HDP'den Kürdistan yönetimine uyarı: Alet olmayın

HDP'den Kürdistan yönetimine uyarı: Alet olmayın

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin "Kürtler arası ilişkileri bozacak tutuma alet olmaması ve çözüm rolünü oynaması" gerektiğini söyledi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Diyarbakır’da yaptığı basın toplantısında Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin geçen hafta Ankara’da gerçekleştirdiği temasları hatırlatarak, “Kürtler arası ilişkileri baltalamaya çalışan her türlü girişime karşı Bölgesel Kürt Yönetimi’ni uyarmayı ve bu politikalara alet olunmamasını talep etmeyi de görev biliyoruz” dedi.

Günay’ın gündemdeki konuları değerlendirdiği açıklamalarından satır başları şöyle:

DÜNYA 11 EYLÜL ÖNCESİNDEN İYİ DEĞİL

Bugün 11 Eylül saldırılarının yıldönümü. ABD’nin bu saldırılara karşı başta Afganistan ve Irak olmak üzere giriştiği savaşlar yüzbinlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanın yaralanmasına, göç etmesine; insanların yaşam alanlarının, kentlerin tahrip olmasına neden oldu. Dünya genelinde geliştirilen “güvenlikçi” konsept ile savaşlar, işkence, ölüm olağan hale getirildi. Özellikle Ortadoğu’da bir kader gibi halklara dayatılan şiddet döngüsü ve ölüm siyaseti kalıcılaştırıldı. IŞİD gibi bir vahşet örgütü, dünya halklarının başına bela edildi. Ne yazık ki bugün de dünya 11 Eylül öncesinden daha iyi ve yaşanabilir bir durumda değil. Irkçılık, milliyetçilik ve güvenlikçi politikalar yerküreyi yaşanmaz hale getirmiş durumda. 11 Eylül’de ikiz kulelere saldıran zihniyetin de, Irak ve Afganistan’a savaş açan zihniyetin de bugün Libya’da, Suriye’de, Akdeniz’de halklara savaş açan zihniyetin de birbirinden farkı yok. Umut halkların bu savaş ve ölüm siyasetine karşı küresel ölçekte geliştirdiği direniştir, barışçıl bir dünya yaratma özlemidir. IŞİD’e karşı Kobanê’de ortaya çıkan destansı direniş ve bu direniş etrafında şekillenen enternasyonalist dayanışma ve Rojava devrimidir. 11 Eylül saldırılarının yıldönümü vesilesiyle o günden bugüne egemenlerin dayattığı savaşlarda hayatını kaybeden bütün dünya vatandaşlarını saygıyla, minnetle anıyoruz.

AKP 12 EYLÜL’Ü MİRAS ALDI

Değerli basın emekçileri yarın da Türkiye halkları açısından acı bir tarihin, 12 Eylül askeri darbesinin yıldönümü. Türkiye siyasal hayatının en kanlı askeri darbelerinden biri olan 12 Eylül Darbesi’nin üzerinden tam 40 yıl geçti. Bu kanlı darbenin bedeli çok ağır oldu. 650 bin kişi gözaltına alındı, 14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı. 517 kişiye idam cezası verildi. 171 kişinin işkenceden öldüğü, yüzbinlerce insana akıl almaz işkencelerle cezaevlerinden ölüme terk edildiği belgelendi. Halk iradesini gasp eden bu karanlık zihniyet maalesef bugün de varlığını sürdürüyor. AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın ‘Tarihimizde kara bir leke’ ve ‘hesaplaşacağız’ dediği 12 Eylül karanlığının uygulamalarının tamamını AKP ve Erdoğan bir miras gibi devraldı. Kendi iktidarını darbe Anayasasından ve kurumlarından aldığı güçle sürdüren AKP, bugün devletin dehlizlerindeki karanlık yapılarla ittifak yaparak bu darbeci zihniyeti derinleştiriyor. Birileri 40 yıldır bu darbeci zihniyetten beslenirken, onun üzerinden iktidar devşirirken, biz ve dayandığımız siyasi geleneklerin tamamı 12 Eylül 1980’den beri bu darbeye karşı dik durmanın, direnmenin ve onunla mücadele etmenin gururunu yaşıyoruz. Elbette topluma karşı işlenen bu darbe suçunun hesabı er ya da geç sorulacaktır.

KÜRT KARŞITLIĞI DEĞİŞMİYOR

Geçtiğimiz günlerde İran ile Türkiye arasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 6. toplantısında da savaş kararı alındı. Bu toplantıda açıklanan kararlar devletler arası bölgesel çözümsüzlük politikaların yeni bir belgesidir. Irak, İran ve Türkiye arasında Kürtlerin temel haklarını gasp etmek, onların kendini yönetmesinin önüne geçmek amacıyla yapılan bu işbirliği sadece bugün değil dün de yapılıyordu. Bu devletlerin mücadele ettiği özneler değişse de, aralarındaki ittifak ve bu ittifakın “Kürt karşıtı” mantığı hiç değişmiyor. Bu devletler kendi aralarında Kürt karşıtı ittifakı derinleştirirken, mümkünse Kürtleri de karşı karşıya getirmeyi, Kürt karşıtı ittifaka Kürtlerin bir kesimini de dahil etmeyi amaçlıyor. Bu nedenle HDP olarak, derdi Kürt halkının hak ve özgürlükleri olan bütün Kürt güçlerine bu konuda daha duyarlı olmaları çağrısı yapıyoruz. Tarih Kürtlere ulusal birliği dayatırken, devletlerarası bu politikaya alet olacak hiçbir gücü de affetmeyecektir.

KİRLİ İTTİFAKLAR BÜYÜYOR

Biz geçen hafta Sayın Nêçîrvan Barzanî’nin Ankara ziyaretini yakından takip ettik. Elbette Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bütün diplomatik kanalları kullanmasını, her kesimle ilişkilerini geliştirmesini sonuna kadar destekliyoruz. Fakat Rojava’da, Başûr’da Kürtler arası ilişkileri baltalamaya çalışan her türlü girişime karşı Bölgesel Kürt Yönetimi’ni uyarmayı ve bu politikalara alet olunmamasını talep etmeyi de görev biliyoruz. Beklentimiz, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin diplomatik ilişkilerinde çözümden yana rol oynamasıdır, Kürtler arası birliği bozan yaklaşımlara tavır almasıdır. Daha önce de defalarca tekrarladık, Bölgesel Kürt Yönetimi Kürt sorunun çözümü konusunda tarihi rolünü oynayabilir, Kürtler arası birliği geliştirebilir. Bütün bu gelişmelere karşı dün olduğu gibi bugün de bizim söylediğimiz şey çok açıktır: Kürt sorunu diyalog yoluyla, demokratik, eşitlikçi ve adil bir şekilde çözülmedikçe, ülkede darbe mekaniği ve kirli ittifaklar derinleşiyor, toplumu esir alıyor. Kürt sorununun çözümsüz bırakılmasının ülkede faşizmin kurumsallaşmasına zemin hazırladığı, ekonomik kaynakları tamamen savaşa, çatışmaya aktarması hasebiyle de tam bir ekonomik çöküntü ortaya çıkardığını hepimiz görüyoruz. Bu çözümsüzlükte ısrar etmek, ülkenin geleceğini ipotek altına alma dışında bir işe maalesef yaramıyor. Tüm bu savaş ve operasyon kararlarının altında yatan ve adı anılmayan sebeplerin başında ise derinleştirilen tecrit politikaları geliyor. Tecrit derinleştikçe savaşlar derinleşiyor. Kirli ittifaklar büyüyor.

SOSYALİSTLERİ BIRAKIN

En son İstanbul’da farklı tarihlerde  3 Gençlik meclisi üyemiz kaçırıldı, Ağrı’da ifade için Emniyet’e çağrılan Gençlik Meclisi Üyemize ajanlık dayatmasında bulunuldu. Yine Gençlik Meclisi ve aynı zaman Parti Meclisi üyemiz olan Büşra Kuyun, Van’da kendilerini kolluk olarak tanıtan kişilerce daha önce kaçırılmıştı. Lider Polat’ın kaçırılmasının görüntüleri ortaya çıktı. Bu görüntüler nasıl, hukuk dışı, ahlak dışı bir saldırı konseptinin devrede olduğunu gösteriyor. Ortaya çıkan görüntülerden ve Gençlik Meclisi üyelerimizin beyanlarından da anlaşıldığı üzere, gündüz ortasında bu denli pervasız bir uygulamayı yapabilecek cesareti kimler, nereden buluyor? Hakimler ve savcılar bu uygulamalara dair bir soruşturma başlatacak mı? Bu soruların cevabını bekliyoruz. Çünkü bu yapılanlar muz cumhuriyetinde dahi görülmeyecek kadar hadsiz ve gayri ahlaki uygulamalardır. Kaçırılan gençlik meclisi üyelerimize uygulanan şiddetin boyutundan ve gençlerimize söylenenlerden anlıyoruz ki Emniyet içerisinde bu tür uygulamalar için görevlendirilmiş paramiliter ve JİTEM’vari yapılanmalar oluşturulmuş. İktidarın siyasi soykırım operasyonlarının bir diğer hedefinde parti bileşenlerimizden Ezilenlerin Sosyalist Partisi bulunmaktadır. 7 Eylül’de başlatılan siyasi soykırım operasyonlarında HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu ve ESP üye ve yöneticilerinin aralarında olduğu 17 arkadaşımız gözaltına alındı. Bu operasyonları gerçekleştirenlere dönüp bir tarihimize bakmalarını öneriyoruz. Şimdiye dek yöneticilerine ve üyelerine dönük katliam, gözaltı ve tutuklama operasyonları, polis zoru ile kaçırmalar, işkenceler, faşist saldırılar düzenlenen ESP hiç boyun eğmiş mi? Bir baksınlar. Hayır, yanılan ve yenilen hep bu operasyonları planlayanlar oldu, yine öyle olacak. Biz halkların ortak mücadelesini ve Kürt siyasi hareketi ile Türkiye devrimci hareketinin birliğini büyüterek, dayanışma ile bu saldırıları boşa düşüreceğiz. Bir kez daha uyarıyoruz gözaltındaki sosyalistleri derhal serbest bırakın, siyasi soykırım operasyonlarını sonlandırın.

DEMİRTAŞ’IN PARTİSİ HDP’DİR

HDP’ye yönelik saldırılar bununla da bitmiyor. İktidar yandaşları kalkmış ‘Demirtaş yeni parti kuracak’ yalanına sarıldılar… Şimdi buradan bu iftiranın sahiplerine sesleniyoruz; ‘Sevgili Selahattin Demirtaş’ın partisi HDP’dir ve bu partinin Eş Genel Başkanı iken sizler mafya hukukuyla onu zindana attınız. Yetmedi, tahliye kararına rağmen reisinizin talimatıyla ‘karşı hamle’ yaparak tekrar tutuklattınız. Hiç uzatmadan diyoruz ki; Biraz ahlaklı olun, biraz vicdanlı olun ve kendinize başka yalanlar ve senaryolar bulun… Bütün bu saldırıların ve savaşçı anlayışın sonucu derin bir kriz halidir. İktidar yönetemiyor, yönetemedikçe saldırganlaşıyor, saldırganlaştıkça krizi derinleştiriyor. AKP iktidarının kısır döngüsü devam ediyor.

