Hrant Dink davasında 6 sanık için tutukluluğa devam kararı

Hrant Dink davasında 6 sanık için tutukluluğa devam kararı

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davada 6 sanığın tutukluluk hallerinin devamına kararı verildi. Bir sonraki duruşma, 18-19-20 Aralık'ta yapılacak ve tanıklar dinlenecek.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 85 sanıklı davada, tutuklu 6 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Tutuklu sanıklardan eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer için “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçundan, Ramazan Akyürek içine “Resmi belgede sahtecilik” ve “Örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından tahliye kararı çıktı. Her iki sanığın, Dink’in öldürülmesine yönelik suçlardan ise tutuklulukları devam edecek.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlileri ile ana dava hükümlülerinin de aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 14’ü firari 85 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, bazı tutuklu sanıklar tutuklu bulundukları cezaevinden katılırken, tutuksuz sanıklardan eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Niyazi Malkoç katıldı.

Mahkeme Başkanı Emre Efe Şimşek, sanık Niyazi Malkoç’un Almanya’dan Türkiye’ye giriş yapması üzerine gözaltına alınarak mahkemeye sevk edildiğini, sanığın sorgusu yapıldıktan sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakılmasına karar verildiğini tutanağa geçirdi.

Söz alan sanık Niyazi Malkoç, “2012 yılında emekli olup Almanya’ya yerleştim. Orada ikamet etmekteyim. Ailem orada ve çalışıp onların geçimini sağlamak durumundayım. Adli kontrol yasağı devam ederse ikamet ve çalışma iznimi kaybederim. Uygun görülürse yurt dışından gelerek duruşmalara katılmak isterim” dedi.

6 İÇİN TUTUKLULUĞA DEVAM KARARI

Mahkeme heyeti ara kararında Ali Fuat Yılmazer’in “Tasarlayarak adam öldürme”, Ramazan Akyürek’in “İhmali davranışla adam öldürme”, Hamza Celepoğlu, Muharrem Demirkale ve Yavuz Karakaya’nın “Kasten öldürme” ve “Silahlı terör örgütüne üye olma”, Ercan Gün’ün “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarından tahliyelerinin reddine ve tutukluluklarının devamına hükmetti.

Kararın cinayetin toplumda yarattığı infialin halen etkilerini sürdürmesi, öngörülen cezanın ağırlığı ve dosya içerisindeki istihbarat raporlar değerlendirilerek verildiği belirtildi.

YILMAZER VE AKYÜREK’E DİĞER SUÇLAMALARDAN TAHLİYE

Ali Fuat Yılmazer’in “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçundan ve Ramazan Akyürek’in “Resmi belgede sahtecilik” ve “Örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçlarından tutuklulukta geçirdikleri süre ve kanunda öngörülen ceza miktarları gerekçeleriyle tahliyelerine karar verdi.

GELECEK DURUŞMADA TANIKLAR DİNLENECEK

Mahkeme heyeti, tanıklar Selim Kutkan, Şammaz Demirtaş ve Hakan Aydıntürk’ün 18 Aralık’ta; Halit Sağlam, Gökhan Arslan, Galip Taşkın ve Ali Oğuz Çağlar’ın 19 Aralık; Hüseyin Yavuzdemir, İbrahim Pala, Özcan Özkan ve Volkan Altunbulak’ın 20 Aralık’ta dinlenmelerine hükmetti.

Mahkeme, Ali Öz’ün ev hapsinin kaldırılması talebini reddederken, sanık Niyazi Malkoç’un adli kontrol kararının kaldırılmasına hükmetti. Gelecek duruşma, 18-19-20 Aralık’ta yapılacak. (DHA)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.