HDP’li Oluç: Adeta 3. Dünya Savaşı'nın sesleri geliyor

HDP’li Oluç: Adeta 3. Dünya Savaşı'nın sesleri geliyor

‘Adeta 3. Dünya Savaşı'nın sesleri geliyor’ diyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin böyle bir adım olduğunu belirtti.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. 

TBMM Genel Kurulu’ndan dün onaylanan Libya tezkeresini değerlendiren Oluç, mutabakatlara ve tezkereye hayır oyu verdiklerini hatırlattı. “Tezkere bir savaş adımıdır” diyen Oluç, Meclis içindeki ve dışındaki tüm muhalefetin ortak tutum aldığını, yani toplumun tezkereyi reddettiğini ifade ederek, ekledi: “Bu, sadece iktidarın savaş tezkeresidir.”

Dış politikada diyaloğun bitirildiği, ‘dediğim dedik çaldığım düdük’ anlayışının hâkim olduğu bir süreç yaşandığına işaret eden Oluç, “Savaş heveslisi bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu kabul edilebilir değildir” dedi. 

PARALI ÇETELERİN ADIMI ATILIYOR

Libya’nın İhvan’ın son kalesi olduğunu ve açık bir İhvan destekçiliği yapıldığını söyleyen Oluç, ayrıca paralı ordunun adımlarının atıldığına dikkat çekti. Oluç, “Artık buna paralı ordu mu, paralı asker mi, paralı çeteler mi, lejyoner mi diyeceğiz, birisini seçebilirsiniz” dedi. Daha önce Libya’dan Suriye’ye transfer edilen cihatçıların şimdi Suriye’den Libya’ya gönderildiğini hatırlatan Oluç, paralı ordu meselesinin iç politikada da çok ciddi sorun haline geleceği uyarısında bulundu. Oluç, şöyle devam etti: “Libya tezkeresi aslında bir iç politika hamlesidir. İrtifa kaybeden iktidar, kendisini sağlamlaştırmak için bu adımı atmıştır. Bunun son derece riskli bir adım olduğu açıktır. Savaşı başlamak kolaydır ama bitirmek ve barış yapmak zordur, iktidara bu lafı hatırlatıyoruz.” 

OYUN KURUCU DEĞİL PİYON

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesini de değerlendiren Oluç, “Son derece ciddi sonuçlara yol açacak bir gelişme” dedi. Bölge kaynarken Türkiye’nin askeri hamlelerle müdahale etmesinin son derece yanlış olduğunu vurgulayan Oluç, Türkiye’nin oyun kurucu değil, kurulan bir oyunda piyon olduğunu kaydetti. 

“Önerimiz diplomasinin, müzakerelerin güçlendirilmesi. Askeri değil siyasi çözüm için Türkiye’nin inisiyatif almasıdır. Libya’da yapılması gereken taraf olmak değil arabulucu olmaktır” diyen Oluç, Libya için uluslararası gözlemciler ve arabulucular heyetleri oluşturulabileceğini söyledi. 
“Adeta 3. dünya savaşının sesleri geliyor” diyen Oluç, Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin böyle bir adım olduğunu belirtti. Oluç, “ABD, fiilen İran’a karşı bir savaş başlatmıştır. Bu son derece tehlikeli bir adımdır” dedi. 

DÜZENİ SADAT İLE Mİ SAĞLAYACAKSINIZ?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “şehirlerdeki düzenin sadece kolluk gücüyle sağlanamayacağı” açıklamasına da tepki gösteren Oluç, “Kolluk gücüyle sağlanamayacak, kimler tarafından sağlanacaktır? Bekçiler değil herhalde? Düzeni paralı askerlerle, paralı çetelerle, SADAT gibi paramiliter güçler oluşturmaya çalışan şirketlerle mi sağlamaya çalışacaksınız?” diye sordu. 

Bu açıklamayı da “sarsılmış iktidarın kendisini kurtarmak için yeni bir adımı” olarak gören HDP’li Oluç, bir yandan dış düşman algısı beslenirken, diğer yandan iç düşman algısının güncelleştirildiğini kaydetti. Oluç, “Toplumsal ve siyasal muhalefeti iç düşman olarak damgalamanın adımı atılmıştır. Şehirler tehdit altında değildir. Şehirleri tehdit eden işsizlik, açlık, yoksulluktur. İktidarın yandaşı olan şirketlere şehirlerin peşkeş çekilmesi tehdittir” dedi. Oluç, kolluk gücünün ötesinde bir silahlı gücün esas tehdit olacağını vurguladı. 

Saruhan Oluç, enflasyon verilerini de değerlendirirken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın öngörülerinin tutmadığını hatırlattı. Oluç, gıda ve ev eşyasında enflasyonun yüzde 20’yi aştığını belirterek, iktidarın adımlarının hayat pahalılığını azaltacak, enflasyonu düşürecek, işsizliği azaltacak adımlar olmadığının altını çizdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.