HDP'den ekonomik güvence teklifi

HDP'den ekonomik güvence teklifi

AK Parti’nin korona virüsüne karşı Meclis’e sunduğu 15 maddelik yasa teklifine karşı HDP, ekonomik güvence paketi açıkladı.

Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Virüsle Mücadele Kriz Koordinasyon Merkezi Eş Sözcüsü Garo Paylan, partisinin ‘Korona Virüse Karşı Ekonomik Güvence Paketi’ni açıkladı. TBMM’de yaptığı basın açıklamasında konuşan Paylan, korona virüsü ile mücadelede bütün dünya devletlerinin vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşıladığına dikkat çekerek, “Recep Tayyip Erdoğan vatandaşlarımıza sadece kolonya vaadetti. Bu da yetmezmiş gibi vatandaşın hesabına para yatıracakken, IBAN numarası verip onlardan para istedi. Bu da kasada para olmadığının bir itirafıydı” eleştirisinde bulundu.

‘BİN 170 TL BİR AÇLIK VE SEFALET ÜCRETİDİR’

AK Parti tarafından korona virüsü ile mücadelede 15 maddeden oluşan yeni bir kanun teklifinin Plan Bütçe Komisyonu’nda gündeme geleceğini işaret eden Paylan, söz konusu teklifte iki tehlikeli madde olduğunu söyledi ve ekledi: “Kısa çalışma ödeneği adı altında işçilerin gelirlerinin bir bölümünü karşılayan düzenleme getirmiştir. Yani işçiye bin 750 TL ödemeyi vaat eden devlet şimdi işten çıkarmaları kanunun yürürlüğe girdiği zaman yasaklıyorum diyor. Kanun ay sonunda yürürlüğe girecek. Yani ay sonuna kadar milyonlarca işçiyi işten çıkarabilecek işveren. Bu yasa işte kalan personeli de ücretsiz izne çıkarabilirsin diyor. İşten çıkarmaları yasaklayan ancak ücretsiz izne çıkarılmanın önünü açan bir teklif ile karşı karşıyayız. İşsiz kalan vatandaşlar için işsizlik fonundan bir kişiye bin 170 TL ödenecek. Bu bin 170 TL bir açlık ve sefalet ücretidir.”

‘GREV YASAK, ÜCRETSİZ İZİN SERBEST’

Temel ihtiyaç alanları dışında pek çok sektörde faaliyetlerinin devam ettiğine dikkat çeken Paylan, “Binlerce inşaat çalışanı aynı ortamda çalışmaya devam ediyor. Böylece salgın da yayılmaya devam ediyor. Hükümet herhangi bir tedbir almıyor. İşçiler hastalığa yakalanarak hayatını kaybediyor. Bu torba yasada iktidar grevi yasakladığını söylüyor. Hem işçiyi ücretsiz izne gönderen, hem bin 170 TL olan sefalet ücretine mahkum eden hem de tüm bunlara tepki göstermesin diye grevi yasaklayan bir yasa teklifi ile karşı karşıyayız. AK Parti’nin işçi düşmanı yasa teklifine karşı HDP’nin yasa teklifini verdik” ifadelerine yer verdi.

HDP olarak korona virüsüne karşı “Ekonomik Güvence Yasa Teklifini” Meclis Başkalığına sunduklarını kaydeden Garo
Paylan, 15 maddeden oluşan teklifi de sıraladı:

* İşten çıkarmalar yılsonuna kadar yasaklanmalıdır.

*Temel ihtiyaçlar dışında bütün faaliyetler 30 Haziran tarihine kadar durdurulmalıdır. Bu süreyi 3 ay daha uzatma yetkisi Cumhurbaşkanına verilmelidir.

* Salgın sürecince işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır.

*Tüm işsizlere ve 2 bin 500 TL altı geliri olan vatandaşlara doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.

*Geliri olmayan kadınlara her ay 2 bin 500 TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.

*Salgın sürecince mülteci ailelere 2 bin 500 TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.

* En düşün emekli aylığının 2 bin 500 TL olmasını öneriyoruz.

* Bütün çiftçi borçları ertelenmelidir ve çiftçi destekleri derhal ödenmelidir.

*Salgın sürecinde tüm esnaflara 2 bin 500 TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır.

*Bütün vatandaşlarımızın bireysel kreşi karşı, bireysel kredi borçlarının salgın sürecince faizsiz olarak ertelenmesini öneriyoruz.

* Salgın sürecinde tüm kira ödemelerinin ertelenmesini öneriyoruz. Yalnızca kira geliri ile geçinen vatandaşlara Hazineden yardım yapılmasını öneriyoruz.

*Vatandaşlarımıza, tek hane için aylık; 500 metreküp doğalgaz, 300 kWh elektrik, 15 metreküp su ve 300 GB internet ücretsiz olarak verilir.

*Koronavirüs salgını nedeniyle Kredi Yurtlar Kurumu’na olan borçlar, faizleri ile birlikte silinmelidir.

*Özel Sağlık Kuruluşları kamulaştırılmalıdır. Kamulaştırma maliyeti, 2020 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nden, Sağlık Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ayrılan bütçeden karşılanır.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.