HDP, Yüksekova ve Şemdinli’de hamile kadınların düşük oranının artmasını sordu

HDP, Yüksekova ve Şemdinli’de hamile kadınların düşük oranının artmasını sordu

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Yüksekova ve Şemdinli'de çatışma bölgesinde bulunan sivil yerleşim yerlerinde yaşayan kadınların düşük yapması ya da düşük şüphesi ile hastaneye kaldırılmasını Sağlık Bakanı’na sordu.

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Sağlık Bakanlığı Hakkari Yüksekova Devlet Hastanesi Hasta Epikriz Raporları sonrası, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerindeki çatışma bölgesinde düşük yapan kadınlar konusunu Meclis'e taşıdı.Irmak, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Irmak, soru önergesinde "Yaşanan düşük vakalarının tam sebebi bilinmemektedir. Bunun çatışmalı ortama bağlı olarak korku, panik, endişe ve stres gibi dürtülerden kaynaklı olabileceği gibi, başka nedenlerin de olma ihtimali insanlarımızda derin endişe yaratmaktadır. Düşük, erken doğum, düşük tehdidi ve ölü doğum verilerin 300'den fazla olduğu saptanırken, ortalama nüfus yoğunluğuna göre bu istatistiğin en az 2 yıllık zamana tekabül etmesi gerektiği öğrenilmiştir. Konu hakkındaki uzmanlar ise, bu durumun vahim olduğunu ve bir an önce düşük vakalarının nedenleri ve tedbirleri için soruşturma başlatılması gerektiğini kaydetmişlerdir" dedi.

Irmak Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'na da şu soruları sordu: "Hakkari'nin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde düşük yapan kadınlardan haberdar mısınız? Kadınların neden bu kadar yoğun bir şekilde düşük yaptığını incelemek için herhangi bir araştırma ve soruşturma yapmayı düşünüyor musunuz? Düşük vaka oranlarının nüfus oranına göre bu kadar yüksek olmasının tıbbi bir açıklaması var mıdır? Varsa nedir? Düşük vakalarının sadece çatışma bölgesinde yoğun olarak görülmesinin bir 'yaşam hakkı ihlali' olarak görüyor musunuz? Ortada bir yaşam hakkı ihlali varsa bakanlık olarak bunun önüne geçmek için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz? Bundan sonra yaşanacak olaylar için kadınlar için tedbirler almayı düşünüyor musunuz? Yaşanan çatışma ortamlarında yurttaşların yaralanma, kan kaybı vb. acil durumlarında hastanelerde ek güvenlik tedbirleri alınmış mıdır?"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.