HDP’den Akşener’e geçmiş olsun mesajı

HDP’den Akşener’e geçmiş olsun mesajı

HDP Sözcüsü Oluç: Dün akşam Sayın Akşener’in evinin önünde gösteri yapılması ne siyasi açıdan ne insani açıdan kabul edilebilir, yok sayılabilir bir durumdur.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in evinin önünde MHP’li bir grubun yaptığı gösteriyle ilgili, “Bu tür yasa dışı yollarla, bu tür haydutluk girişimleriyle siyasi sorunları, gerilimleri sokaklara taşımanın anlamı olmadığını söylüyor, Sayın Akşener’e geçmiş olsun diyoruz” dedi.

Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında sorulan soru üzerine şunları söyledi, “Siyasi partiler arasında tartışma olur, atışma, gerilim olur. Bunların hepsi normaldir. Ama dün akşam Sayın Akşener’in evinin önünde gösteri yapılması ne siyasi açıdan ne insani açıdan kabul edilebilir, yok sayılabilir bir durumdur. Ahlaken de kabul edilebilir değildir. Dolayısıyla siyasetteki tartışmaları, gerilimleri demokratik yollarla konuşarak, müzakere ederek çözmek gerekir. Biz böyle yapmayı her zaman doğru buluyoruz bundan sonra da böyle yapacağız. Diğer siyasi partilere de bu tür yasa dışı yollarla bu tür haydutluk girişimleriyle siyasi sorunları, gerilimleri sokaklara taşımanın anlamı olmadığını bir daha söylüyor ve Sayın Akşener’e geçmiş olsun diyoruz.”

Oluç’un açıklamalarından satırbaşları şöyle:

ÖĞRETMEN ATAMALARI SİYASİ: 2002’de Recep Tayyip Erdoğan “boşta öğretmen adayı olmayacak” diyordu. 2002’de 70 bin ataması yapılmayan öğretmen vardı, bugün bu sayı 400 bine ulaşmış durumda. AKP iktidarının öğretmenlerin sorunlarını nasıl çözdüğünü görüyoruz. Öğretmen atamaları siyasal kadrolaşma şeklinde sürmektedir. Son 2 yılda KHK ile ihraç edilen eğitim emekçisi sayısı 41.725. Bakın 12 Eylül’de hakkında işlem yapılan öğretmen sayısı 3.724. Son iki yılda 60 bin öğretmen hakkında işlem yapıldı. AKP 12 Eylül döneminin kat be kat aştı. Bu koşullarda öğretmenler gününü kutluyoruz. Bir kez daha bütün eğitim ve bilim emekçilerine, onların örgütlerine, sendikalarına, insanca yaşama, özgürce fikir üretme, tepelerinde siyasi baskı, sürgün, ihraç gibi sopalar olmadan üretebilecekleri günler için mücadele edeceğiz.

BULDAN KARARI YASA DIŞI: Dün iki karar aldı yargı. Biri, Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan hakkında verilen zorla getirilme karardır. Yasa dışıdır, Anayasa’ya aykırıdır. Çünkü Pervin Buldan’ın dokunulmazlığı vardır, 24 Haziran’da seçilerek tekrar dokunulmazlık kazanmıştır. Bu Anayasa’ya da Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere de aykırıdır. Bizim el pençe divan duran siyasetçi olmayacağımızı AKP biliyor. Biz bunu bugüne kadar kanıtladık. Bizim siyasetçilerimiz asla görüşlerinden taviz vermediler, tüm baskılara rağmen başlarını dik tuttular. Bunu iktidar biliyor ama yargı da bilmeli. Yargı da bilsin ki hiçbir koşulda, hangi sopayı sallarsanız sallayın el pençe divan durmamak konusunda kararlıyız.

ŞENTOP’A DAYANARAK KARAR VERİN: Cübbe ilikleyenlere sesleniyoruz. 20 Mayıs 2016’da Anayasa’ya aykırı bir şekilde dokunulmazlıklar kaldırıldı. Bunun sonuçlarını hep birlikte yaşadık. Ama şimdiki durum, sizin Pervin Buldan hakkında bugün verdiğiniz bu karar Anayasa’nın 83. maddesinin açık ihlalidir. Bunu Mustafa Şentop’un açıklamalarına dayandırıyoruz. Şu an Meclis Başkanvekili olan, o dönem Anayasa Komisyonu Başkanı olan Mustafa Şentop o günlerde şunu söylüyordu: “Anayasa’nın 83. maddesinin 4. fıkrasının varlığını sürdürdüğü, tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmasının Meclis’in dokunulmazlığı yeniden kaldırmasına bağlı olduğu, bu hükme ilişkin herhangi bir düzenleme yapılmadığı için hükmün yerinde durduğu ve geçerli olduğu, dolayısıyla tekrar bir seçim olduğunda seçilenlerin dokunulmazlığı kaldırılan dosyalar bakımından dokunulmazlığın yeniden kazanılacağının açık olduğu”. Bu ifadeler şu anki Meclis Başkanvekili Mustafa Şentop’a ait. Yasama iradesi ile çelişen, yasama iradesinin üzerinde yer aldığını zanneden bu mahkeme heyetlerine bir kez daha sesleniyoruz: Anayasa 83’e uygun davranın. Cesaretiniz yoksa, Saray karşısında, bu kadar ağır baskı karşısında hukuku uygulayamıyorsanız Anayasa’nın 90. maddesine başvurun. Uluslararası sözleşmeler amir hüküm kabul edilir bu maddede. Ona dayanarak karar verin, “yabancılar yapmış” deyin.

