HDP'li belediye eşbaşkanları: Kayyımlarla Kürt halkının iradesi yok sayıldı

HDP'li belediye eşbaşkanları: Kayyımlarla Kürt halkının iradesi yok sayıldı

Yerlerine kayyım atanan HDP'li belediye eşbaşkanları, atanmaların yıl dönümünde basın toplantısı düzenledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yerel Yönetimler Kurulu, 23 Mart 2020 tarihinde Diyarbakır'ın Eğil, Lice, Ergani ve Silvan belediyelerine kayyım atanmasının yıl dönümü dolayısıyla Bağlar'daki parti binasında açıklama yaptı. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan'ın yanı sıra yerlerine kayyım atanan bazı belediye eşbaşkanları ve meclis üyeleri açıklamaya katıldı. 

'İNKAR VE İMHA SİYASETİ'

Yerine kayyım atanan Lice Belediyesi Eşbaşkanı Tarık Mercan, kayyımlarla Kürt halkının iradesinin yok saydığını belirtti. İktidarı “kötülüklerin ve hukuksuzlukların örgütlenmiş hali” olarak nitelendiren Mercan, kayyımlarla birlikte belediyelerin karakola dönüştürüldüğünü ve halktan koparıldığını belirtti.

Mercan, şunları söyledi: “Demokrasi düşmanı ve bütün kötülüklerin örgütlenmiş hali ile ün kazanan AKP-MHP, faşizmi kurumsallaştırarak halkımızı nefessiz bırakmaya çalışmaktadır. Halkın seçilmiş temsilcileri olarak, bütün bu hukuksuzluklara karşı dün olduğu gibi bundan sonra da mücadelemizi sürdürecek ve direnişimizi büyüteceğiz.

Belediyelerin kayyımlar döneminde rant alanına çevrildiğini söyleyen Mercan, “Kayyımlar, atandıkları ilk günden itibaren kadın kazanımlarına, Kürtlere ve Kürtlüğe dair ne varsa hedef alarak, inkâr ve imha siyasetinin yürütücüleri olmuşlardır. Belediye kaynakları halk yararına kullanılmak yerine yandaşa peşkeş çekilmiştir. Talan ve yağma düzeni kayyımlar eliyle vücut bulmuştur. Kentin seçilmiş temsilcileri olarak halkımızla beraber olduğumuzu, bu hukuksuzluklara karşı mücadelemizi daha güçlü bir şekilde sürdüreceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz.”

BERAAT KARARINA VALİLİK İTİRAZ ETMİŞTİ

Yerine kayyım atanan Ergani Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Kaya ise, mahkeme kararına rağmen görevine dönmesine izin verilmediğine işaret ederek, "Yukarıdan bir karar geldiği için biz görevimize iade edilmedik. İktidardakiler gitmeden, kimse rahatlıkla görevini yapamaz ve görevine iade edilemez. Kayyımın verdiği kararları tanımıyoruz ve tanımayacağız" dedi. 

Yerine kayyım atanan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya beraat etmiş, Diyarbakır Valiliği, "karardan haberdar olmadıkları" gerekçesiyle temyiz süresi geçmesine rağmen karara itiraz etmişti.

Beraat karar sonrası Ahmet Kaya’nın göreve iade edilmesi gerekirken, Diyarbakır Valiliği dosyaya müdahil olup “menfaatlerinin bulunduğu” gerekçesiyle kararı iptal ettirmişti. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum