Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminin detaylarını açıkladı

Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminin detaylarını açıkladı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminin detaylarını açıkladı.

İhtiyaçtan fazla bedelli askerlik başvurusu gelmesi halinde kura çekileceğini, bedelli askerlik yapacaklar ile lise mezunu ve altındaki kişilerin birlikte bir ay temel eğitim alacağını söyleyen Akar, bir ayın sonunda bedelli yapanların askerlikle ilişkisinin kesileceği, lise mezunu ve altındakilerin de beş ay daha kıtada devam edeceğini belirtti.

Akar'ın yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklaması şöyle:

"Gençlerimizin eğitim, öğrenimi ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir optimizasyona çalıştık. Bu konuda gerçekten sorabileceğimiz her yerden görüş almaya gayret ettik. Bazı üniversitelerden görüş aldık, bunun öngörülebilir, kalıcı bir sistem olmasına gayret gösterdik. Anne ve babaların yarın öbür gün ne çıkacak endişesi,ne kapılmadan gençlerimizin mesleki planlamalarını yapsınlar şeklinde bir noktaya gitmeye çalıştık. Geldiğimiz noktada bunun, tabii bir takım eksiklikler çıkabilir ama büyük ölçüde bunun sürdürülebilir, TSK'nin ihtiyaçlarını karşılayacak, siyasi saygınlığına uygun bir sistem. Ana parçalar şunlar, hükümlü kaynağımız var. Her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların bölünmesi şöyle, bir bedelli askerlik, hükümlü erbaş ve erler, yedek astsubaylar, bu sistem meslek yüksekokullarına karşı bir değer koymak adına astsubaylık konuldu, diğer, yedek subaylık, beşinci bölüm de dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak. Bunların prensiplerini belirledik.

1552035204223-askerlik-sistemi.jpg

"Lise mezunu gencimiz bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek, bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi hem erbaş ve erler hem de bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ayın sonunda bedelliler, askerlikle ilişkileri kesilecek, bu eğitime mütakip, diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacaklar. Toplam 6 ay. Bunun sonunda soru soracağız kalmak ister misiniz diye. Bu süre zarfında hem bir ayda hem beş ayda harçlık alacaklar. Kalmak isterlerse maaşlı şekilde 6 aylık sözleşme yapılacak, bu maaşlı olacak. Bu altı aylık süre bitince yine komutanları oradaki değrlendirmelerde bu genç başarılı olduğunda bu sözleşmeli er, erbaş olabilecek. Çok tutarlı bir şekilde, sindire sindire, herkes birbirini tanıyarak devam edecekler. Meslek yüksekokul mezunlarımız yedek astsubay olacaklar. Meslek yüksek okullarında okuyanlara de sen mesleğinden kopma, onları yedek astsubay olarak yer vereceğiz. İki ay temel eğitim alacak, burada harçlık alacak, kıtalara gittiğinde 10 ay maaş alacak. Devam etmek isterse, gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek."

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.