DEMİRTAŞ’I TAHLİYE ETMEYEREK ERDOĞAN’A ORTAM HAZIRLADILAR: Bununla bitmedi hukuksuz kararlar. Dün Selahattin Demirtaş’ın duruşması vardı. 135 kere duruşmalara katıldı bugüne kadar Demirtaş. Edirne’de rehin tutulan Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi mahkeme. Bu mahkeme defalarca talep edilmesine rağmen Sayın Demirtaş’ın Meclis’te, Meclis kürsüsünde, grup konuşmalarında, yani kürsü dokunulmazlığı olan alanlarda yaptığı konuşmaların çözümlerini yaptırmıyor. Yani mahkeme heyeti, “takmıyorum 83. maddeyi, takmıyorum Anayasa’yı” diyor. Açıkça suç işliyorlar. Adil yargılama yok, ön yargı var, önceden verilmiş hüküm var. O mahkeme heyeti Demirtaş’ı Cumhurbaşkanı adayı olmasına rağmen tahliye etmemiştir. Ve bu durum seçimleri doğrudan etkilemiştir. Bu heyet Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanması için ortam hazırlamıştır. Aynı gün Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ın zorla getirilmesi kararı ve Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun devamı kararı… Biz Anayasa’nın çeşitli maddelerine ilişkin eleştirilerimizi sunabiliriz, mücadele edebiliriz siyasetçi olarak ama siz Anayasa’ya uymak zorundasınız. Sizin eleştiri yapma, bunlara uymuyoruz deme hakkınız yoktur. Anayasa suçu işliyorsunuz. Ama hukukun üstünlüğü mücadelesi elbet kazanacaktır.

İŞÇİLERİN ALIN TERİ PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR: Değinmek istediğimiz bir diğer konu yine ihlal, yine suç; işsizlik fonu meselesi. Önce 11 milyar TL’nin işsizlik fonundan kamu bankalarına aktarıldığı iddia edildi. Dün de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bunların iddia olmadığını, doğru olduğunu kabul etti. Nedir yapılan? Yönetmeliğe göre işsizlik fonu tahvillerinin satın alınması diye bir durum yok. Ayrıca ilgili yasada açıkça yazar ki fon gelirleri işsizler dışında hiçbir maksat için kullanılamaz. Peki iktidar ne yapmış fon gelirlerini? Hazine tahvillerini satıp kamu bankalarına aktarmış. Sayın Kalın diyor ki “kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması için yaptık.” İşsizlerin hakkı olan paralar kamu bankalarına aktarılmış. Neden kamu bankalarında sermaye sıkıntısı var? Çünkü kamu bankalarının kaynakları sermayeye peşkeş çekiliyor. Siz işçilerin hakkı olan alın terini yandaş sermayeye peşkeş çekiyorsunuz. Bu hem yasal suç hem de vicdani suç .

SUÇLAR VE İHLALLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ: Geçtiğimiz yıl işsizlik fonunun sadece yüzde 30’u işçiler için kullanılmış. Milyonlarca işsiz var bu ülkede, siz onların haklarını yasaları çiğneyerek bir yerlere peşkeş çekiyorsunuz. O kadar açığınız varsa, bakın Sayıştay raporu diyor ki “Saray’ın günlük giderleri 1. 8 milyon.” Eğer kamu bankalarında açık varsa, günde 1.8 milyon harcama yapılan Saray’ı kapatın o kaynağı kamu bankalarına aktarın. Art arda işlenen suçlar ve ihlallerle karşı karşıyayız. Sayıştay raporu son derece önemli verilerle dolu. Devletin kasasından 3.7 milyar lira çeşitli dernek, birlik, kurumlara aktarılmış. Bunların hangi dernekler, birlikler olduğu bilinmiyor. Bu açıklansın. Bütün bunlar yaşanırken siyasi iktidar Meclis’te kendi yaptıklarının denetlenmemesi için her türlü adımı atıyor. Bir kez daha bu kürsüden söylüyoruz ki iktidarın bu hukuksuzlukları ve ihlalleri karşısında HDP olarak mücadelemizi sürdüreceğiz.

AKŞENER’E GEÇMİŞ OLSUN: (“MHP ve İyi Parti arasındaki gerilimi değerlendirebilir misiniz?” sorusu üzerine) Siyasi partiler arasında gerilim olur, bu normaldir. Fakat dün akşam Sayın Akşener’in evinin önünde gösteri yapılması ne insani açıdan ne siyasi açıdan kabul edilebilir. Ahlaken de kabul edilemez. Dolayısıyla siyasetteki tartışmaları, gerilimleri konuşarak, müzakere ederek çözmek gerekir. Biz böyle yapmayı her zaman doğru buluyoruz. Diğer siyasi partilere de bu tür yasa dışı yollarla, bu tür haydutluk girişimlerini sokaklara taşımanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Sayın Akşener’e de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. (DUVAR)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.