'Hedefimiz kadınların direniş göstermesi'

'Hedefimiz kadınların direniş göstermesi'

Van'da son bir ayda 4 kadının erkekler tarafından katledilmesi ve 10'u aşkın kadının ise intihar etmesi üzerine Rojin Kadın Yaşam Merkezi harekete geçti.

VAN - Kadına yönelik taciz, tecavüz ve şiddetin bitmek bilmediği Türkiye'de kadın sorunları, her gün farklı bir boyutuyla kendini gösteriyor. Son bir ayda Van ve çevre illerinde 4 kadın erekler tarafından katledilirken, 10'u aşkın kadın ise intihar etti. Kadın cinayetlerine karşı adeta "kaderci" bir yaklaşım sergileyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken, Van'da kadın sorunlarına dair çalışma yürüten Rojin Kadın Yaşam Merkezi çalışanları ise kadına yönelik şiddete karşı "dur" demek amacıyla bir kampanya başlattı. "Kadın yaşamı örgütlüyor, ahlaki politik toplumu inşa ediyor" şiarı ile başlatılan kampanya ile kadına yönelik her türlü şiddete dikkat çekmek isteyen ve kadın bilincini yükseltmek isteyen kadınlar, eylemler, yürüyüşler, seminerler, paneller, TV programları, eğitimler düzenleyerek, afiş ve broşür çalışmaları yapılacak. 

'Hukuki ve psikolojik destek sunuyoruz' 

Kampanyaya dair konuşan Rojin Kadın Yaşam Merkezi Şiddetle Mücadele Birim Müdürü Alev Çelik, kadın sorunlarının her gün farklı bir boyutu ile yüz yüze kaldıklarını ifade ederek, bunun sadece bölgenin ya da Türkiye'nin sorunu olmadığını, dünyada var olan bir sorun olduğuna dikkat çekti. Şiddetin gün geçtikçe arttığını kaydeden Çelik, durumun giderek cins kırımına vardığını dile getirdi. Van'da kadın cinayetleri ve intiharlarının artış gösterdiğini söyleyen Çelik, "Kadına yönelik şiddetle mücadele birimi olarak neler yapmamız gerekiyor, kadınlara hangi destekleri sunmamız gerekiyor? Bu noktada sürekli tartışmalarımız var. Çalışmalar üretiyoruz. Kadınlara hukuki ve psikolojik anlamda desteklerimizi sunmaya çalışıyoruz" dedi.

i-1-571.jpg

'İntiharların hepsi kadın cinayetidir'

"Kadına yönelik şiddete karşı belli bir mücadele var ama bir yandan da bunun aksi mücadelesi sürüyor" diyen Çelik, Türkiye'de yasalara bakıldığında bunun daha açık görüldüğünü belirtti. Yasaların cinsiyet eşitliğine dayanmadığını dile getiren Çelik, "Bir kadın yoldaşımız kendisine tecavüz eden kişiyi öldürürken müebbet alıyor, ancak kadına vahşet uygulayan erkek iyi hal indirimleri ile cezasız kalabiliyor" şeklinde konuştu. Çelik, devamla şunları söyledi: "İntiharlar kısa süreli şeyler, bir anda oluşan durumlar değildir. Temelinde yatan şeyler vardır. Aile yapıları, gelenek ve görenekleri, bizim sürekli karşısında durduğumuz erkek egemen zihniyeti kadınları bu intiharlara itiyor. Kadınlar belki intihar ediyor belki de intihar süsü verilerek katlediliyor. Ancak ne olursa olsun bu intiharların hepsi bizim için kadın cinayetidir. Çünkü kadınlar bu intiharlara sürükleniyor ve itiliyor." 

'Amacımız kadınların direniş göstermesini sağlamaktır'

Son dönemlerde artan kadın intiharlarına ve cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla bir kampanya başlattıklarını dile getiren Çelik, "1 Nisan ile 10 Mayıs tarihleri arasında kampanya çalışmaları yürütülecek. Kampanyanın içeriğinde ilçeler, köyler, mahallelerde farkındalık çalışmaları yürütülecek. Çeşitli seminerler ve panellerimiz olacak. Bunu yaparken din adamlarını, sosyologları, psikologları da katacağız. Hiçbir kadın ve hiçbir genci bırakmayacağız. Onlara yalnız olmadıklarını aslında gidebilecek ve destek alabilecekleri yerlerin olduğunu göstermek istiyoruz. Bunun için 'Alo Şiddet Hattı'nı da kurduk. Kadınların bize daha hızlı ulaşabilmelerini sağlayacağız. Cinayetlere, intiharlara 'dur' demek amacıyla yaptığımız bu çalışmanın temel hedefi, kadınların direniş göstermesini sağlamaktır" dedi. 

Kampanya süreklileşecek 

Kadın Yaşam Merkezi Koordinatörü Behice Erboğa ise, başlatılan kampanyanın farkındalık yaratması amacıyla bir aylık bir program olduğunu ancak bu çalışmanın sürekli devam edeceğini dile getirdi. Kadınların haklarının farkına varması, eşit olduğunu bilincine varmasının hazmedilemeyen bir nokta olduğunu ifade eden Erboğa, "Kadının şiddet ve baskıya karşı elinde hiçbir şey kalmadığından dolayı kadının intihara sürüklenmesi kendini feda etmesidir. Ne yazık ki bu erkek şiddetinin, sistem şiddetinin ve devlet şiddetinin bir ürünüdür" diye konuştu. 

'Tüm kadınların durumu bizi ilgilendiriyor'

Başlatılan kampanya ile eylemsellik programı hazırladıklarını ifade eden Erboğa, şunları söyledi: "Biraz daha kadını ve toplumu bilinçlendiren bir çalışmayı ön gördük. Erkeklere kadınlarında bir güç olduğunu göstermek amacıyla bu çalışmayı yürüteceğiz. Kadınlar olarak bir dayanışma ruhunu ortaya çıkarmamız gerekiyor. İnanıyoruz ki farkındalık ortaya çıkacaktır. Toplumun her alanından destek bekliyoruz. Özellikle kadınım diyen kadın haklarını bilincinde olan toplumsal varlık olarak kendi özü ile duruşunu anlayan bütün kadınları yanımıza bekliyoruz. 'Şiddet benim başıma gelmedi' diye uzak durmayalım. Toplumdaki bütün kadınların durumu bizi ilgilendiriyor. Bu yüzden tüm duyarlı arkadaşları kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.