HDP'li Dede: Adalet Bakanlığı'nın hasta tutuklu Tokmak'tan haberi var mı?

HDP'li Dede: Adalet Bakanlığı'nın hasta tutuklu Tokmak'tan haberi var mı?

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, hasta tutuklu Fatma Tokmak'ın durumunu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sordu.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Fatma Tokmak’ın bulunduğu cezaevinde sağlık hakkına erişiminin engellendiği, gerekli tıbbi yardımı alamadığından yaşamının tehlikede olduğu iddiaları üzerine, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede tarafından bir soru önergesi hazırlandı. 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM'ye sunulan soru önergesinin açıklama bölümünde, "Fatma Tokmak’ın cezaevinde yaşam hakkı risk altındadır ve acil tedavi edilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin de taraf olduğu AİHS’ye göre taraf devletler, 3.maddeden kaynaklanan yükümlülükler çerçevesinde, kendi gözetim ve sorumluluğu altında olan tutuklu ve hükümlülerin insan onuruna yaraşır koşullarda tutulmalarını sağlamakla mükelleftir. Böylelikle sözleşmeci devlet kişiyi özgürlüğünden yoksun bıraktığında, hem cezaevindeki insani koşulları sağlama hem de tutuklu ve hükümlülerin gerekli tedavilerinin sağlanması anlamında sağlıklarının da sorumluluğunu almaktadır" ifadelerine yer verildi. 

Dede, Bakan Gül'e şu soruları yöneltti:

"- Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Fatma Tokmak’ın sağlık durumu hakkında bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Fatma Tokmak’ın sağlık durumu bakanlığınız tarafından izlenmekte midir?

- Cezaevine girmeden önce herhangi bir sağlık sorunu olmayan Fatma Tokmak’ın cezaevinde kaldığı süre içerisinde astım ve romatizmal kalp hastalığına bağlı ileri derece mitral ve triküspit yetmezlik, ileri derece mitral darlık ve arteryel ve pulmoner hipertansiyon hastalığına yakalandığı yönündeki iddialara ilişkin bir açıklamanız olacak mı? Fatma Tokmak’ın cezaevinde girmeden önce aldığı sağlık raporunda herhangi bir hastalığı var mıydı?

- Normalde her hafta düzenli olarak kanının değişmesi gereken Fatma Tokmak’ın tedavisi nasıl sürdürülmektedir?

- Fatma Tokmak cezaevinde kaldığı süre zarfında kaç kez revire/hastaneye götürülmüştür? Şu anki sağlık durumu nedir? Cezaevinde tedavisi mümkün olmayan Fatma Tokmak’a ilişkin nasıl bir insani ve hukuki adım atmayı planlıyorsunuz?

- Tutuklu ve hükümlülerin hastane sevklerinin ring araçları ve genel ulaşım araçları ile yapılması, hastalarda yakınmaların artmasına neden olabilmektedir. Sevk için

kullanılan araçlarda hastalar oldukça sıkışık bir vaziyette oturmak zorunda kalmakta, yakın temas özellikle pandemi koşullarında bulaşıcı hastalıklar için riski artırmaktadır. Bu konuda bir çalışmanız var mı?

- Fatma Tokmak’ın bir an önce tedavisi yapılarak sağlık hakkına erişebilmesi ve salgın riskinden korunması için tahliye edilmesine yönelik bir adım atacak mısınız?

- 2020 yılı itibariyle cezaevlerinde; sürekli tedavi gerektiren ağır hastalığı olan toplam hasta mahpus sayısı kaçtır? Ağır hasta mahkumların tahliye edilmemesinin sebebi nedir?

- Önergeye cevap verdiğiniz tarih itibariyle hastalık sebebiyle cezaevinde yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?"

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.