HDP'li Sait Dede, Sertip Şen'in ölümünü Meclis'e taşıdı

HDP'li Sait Dede, Sertip Şen'in ölümünü Meclis'e taşıdı

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova’ya bağlı Onbaşılar köyü Çobanpınar mezrasında koyunlarını otlattığı esnada açılan ateşle öldürülen Sertip Şen ile ilgili soru önergesi verdi.

Yüksekova Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, Yüksekova'ya bağlı İran sınırındaki Onbaşılar (Hırmîn) köyü Çobanpınar (Wargeniman) mezrasında koyunlarını otlattığı esnada açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Sertip Şen'i, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna soru önergesi sunan HDP'li Dede, Şen’in ölümü ve akabinde yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak, “Hakkâri’nin Yüksekova ilçesi Onbaşılar köyünde, 2 Mayıs 2019 Perşembe günü koyunlarını otlattığı esnada askeri bölgeden açılan ateş sonucu 46 yaşındaki Sertip Şen hayatını kaybetmiştir. Ölü muayene ve otopsi tutanağında ateşli silahla vurularak yaralandığı ancak müdahalelere rağmen kurtarılamayıp hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Yürütülen soruşturmada ölüme sebebiyet veren ateşli silahın Piyade Uzman Çavuş Hüdaverdi Arslan’a ait olduğu ancak olayda Uzman Çavuş Murat Toprak tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir. Sertip Şen’i öldüren Uzman Çavuş Murat Toprak, Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına ve Yüksekova Sulh Ceza Hâkimliği’ne verdiği ifadelerinde; saat 15.00 sıralarında bulundukları askeri üs bölgesi yakınlarda meydana gelen bir patlama sesinden dolayı, üstlerinin bilgisi dâhilinde keşif gözetleme faaliyetlerinde bulunmak üzere 15.40 ta üs bölgesinden ayrıldıklarını, gözetleme sırasında yanındaki Uzman Çavuş Hüdaverdi Arslan’ın hem silahının çalışıp çalışmadığını kontrol etmek hem de gözetleme faaliyetinde olduklarının bilinmesi için tek el ateş açtığını, hedef gözetmediğini ardından saat 18.00’da üs bölgesine döndüklerini beyan etmiş yürütülen soruşturma sonucunda da adli kontrol şartıyla salıverilmiştir” diye konuştu.

Dede, Bakan Gül'e şu soruları sordu:

1) 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunun 100 maddesine göre Sertip Şen’i öldüren Piyade Uzman Çavuş Murat Toprak tutuklamayı gerektiren kategorik bir suç işlemiştir, serbest bırakılmasının sebebi nedir? 5271 saylı yasa kamu görevlilerine uygulanmamakta mıdır?

2) Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2019/1662 sayılı soruşturma dosyasında, Sertip Şen’in 02/05/2019 tarihinde saat 15:16’da bulunduğu ve hastaneye getirildiği burada kan kaybından ve zamanında müdahale edilmediğinden yaşamını yitirdiği belirtildiği halde, şüpheli Murat Toprak’ın olayın gerçekleştiği yer ve zamana ilişkin çelişkili beyanlarına itibar edilmesinin sebebi nedir?

3) Keşif ve gözetleme faaliyetlerinde gizliliğin esas olduğu unsuru gözetilmeden şüphelinin ‘keşif faaliyetinde olduğumuzu belli etmek için tek el ateş ettim’ şeklindeki hayatın olağan akışına aykırı beyanına itibar edilmesinin sebebi nedir?

4)Dosyadaki tüm bilgi ve belgeler kasten adam öldürme suçunun işlendiği maddi gerçekliğini şüpheye mahal vermeyecek bir biçimde ortaya koyarken, şüphelinin tüm dosyayla çelişen beyanlarına itibar edilerek, Taksirle Ölüme Sebebiyet vermekten soruşturmanın yürütülmesinin ve ceza hâkimliğine bu maddeden sevkinin sebebi nedir?

5) Olay yerinde keşif yapılmadan, olayın gerçekleştiği yerle atışın yapıldığı yer tespit edilmeden suçun faalini koruyan bu CMK dışı uygulamada amaç güvenlik görevlilerini cezasızlık zırhıyla korumak mıdır?

6) Suçun fail veya faillerini koruyan ve etkili bir soruşturma yürütmeyen yargı mensupları hakkında bakanlığınız tarafından bir soruşturma başlatılmış mı? Bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

7) Dosyada tıbbi müdahalenin geç yapıldığı bilgisi mevcutken, Ambulansın olay yerine ulaşmasını engelleyen kişi veya kişiler hakkında ihmal suretiyle ölüme sebebiyet vermekten soruşturma açılmış mıdır?

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.