HDP'li Kerestecioğlu: Bu sadece Türkiye Dışişleri'nin aklına gelir

HDP'li Kerestecioğlu: Bu sadece Türkiye Dışişleri'nin aklına gelir

HDP'li Kerestecioğlu, dünya Körfez'deki krizi tartışırken hükümetin Katar'la imzalanan askeri anlaşmaları onay için Meclis'e sunmasını eleştirdi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında hükümetin Katar krizindeki tutumunu eleştirdi. Dünya Katar’la Körfez ülkeleri arasında yaşanan krizi tartışırken, Türkiye’nin Katarla imzaladığı anlaşmaların onay için Meclis’e sunulmasına tepki gösteren Kerestecioğlu,  “Şu anda tüm dünyanın gözlerinin çevrildiği Körfez kazanında Katar’la uluslararası ikili anlaşmaları gündeme getirmek ve bugün görüşülmesinde ısrarcı olmak kimin aklına gelir: Türkiye Hükümeti Dışişlerinin” dedi.

‘TÜRKİYE NEDEN ÜS KURUYOR?’

Kerestecioğlu, şöyle devam etti: “Anlaşmaların biri, Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlandırılmasına yani Türkiye’nin Katar’da bir dost askeri üst kurmasına, diğeri ise jandarmaların eğitimine ilişkin. Türkiye’nin Katar’a üs kurması uzun süredir gündemdeydi. Gündeme geldiği ilk günden bu yana Türkiye Dışişleri, bu üssün neden gerektiğini açıklayamadı! Katar gibi 11 bin askeri ve çok sınırlı askeri gücü olan bir ülkenin, müttefik ülkelerin üslerini istemesi normal, ABD’ye de masraflarının hepsini karşılayarak 10 bin askerlik bir üs inşa etmesinin nedeni buydu. Fakat Türkiye’nin burada çıkarı nedir? Hükümet açıklayamasa da niyet, Türkiye-Katar-Suudi Arabistan arasındaki Sünni ittifakının askeri bir üsle güçlendirilmesi ve Türkiye’nin milyarlarca lira yatırım yaptığı savaş sanayisine yeni pazarlar bulmaktı.”

‘ERDOĞAN KİMSEYİ KANDIRIMAZ’

Körfez’deki krizi “İslam NATO’su hayalleri kuran ‘Sünni’ cephe, İran’ın müdahalesine dahi gerek bırakmadan yıkılmış durumda” diye yorumlayan HDP’li Kerestecioğlu, şunları dile getirdi: “Körfezde korkunç bir bataklık var ve Körfez ülkeleri arasında bir savaş başlaması halinde kurulması planlanan üsteki askerlerin ne yapacağı muallak? Riyad’a uçarken ‘milliyetçi Pars yayılmacılığını durdurmalıyız’, İran’a dönerken de ‘Kardeşim Ruhani’ diyerek Ortadoğu’yu idare ettiğini düşünen Erdoğan bugün kimseyi kandıramadığı gibi, savaş halinde hiç kimseyi kandıramaz.”

‘TÜRKİYE KATAR’IN SICAK PARASINA MUHTAÇ’

Türkiye’nin krize karşı tutumunun ekonomik nedenleri bulunduğunu belirten Kerestecioğlu, şöyle dedi: “Aslında, hem Suudi Arabistan’la ilişkileri iyi tutmaya çalışmak, hem Katar’la arayı bozmama niyetinin altında çöküş halinde olan Türkiye ekonomisini sıcak parayla ayakta tutmak var. Çünkü Türkiye, Suudi ve Katar sıcak parasına muhtaç! Bu ülkelerin doğrudan yatırımların yanında Türkiye’de ciddi portföy yatırımları ve kaynağı belirsiz nakit transferleri var.”

KATAR’IN TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLARI

Kerestecioğlu, Katar’ın Türkiye’deki yatırımlarına ilişkinse şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin Katar ile para ilişkisini her zaman dile getirdik. Yurda giren kaynağı belirsiz nakit paralar nereden geliyordu? Ağırlıklı olarak Erdoğan’ın yakın dostu Katar Emiri’nden. Katar’ın Türkiye’de ortak olmadığı şirket kalmadı. Alternatifbank, Finansbank, Digitürk, Sea Pearl Ataköy Konutları, BMC (%49), Boyner (%31), Mado (%9), Banvit (%40) bunlardan bazıları. Şimdi Türkiye kırk katır mı kırk satır mı ikilemine sokuldu AKP Hükümeti yüzünden. Tartışılan nedir? Suudi Arabistan mı Katar mı? Şimdilerde Arabistan’a ABD’nin kuklası diyenler, bu ülkede Suudi Arabistan kralı Abdullah 2015 yılında öldüğünde bayraklar yarıya indirilirken neden seslerini çıkarmamışlardı? O zaman kukla değil miydi diye sorarlar insana! İki yüzlü ve tutarsız bir dış politika anlayışı ile karşı karşıyayız.”

‘TÜRKİYE YANLIŞ YOLDAN DÖNMELİ’

Filiz Kerestecioğlu, şunları da kaydetti: “’Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim’ demişler. Sünni blokun liderliğini Katar ile birlikte sürdürerek kendince Ortadoğu’da agresif bir siyaset uygulamaya çalışan Türkiye, şimdi teröre yardım eden ülkeler kategorisine girmek üzere. Türkiye’nin bu yanlış yoldan dönmesi gerekiyor. Türkiye, Katar ya da Suudi Arabistan’dan yana değil; Ortadoğu halklarının yanında özgürlük, barış ve demokrasi cephesinin yanında saf tutmalı. Mezhepçi siyaset ülkemize kaybettirir, en az milliyetçilik kadar zehirlidir mezhepçi siyaset. Bu maceraya kendini kaptıran AKP hükümeti bir an önce bu yanlış yoldan dönmelidir. Bu mezhepçi, yayılmacı ve şeffaf olmayan politikaların sonucuna, bugün maalesef İran’a yönelik saldırılarda da acı biçimde tanık olduk. Öncelikle İran halklarına baş sağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum.

KAHRAMAN’IN TOPLANTISINA SIRRI SÜREYYA ÖNDER KATILACAK.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerestecioğlu, “8 Haziran’da Meclis Başkanının çağrısıyla yapılacak iç tüzükle ilgili toplantıya HDP’den katılım olacak mı?” sorusuna “Evet, Ankara Milletvekilimiz Sırrı Süreyya Önder katılacak” yanıtını verdi. Kahraman’ın davetine CHP lideri Kılıçdaroğlu, olumsuz yanıt vermişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.