HDP'li Dede, meraların yasaklanmasını Meclis'e taşıdı!

HDP'li Dede, meraların yasaklanmasını Meclis'e taşıdı!

HDP Hakkâri milletvekili Dr. Sait Dede, Esendere Beldesi Güvenli Mahallesine ait meraya güvenlik sebebiyle kullanım yasağı getirilmesi ile ilgili Meclis’e soru önergesi verdi.

Yüksekova Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Dr. Sait Dede, Yüksekova’nın Esendere Beldesine bağlı Güvenli mahallesinde bulunan meraya yasak getirilmesini TBMM gündemine taşıdı.

Meranın güvenlik nedeniyle yasaklandığını ve alanda karakol yapıldığını belirten HDP’li Dede, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle TBMM’ye 2 ayrı soru önergesi sundu.

Bölgede meraların yasaklanmasından dolayı hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ifade eden Dede, “Meralar, ormanlar, yaylalar ve kışlaklar hayvanların barınma, beslenme, üreme gibi temel hayati gereksinimlerini karşıladığı yaşam alanlarıdır. İlgili bölgede ikamet eden yurttaşların tüm girişimlerine rağmen yapılan itirazlar sonuçsuz kalmıştır. Kürt meselesinde çözümsüzlük politikalarının ve güvenlik eksenli yaklaşımların tahribatını yoğun olarak yaşayan Hakkâri ilimizde; binerce köyün boşaltılması, yıllarca süren sokağa çıkma yasakları ile mera ve yayla yasakları gibi politikalarla tarım alanları ve yine yerleşim alanları daraltılmış, bölge yaşam alanı olmaktan çıkarılmaya çalışılmıştır.” dedi.

Dede, Bakan Akar’a şu soruları yöneltti:

1) Esendere Beldesi Güvenli Mahallesi sakinlerinin itirazlarına konu arazinin hukuki statüsü nedir?

2) Mera vasfına haiz arazi konusunda bakanlığınızın el atmaya son verme yönünde bir çalışması var mıdır?

3) Hakkâri ili ve ilçelerinde üs bölgesi olarak tabir edilen karakollar; ya mera ya da özel mülkiyete haiz gayrimenkuller üzerinde inşa edilmiştir. Yine birçok karakolun inşaatı ve güvenlik yolu yapımı devam etmektedir. Mülkiyet hakkını ihlal eden politikalarınızdan dolayı mağdur edilen yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir planlamanız var mıdır?

3) Üs bölgeleri ve karakol yakınlarında 2002 yılından bu yana yaşanan ve tarafınıza iletilen hak ihlalleri sayısı kaçtır? Söz konusu hak ihlalleri nelerdir?

4) 2002 yılından bu yana ilgili bölgede yaşanan hak ihlallerine dair başlatılan soruşturmalar hangi aşamada sonlanmıştır? Sonlanmamış soruşturmalar hangi gerekçeler ile bekletilmektedir?

5) 2002 tarihinden günümüze üs bölgesi ve karakol çevresinde gerçekleşen ihlallerin boyutu nedir? Kaç yurttaş yaşamını yitirmiş, kaç yurttaş yaralanmıştır? Hakkında soruşturma açılıp öldürme ve yaralama fiillerinden dolayı ceza alan karakolda görevli personel var mıdır?

6) Yurttaşlar tarafından tarafınıza iletilen şikâyet ve talepler nelerdir? Söz konusu şikâyet ve taleplerin dikkate alınması noktasında yapmayı düşündüğünüz bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa olmamasının gerekçeleri nelerdir?

HDP’li Dede Bakan Pakdemirli’ye ise şu soruları sordu:

1) Esendere Beldesi Güvenli Mahallesi’ne ait meraya 4342 sayılı Mera Kanunun 4. Maddesine aykırı olarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından el atılması, Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?

2) Bölgede tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getiren yasaklamaların etkilerini azaltmaya ve yasakları kaldırmaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?

3) Hakkâri Valiliği İl Mera Komisyonu tarafından yaylalara ilişkin verilen genel emir ile ilgili bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Basına yansıyan Valiliğin yazısında; çobanlar ve yanlarında olan tüm kişilerin güvenlik soruşturmasına tabi tutulacakları, güvenlik soruşturmasından geçemeyenlere izin verilmeyeceği yönündeki valilik emrinden haberiniz var mıdır? Koyun otlatacak kişilerin dahi güvenlik soruşturmasına tabi tutulmasının izahı nedir?

4) Karakol ve güvenlik yolları yapılan tarım arazilerine ilişkin haksız el atmaların önlenmesi noktasında bir girişiminiz olacak mıdır?

5) Bölgede yaşayan yurttaşların tek geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğu aşikârken alınan güvenlik önlemlerinin yurttaşların yaşamlarını idame etmelerinin önüne geçtiği görülmektedir. İlgili güvenlikçi politikalar uygulanırken bu şartların göz önüne alınmamasının gerekçeleri nelerdir?

6) Yurttaşlar tarafından tarafınıza iletilen şikayet ve talepler nelerdir? Söz konusu şikayet ve taleplerin dikkate alınması noktasında yapmayı düşündüğünüz bir çalışma var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa olmamasının gerekçeleri nelerdir?

7) Hakkâri İl Tarım Müdürlüğü tarafından tarafınıza iletilen güvenlik politikaları dışında bir çözüm önerisi bulunmakta mıdır?

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum