Hem sepet satıyor hem hurda topluyor: Geçinemiyorum

Hem sepet satıyor hem hurda topluyor: Geçinemiyorum

Geçinebilmek için bir yandan dallardan yaptığı sepetleri satan, diğer yandan hurda toplayan Necmettin Elik, emeğinin karşılığını alamadığını söyledi.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde yaşayan 55 yaşındaki Necmettin Elik, söğüt ağacı dallarından örme sepetler yaparak geçiminin sağlıyor. Selik denilen bu sepetlerin yapımını dedesinden öğrenen Elik, bir yandan dede mesleğini sürdürürken, diğer yandan geçimini sağlıyor. Evinin çatı katını atölye olarak kullanan Elik, yaptığı sepetleri ise market ve hırdavatçılara satıyor. El emeği bu sepetleri hazırlarken başta elleri olmak üzere bedeninin de yorulduğunu ifade eden Elik, emeğinin karşılığını alamadığını söyledi.

690x450nc-v-04-11-2021-sogut-sepet-usta9.jpg

50 TL’YE SATIYOR 

Dere yataklarında yetişen söğüt ağacından elde ettiği dallar ile sepetler yapan Elik, Van’da bu işi yapan başka kimsenin olmadığını belirterek, “Van’a, 1970 yılında Hizan’dan geldik. Ben 6 çocuk babasıyım ve başka da bir mesleğim yok. Sepetleri satamadığım zamanlarda hurda toplamaya gidiyorum. Çünkü sadece sepet yaparak geçinemem. Çok emek verdiğim sepetleri 50 TL’ye satıyorum. Bir sepeti yapana kadar ellerim tahriş oluyor ama emeğimin karşılığını alamıyorum” dedi.

690x450nc-v-04-11-2021-sogut-sepet-usta4.jpg

SAĞLIKLI VE DAYANIKLI 

Bıçaklarla kestiği dalların bir kısmını özel olarak üstündeki kabuktan ayrıştıran Elik, dalın beyaz bölümlerini ise sepetin deseni için kullandığını söyledi. Bir sepet yapımının 2 saat sürdüğünü belirten Elik, yılda ortalama 50 adet yapabildiğini ifade etti. Günümüzde plastik sepetlerin rağbet gördüğünü de sözlerine ekleyen Elik, dallardan yapılan sepetlerin yaklaşık 10 yıla kadar sağlam kalabildiğini söyledi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.