine, sadece Rahip Andrew Brunson’ın serbest kalmasının yetmeyeceği, Türkiye’de tutuklu bulunan 12 Amerikan vatandaşı ile ABD’nin Türkiye temsilciliklerinde çalışan tutuklu iki Türk vatandaşı Hamza Akçay ve Metin Topuz’un da tahliyesinin beklendiği talebi iletildi.

YAZILI TAAHHÜT TALEBİ

Diplomatik kaynaklara göre görüşmeleri çıkmaza sokan gelişme ise Amerikan tarafının Amerikan vatandaşlarının salıverilmesine ilişkin yazılı taahhüt istemesi oldu.

İRAN KONUSUNDA DA ANLAŞMA YOK

Türk heyetinin ABD Hazine Bakanlığı’ndaki görüşmelerinde ise ana konuyu, İran’a yönelik Amerikan yaptırımları oluşturdu. Türk tarafı ABD’den, özellikle kasım ayında İran’a karşı devreye sokulacak petrol ve doğalgaz yaptırımlarında, Türkiye’nin İran’la mevcut anlaşmaları çerçevesinde ‘ayrıcalık’ istedi. ABD tarafının net bir ‘evet’ yanıtı vermediği belirtiliyor.

Dün yapılan görüşmelerin ardından, Amerikan Dışişleri somut bir uzlaşma sağlanmadığını ve temasların süreceğini açıklamıştı. Wall Street Journal gazetesine isim vermeden konuşan Amerikalı yetkililer ise çözüm bulunamadığı için ABD’nin Türkiye’ye ek yaptırımlar dayatabileceğini öne sürmüştü. (Kaynak: Sözcü)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.