HDP’de kongre öncesi konferans

HDP’de kongre öncesi konferans

Bölge toplantılarını ve gençlik konferansını gerçekleştiren HDP, 23 Şubat’ta yapacağı kongre öncesi konferans düzenliyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 23 Şubat’ta 4’üncü Olağan Kongresi’ni yapacak. HDP, büyük kongre öncesi bölge toplantılarını ve gençlik konferansını gerçekleştirdi. Karadeniz, Ege, Çukurova, İç Anadolu, Serhat ve Marmara’da kadın ve karma bölge toplantılarını yapan HDP’de sırada büyük konferanslar var. Önce kadınlar sonra tüm bileşenlerin katılımıyla büyük konferanslar yapılacak. 3’üncü Kadın Konferansı, “Özgürlükte ısrarlı mücadele de kararlıyız” ve “Em di azadiyê de bi israr di têkoşînê de bi biryar in” şiarıyla 18-19 Ocak tarihlerinde Ankara’da yapılacak. 24-25 Ocak tarihlerinde de yine Ankara’da “Daha güçlü HDP, daha güçlü mücadele” ve “Hêvî em in, serkeftin a me ye” şiarıyla bu kez 3’üncü Büyük Konferansı’nı gerçekleştirecek. 

BÖLGE TOPLANTILARI

HDP, 21 Aralık’ta Karadeniz ve Serhat, 22 Aralık’ta Ege, 28 Aralık’ta Marmara, 29 Aralık’ta Çukurova ve İç Anadolu bölge toplantılarını gerçekleştirdi. HDP'nin 7 bölgede yaptığı toplantı ve konferanslara; Samsun, Sinop, Rize, Ordu, Çorum, Giresun, Amasya, Trabzon, Zonguldak, Van, Hakkari, Ağrı, Iğdır, Muş, Bitlis, Kars, İzmir, Antalya, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Yalova, Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, Ankara, Konya, Kayseri, Kırşehir, Eskişehir illerinden katılımlar sağlandı. Toplam bin 34 delegenin katıldığı toplantılarda, merkezi konferans delegeleri belirlenerek, yeni dönem parti meclis üyelerine dair öneriler sunuldu. HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyelerinin, milletvekillerinin ve bileşen parti temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda, HDP’nin siyasi ve örgütsel durumumu ile yeni dönem yol haritası tartışıldı.

HDP, 4-5 Ağustos 2019 tarihinde de Diyarbakır’da, 7 bölgenin 70 ilinden 650 delegenin katılımıyla geniş katılımlı bir konferans gerçekleştirdi ve Türkiye'nin temel sorunları ile çözüm önerilerini tartıştı. HDP'nin yaptığı konferanstan 15 gün sonra 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehirlerine kayyım atandı. Sonraki süreçte de kayyım atamaları devam etti. Şu ana kadar 65 belediyeden 32’sine kayyım atandı, 21 belediye eşbaşkanı tutuklandı. 

Bölge toplantılarında, "Kapitalist sistem krizi ve değişen savaş karakteri, saldırılar karşısında HDP’nin tutumu, HDP’nin sorunları çözme gücü ve politikayı toplumsallaştırmasının yolu, Kürt sorununun çözümü ve Demokratik Cumhuriyet inşası, emek mücadelesinin yükseltilmesi ve ekonomik krize karşı ortak mücadele cephelerinin kurulması, kadın kazanımlarının korunması ve büyütülmesi, cinsel yönelim özgürlüğünün savunulması ve nefret karşıtı mücadelenin büyütülmesi, doğaya yabancılaşma sorunu ve doğaya dönük saldırılara karşı tutum, HDP’nin gençleşme sorunu, yerinden yurdundan edilmiş insanların hakları için mücadele, diplomasi çalışmalarının güçlendirilmesi, Demokratik Yerel Yönetim anlayışı, dil, kültür ve sanat alanındaki eksikler, halklar ve inançlar ile kurulan ilişki" gibi konu başlıkları tartışıldı.

KADIN BÖLGE TOPLANTILARI

21 Aralık’ta Karadeniz, 20 Aralık’ta Ege ve Serhat, 22 Aralık’ta Marmara, 28 Aralık’ta Çukurova ve İç Anadolu kadın bölge toplantıları gerçekleştirildi. Toplantılara Sinop, Ordu, Rize ve Samsun, Adana, Hatay, Mersin, İzmir, Antalya, Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Ankara, Konya, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Yalova, Van, Hakkari, Erzurum, Ağrı, Bitlis, Iğdır, Kars, Ardahan, Muş illerinden delegeler katıldı. HDP Kadın Meclisi, MYK ve PM üyeleri, milletvekilleri ve kadın örgütlerinden temsilciler ile birlikte toplam 500 kadının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda 3’üncü Kadın Konferansı delegeleri belirlendi.

Siyasal gelişmelerin değerlendirilmesi ile başlayan bölge kadın toplantılarında kadın kazanımlarına dönük saldırılara ve kadına yönelik şiddete karşı daha etkin mücadele yürütmenin yol ve yöntemleri tartışıldı. Siyasetteki erkek egemen tutumlara karşı neler yapılabileceği konuşulurken kadınlar arası birlik ve dayanışmanın kurulmasına dair öneriler ele alındı.

GENÇLİK KONFERANSI

HDP 2’nci Gençlik Konferansı “Başkaldırdık direniyoruz, faşizmi yeneceğiz” şiarıyla 12 Ocak’ta HDP Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa tüm bölgelerden 170 delege katıldı. Güncel siyasal gelişmelere dair değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda yeni döneme dair yol ve yöntem önerileri tartışıldı. Konferansta 45 kişiden oluşan yeni dönem Gençlik Meclisi belirlendi.

Bölge Karma ve Kadın Toplantıları ile Gençlik Konferansı’nda yapılan tüm bu tartışma ve öneriler 3’üncü Büyük Konferans’ta değerlendirilecek. Yapılan değerlendirmeler ışığında HDP 4’üncü Olağan Kongresi’ne gidecek.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum