Hollanda'da göçmen karşıtı partiden oy patlaması

Hollanda'da göçmen karşıtı partiden oy patlaması

Hollanda'da hükümet kararlarının kabul edilmesi açısından kilit önem taşıyan Senato için düzenlenen seçimlerde, göçmen karşıtı Demokrasi İçin Forum Partisi (FvD) oy patlaması yaptı.

Hollanda’da dün düzenlenen yerel parlamento seçimlerinde, göçmen ve Avrupa Birliği karşıtı faşist Demokrasi İçin Forum Partisi (FvD) oy patlaması yaptı. Bu sonuçlar, Mark Rutte başkanlığındaki koalisyon hükümetinin 75 sandalyeli Senato’da çoğunluğu kaybetmesi anlamına geliyor. Koalisyon hükümeti artık, Senato’dan yasa geçirmek için başka partilerin desteğini almak zorunda kalacak.

RUTTE İLE KOLTUK SAYISI EŞİTLENEBİLİR

2016’da kurulan ve 36 yaşındaki Thierry Baudet’nin liderliğini yaptığı FvD, 2016’da kurulmasından sonra parlamentoda sadece iki koltuğa sahipti. Sün düzenlenen seçimlerin ardından ise Senato’da Başbakan Rutte’nin partisi VVD ile eşit sayıda koltuğa sahip olması bekleniyor. Sandık başı anketler, FvD’nin Senato’da 10 sandalye alabileceğine işaret ediyor.

WILDERS OY KAYBETTİ

Utrecht’te Gökmen Tanış isimli bir kişinin düzenlediği silahlı saldırının ardından alınan bu sonuçların, ülkedeki yerleşik siyasi partileri şoke ettiği yorumu yapıldı. İlk sonuçlara göre, Demokrasi İçin Forum Partisi (FvD) ile birlikte Yeşil Sol Parti (GL) de oylarını en fazla artıran parti oldu. Ülkede göçmen karşıtlığının ve faşizmin siyasi arenadaki en tanınan temsilcisi olarak Geert Wilders ve liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) büyük oy kaybı yaşadı. Hükümet ortakları arasında oylarını arttıran tek parti ise muhafazakar Hıristiyan Birliği (CU) oldu.

Resmi sonuçların, Hollanda’da hükümet kararlarının kabul edilmesi için son onay merci olan Senato’da nasıl bir dağılım ortaya çıkaracağı merak konusu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.