Hemîdê Smaîlaxa vefat etti

Hemîdê Smaîlaxa vefat etti

Hamit Kılıçaslan, korona virüsü tedavisi gördüğü hastanede vefat etti. Kılıçarslan'ın cenazesi yarın Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Dêrika Smayîlaxa köyünde defnedilecek.

Yaklaşık 40 gün önce korona virüsüne yakalanan ve 31 Ekim tarihinde ambulans uçakla Ankara Şehir Hastanesi'ne sevk edilen yazar, dilbilimci ve KDP-Bakur sözcüsü Hemîdê Smaîlaxa (Hamit Kılıçaslan), bugün sabaha karşı 4 sularında tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi'nde vefat etti. Kılıçarslan'ın cenazesi yarın sabah uçakla Ankara'dan Diyarbakır'a gönderildikten sonra Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Dêrika Smayîlaxa köyünde defnedilecek.

HEMÎDÊ SMAÎLAXA (HAMİT KILIÇASLAN) KİMDİR?

1948 yılında Kızıltepe’nin Dêrika Smaîlaxa köyünde doğan Kılıçaslan, ilk ve ortaöğrenimini Kızıltepe’de tamamladı. 60’lı yılların sonunda okuduğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden siyasi nedenlerden dolayı atıldı. 1969 yılında daha aktif bir şekilde Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) içerisinde siyaset yapmaya başladı. Doğu Devrimcileri Kültür Ocakları (DDKO)'nın kurucularından olan Kılıçaslan, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Rojava’ya geçmek zorunda kaldı ve 1983 yılında İsveç’e yerleşti. Yaklaşık 25 yıllık bir sürgünden sonra dönen Kılıçaslan önce Mardin, ardından da Kızıltepe'de yaşamını sürdürdü.

Evli ve 6 çocuk babası olan Hamit Kılıçaslan, PDK-Bakur'un sözcülüğünü yapıyordu. Kılıçaslan, Paris Kürt Enstitüsü ve 30 yıldır Kürtçenin Kurmancî lehçesindeki söz varlığını kayıt altına alan Gruba Kurmancî'nin de üyesiydi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.