Hulusi Akar: ABD anlaşmadan cayarsa kendi dünyamızı kurarız

Hulusi Akar: ABD anlaşmadan cayarsa kendi dünyamızı kurarız

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı anlaşmasıyla ilgili şartları yerine getirdiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması halinde ABD’nin F-35 savaş uçaklarını teslim etmeyebileceği yönündeki açıklamaları değerlendirdi. Türkiye’nin F-35’lerle ilgili sorumluluklarını yerine getirdiğini belirten Akar, “Bu sözleşmede taraflardan biri S-400 alırsa anlaşmadan çıkarılır diye bir şey var mı diyoruz, hayır diyorlar. ABD anlaşmadan cayarsa kendi dünyamızı kurarız” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Habertürk TV’de Didem Arslan Yılmaz’ın sorularını yanıtladı. Yeni askerlik sistemine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Akar, “1927’den beri devam eden Askerlik Kanunu’muz var. Yeni bir askerlik sistemi olduğu ihtiyacı çıktı. Bütün modelleri gözden geçirdik. Milli ve tarihi değerlerimiz üzerinden hareket ettik. Reform diyebiliriz ama temelleri tarihimizde var” dedi.

‘S-400 ANLAŞMASI İMZALANDI VE BİTTİ’

Türkiye’nin hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu belirten Akar, “S-400 bir şekilde belirlendi. Birtakım sıralı çalışmalarla belirlendi, bir anda çıkmadı ortaya. Türkiye’de ilgili kurum ve kuruluşlar, bakanlıklar birtakım kriterler belirledi. Biz bu kriterlerle çıktık ortaya. Birlikte üretim var, ihracat var. Bu anlaşma imzalandı ve bitti. Bunu Cumhurbaşkanımız da birçok kez tekrarladı” diye konuştu.

‘AMERİKALI DOSTLARIMIZLA GÖRÜŞMELERİ DEVAM ETTİRİYORUZ’

F-35 savaş uçaklarının bilgilerini Rusya üretimi olan S-400’ler tarafından algılanacağı değerlendirmeleri olduğunu hatırlatan Hulusi Akar, “Amerikalı dostlarımızla müttefiklerimizle görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. F-35’le S-400’lerin birbirine yakın olduklarını söylüyoruz. Bir çalışma grubu, NATO, ikili heyetler vasıtasıyla bunları görüşelim, tartışalım. Bu bizim için bir ihtiyaç” ifadelerini kullandı.

ABD ile görüşmelerin sürdüğünü aktaran Akar, “Ekim-Kasım ayında sonuçlanacak. Orada başarılı bir şekilde tamamlayabilirsek çalışmalarımızı genişleteceğiz. S-400’lerle ilgili kurum ve kuruluşlarımız yaptığımız anlaşma çerçevesinde anlaşmalar var. Haziran’da yetişmeyebilir ama önümüzdeki aylarda gelecek. Süreç başladı” dedi.

‘F-35’LE İLGİLİ SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRDİK, AÇIKLAMALAR MAKSADINI AŞIYOR’

ABD’den yapılan Türkiye’nin S-400 alması halinde F-35 savaş uçaklarının verilmeyeceği ve yaptırım uygulanabileceği açıklamalarını eleştiren Akar, “Bu tür açıklamaların ittifak ve dostluk bakımından sıkıntılı olduğunu söylememiz lazım. Açıklamalar bazen maksadını aşıyor. Bize verilen sorumlulukları tam olarak sürdürüyoruz. Ödememiz gereken F-35 paralarını ödedik” şeklinde konuştu.

Türkiye 4 adet F-35’in teslim edildiğini dile getiren Hulusi Akar, “4 pilotumuz eğitime devam ediyor. Yüzlerce astsubayımız eğitim aldı ve döndü. Bizim Malatya’da F-35’leri konuşlandıracağımız yerde inşaatlar sürüyor. Normal bir düzen devam ediyor” ifadelerini kullandı.

‘RUS TEKNİK PERSONELİ KURULUM İÇİN TÜRKİYE’YE GELECEK’

F-35 sözleşmesinden S-400’lerle ilgili bir madde olmadığına dikkat çeken Bakan Akar, “Peki bu sözleşmede taraflardan biri S-400 alırsa anlaşmadan çıkarılır diye bir şey var mı diyoruz, hayır diyorlar. ABD anlaşmadan cayarsa kendi dünyamızı kurarız. Rus teknik personeli Türkiye S-400 kurulumu çalışmaları için gelecek. F-35, Patriot, Münbiç, Fırat’ın doğusunu konuşuyor. Oralarda ilerleme olabileceğini ümit ediyoruz” dedi.

‘İDLİB’İN İÇİNE GİRİLDİKÇE KOŞULLAR DAHA DA ZORLAŞABİLİYOR’

Suriye’nin İdlib kentinde ateşkesin sağlanması için Rusya ve Türkiye arasındaki mutabakat kapsamında çalışmaların sürdüğünü aktaran Akar, şunları söyledi:

“Oradaki insanların olabildiğince güven içinde yaşamasına gayret gösteriyoruz. Orada askeri olmaktan çok insani boyutu var çalışmalarımızın. İdlib’in içine girildikçe koşullar daha da zorlaşabiliyor. MİT, TSK, özel kuvvetlerimiz, insani yardım kuruluşlarımız çok önemli gayretler gösterdi. Ciddi mesafeler kat ettik. Oradaki radikal grupların bir şekilde silahtan arındırılmış bölgeyi terk etmeleri konusunda ciddi aşamalar kaydedildi. Bu gayretlerimizi ciddiyet ve samimiyetle sürdürüyoruz.”

‘ESAD REJİMİYLE GÖRÜŞMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’

İdlib’le ilgili görüşmelerin Rusya’yla yapıldığını belirten Hulusi Akar, “Esad rejimiyle görüşmemiz söz konusu değil. Onlar acımasız bir şekilde hastane, okul, evlerde birçok masum insanın ölümüne sebebiyet veriyorlar. Bu konunun artık bitmesini bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konuda gelişme bekliyoruz” diye konuştu.

‘FETÖ TSK’DAN TAM TEMİZLENMEDİ’

“FETÖ teşkilatının devletin bütün katmanlarına sirayet etmişlerdi, silahlı kuvvetlerimize dahil” diyen Akar, “FETÖ’nün mevcudiyetinin TSK tarafından tamamen temizlendi demek mümkün değil. Yargı, istihbarat birimleriyle temaslarımız sürüyor. Bilgi ve belge çıktıkça müracaatlarımızı yapıyoruz. Mücadelenin devam ettiğini söyleyebiliriz. Büyük ölçüde temizlendiğimizi, caydırıcılığımızın, saygınlığının arttığını görüyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.