HALK SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR

Türk Tabipler Birliği’nin zaman zaman paylaştığı il bazlı vaka ve ölüm oranları Sağlık Bakanlığı’nın ülke bazlı paylaştığı verilerin dahi üzerinde görünüyor. Dolayısıyla Hükümet ve Sağlık bakanlığı halkın gözünün içine baka baka yalan söylüyor. Zaten hatırlayacaksınız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin pandemi sürecinin başlarında kendi vefat kayıtlarını günlük olarak açıklamasının hemen ardından hükümet buna apar topar yasak getirdi ve aslında süreci şeffaf yönetmek istemediğini açık açık ilan etti. Zaten iktidar pandemi sürecinde halk sağlığını öncelemek isteseydi, kamuoyunu doğru bilgilendirmek isteseydi, sağlık meslek örgütleriyle ortak çalışır onları dışlamazdı. İktidar pandemi sürecinde halk sağlığını öncelemek isteseydi, işçi ve emekçilerin çalışma koşullarına dair daha gerçekçi önlemler alır, hayata geçirirdi. Emekçileri kalabalık işyeri ortamlarında uzun çalışma saatlerine mahkum etmezdi. Halk sağlığını hiçe saydığını iktidarın kendisi biliyor, kamuoyu araştırmalarına göre halkın çok büyük çoğunluğu da iktidarın yalan bilgi verdiğini söylüyor ve bilgilere inanmadığını ifade ediyor. Elbette bizler sorumluluğumuz gereği bunu her platformda ifşa etmeye, iktidarı bu konuda doğru bilgi verme ve doğru müdahaleler yapmaya zorlamaya devam edeceğiz. Bizler her bir yurttaş olarak, halk olarak, bu halk sağlığı düşmanı, bu insan sağlığı düşmanı iktidarın pandeminin yayılmasını engelleyecek doğru işler yapacağı beklentisine girmiyoruz. Her bir insanımız kendi sağlığını, yakın çevresinin sağlığını korumak, tedbirli davranmaya, çevresini bu konuda sürekli olarak, bıkmadan usanmadan uyarmaya çağırıyoruz. Hiç abartısız söyleyelim, bu iktidar 100 bin insanımızın ölümünü göze almış durumdadır. Çünkü biz bu iktidarı savaşa ayırdığı bütçeden tanıyoruz. Bizim tek bir insanımızı bile kaybetmeye tahammülümüz yoktur.

ARTIK YETER DİYORUZ

Bu ay itibariyle 2 milyon 134 bin istihdam kaybı var. Bu istihdam kaybı AKP-MHP ittifakının ekonomiyi iflasa götürmesinin sonucudur. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 26,1, istihdam oranı yüzde 28,2’dir. Sadece bir yılda 2 milyon işsiz yaratan AKP-MHP ittifakı Türkiye ekonomisinin önündeki en büyük tehdittir. Her iki gençten biri iş bulmaktan, ekmek sahibi olmaktan vazgeçmiş durumdadır. İşte bu ülkenin karanlık tablosunun çerçevesi budur. Bu ülkenin geleceğini saltanatına, makamına, israfına ve lüksüne kurban etmek isteyenlerin yarattığı korkunç tabloyu TÜİK bile saklayamamaktadır. Açlık ve yoksulluktan kurtulmanın tek yolu AKP-MHP ittifakından kurtulmaktır. HDP ile birlikte Üçüncü Yol Ekonomisini, eşitlik ve adaletli paylaşımı içeren halklar ekonomisini kurmak tek kurtuluş yoludur. İşsizlik, yoksulluk, açlığa dur demek için AKP-MHP ittifakına yeter artık diyoruz. Bizler, bir arada mutluluk ve adalet içinde yaşama yolunun, lokmalarımızı paylaşmaktan, ekmeğimizi adil bölüşmekten, parasız bir yaşamı inşa etmekten geçtiğini biliyoruz. Bir hayalimiz var ve bu hayali gerçekleştirmeye her geçen gün yaklaşıyoruz. Yolumuz zor ama gidecek kudretimiz var. Üçüncü yol ekonomisini özgür ve mutlu geleceği kurmak adına hayata geçirecek cesaretimi ve umudumuz da var.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.