HDP'li kadın adaylar kadınlarla buluştu

HDP'li kadın adaylar kadınlarla buluştu

HDP'nin İstanbul 44 kadın milletvekili adayı, "Yeni yaşamı birlikte kuracağız" diyen kadınlarla buluştu. Adaylar ve kadınlar "7 Haziran'da kadın mücadelesinin sesi Meclis'e taşınacak" dedi.

İSTANBUL - Aralarında Sosyalist Feminist Kolektif (SFK), İstanbul Feminist Kolektif (İFK), Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) ve Kongreya Jinên Azad (KJA) gibi kadın örgütlerin de yer aldığı 7 Haziran İstanbul Kadın Seçim Koordinasyonu, HDP'nin İstanbul kadın adaylarıyla Halep Pasajı Münhasır Restoran'da buluştu. "Özgürlüğümüzü örgütlüyoruz, 7 Haziran'da HDP'de buluşuyoruz" , "Dünya kadınlar barış istiyor" yazılı pankart ile " Kadınlar haklarını savunuyor", "Yaşasın feminist mücadele" yazılı dövizlerin asıldığı salonda gerçekleşen etkinlikte seçimlerde çeşitli kesimlerden tüm kadınların birlikte HDP için birlikte çalışacakları mesajı verildi. 

'Erkek egemenliğine karşı HDP'de buluşuyoruz' 

Açılış konuşmasının ardından hazırlanan ortak metnin Türkçe ve Kürtçesi okundu. BİKG üyesi Nimet Tanrıkulu, yeni yaşamı birlikte kuracaklarını ifade ederek, kadın mücadelesinin sesini Meclis'e taşıyacaklarını söyledi. Tanrıkulu, "Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir' diyen, kadın katliamlarına karşı 'erkek değil, gerçek adalet; milliyetçiliğe ve militarizme 'kadın yaşam özgürlük' diyerek direnen; homofobi ve transfobiye karşı 'LGBTİ'ler vardır, alışın buradayız' diye seslenen kadınlarla HDP'de buluşuyoruz" dedi. Kadın katili erkekleri koruyan polis-yargı işbirliğine son vermek, meclise kadın-erkek eşitliği komisyonu kurmak için HDP'de buluştuklarını dile getiren Tanrıkulu, "Kadınları, evli-bekar, boşanmış-dul, çocuklu-çocuksuz, iffetli-iffetsiz, heteroseksüel-lezbiyen-biseksüel-trans, başörtülü ya da mini etekli diye bölen erkek egemenliğine karşı kadın dayanışmasını yükseltmek için HDP'de buluşuyoruz" dedi. 

Kadınlara HDP'de buluşma çağrısı

Ev işçiliğinde sağlık güvencesi ve emeklilik hakkı, parasız, bilimsel anadilde eğitim ve cinsiyetçiliği aşındıran politikalar için HDP'de buluştuklarını söyleyen Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Barışı toplumsallaştırmak, Ortadoğu'daki kadınların direnişine destek olmak, Rojava devriminin ve halkların kardeşliğinin sesini yükseltmek, kentsel dönüşüm adı altındaki rant paylaşımıyla kentlerin sınırına sürülmeye karşı, muhafazakarlığa karşı kadın erkek eşitliğini inşa etmek için HDP'de buluşuyoruz." Cezaevlerinde devletin baskılarına, HES'lere, madenlere, nükleer santrallere, tecavüz ve kadın katliamlarına karşı, YÖK'e ve üniversitelerdeki cinsiyetçi yönetimlere karşı direnen kadınların HDP'de buluştuklarını dile getiren Tanrıkulu, "Sokaklarda, meydanlarda, dağlarda, barikatlarda, direnen kadınların sesini Meclis'e taşımak için HDP'de buluşuyoruz" dedi. Tanrıkulu, eşbaşkanlık sistemiyle başlatılan eşit temsil politikasını güçlendirdiklerini ve seçimlerde kadın dayanışmasının sesini yükseltmek ve cinsiyetçiliğe karşı mücadelede yol arkadaşlığı yaptıkları tüm kadınları HDP'de buluşmaya çağırdı. 

'Temennimiz odur ki AKP faşizmi sandığa gömülecek' 

Okunan metnin ardından HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, söz alarak konuşma yapıtı. "Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için" diyen Tuncel, HDP'nin kadın partisi olduğunu aday listelerindeki eşit temsiliyetle bir kez daha gösterdiğini belirtti ve ekledi: "Kadınlarla birlikte yaşamı geliştiriyoruz." HDP'nin güçlendikçe bu başarıyı hazmedemeyenlerin saldırının hedefi haline geldiğini kaydeden Tuncel, HDP Genel Merkez Binası'na yapılan saldırıyı hatırlattı ve İçişleri eski Bakanı Efkan Ala'nın "Temenni ederiz ki halk HDP'yi barajın altında bırakır" açıklamalarına atıfta bulunarak, " Temennimiz odur ki AKP faşizmi sandığa gömülecek" dedi. Tuncel, son olarak "Feminist, sosyalist ve devrimci bir kadın olarak mücadeleme devam edeceğim" diye konuştu. 

'Bu halkın karşısına kimse barikat kurmaya kalkışmasın'

Tuncel'in arından konuşan İmralı Heyeti üyesi ve HDP İstanbul 3'üncü Bölge Milletvekili Adayı Pervin Buldan da, kadınlarla el ele vererek barajı yıkacaklarını söyledi. Buldan, "Çünkü biz kadınlar bir araya geldiğimizde aşamayacağımız ve yıkamayacağımız yoktur. Biz biliyoruz ki bu ülkeye barış gelecekse kadınların eliyle gelecek. O yüzde diyoruz ki 'Biz'ler HDP, Biz'ler Meclis'e" dedi. Buldan, HDP Genel Merkez Binası'na yapılan saldırıya değindi ve "Buradan AKP'li yöneticilere sesleniyorum. Lütfen açıklamalarınıza dikkat edin. Bu halkın karşısına kimse barikat kurmaya kalkışmasın. Bu halk bedel ödeyerek bugünlere geldi. O yüzden bedeli ister ölüm, sürgün ya da cezaevi olsun bu halk barajları aşacak ve sizi karşınıza çıkacak" şeklinde konuştu. 

Son olarak konuşan HDP İstanbul kadın adaylarından Filiz Kerestecioğlu da, "Biz yıllardır, dayanışmayı nasıl ördüysek, bugün nasıl hep beraber mücadele ediyorsak yine yanı şekilde mücadeleye devam" dedi. 

Konuşmaların ardından kadın adaylar tanıtılarak halaylar çekildi. Etkinlik, atılan "Jin jiyan azadî", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla son buldu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.