HDP, YSK'nin KHK kararının iptali için başvurdu: Yetkisini aştı

HDP, YSK'nin KHK kararının iptali için başvurdu: Yetkisini aştı

HDP, seçimi kazanan belediye başkanı ve belediye meclis üyesi adaylarından bazılarına KHK'li oldukları gerekçesiyle mazbata verilmemesi yönündeki YSK kararının iptali için YSK'ye başvurdu.

HDP, seçimi kazanan belediye başkanı ve belediye meclis üyesi adaylarından bazılarına KHK’li oldukları gerekçesiyle mazbata verilmemesi kararının iptalini istedi. HDP YSK’nin KHK ile ihraç edilen, belediye başkanı ve belediye meclis üyesi olarak seçilen adaylara mazbata verilmemesine ilişkin kararların hukuki olmadığını belirterek KHK’lilerin sadece kamu görevinden ihraç edildiklerini, ilgili kişinin seçme ve seçilme hakkının ortadan kaldırılamayacağını vurgu yaptı.

‘YSK YETKİSİNİ AŞTI’

HDP, OHAL KHK’si ile insanların savunma hakkından yoksun bir şekilde kalıcı olarak ihraç edilmiş olmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade etti. YSK’nin söz konusu kararıyla hem Anayasa, ilgili yasa ve genelgelere, hem de kendisinin yarattığı hukuka aykırı davrandığının belirtilen başvuruda şu ifadeler yer aldı: “YSK, seçilmiş başkanlar yerine seçilmemiş adayları başkan olarak belirlemekle, kendini seçmen iradesinin yerine koyup Anayasa’ya aykırılık durumunu ağırlaştırmıştır. KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesi, yürütmenin, yargı erki üzerindeki vesayetiyle ilgili. Kuvvetler ayrılığı yok sayılmakta, yürütmenin KHK’leri yargı kararı gibi işlem görmekte. Ancak YSK’ya düşen, halkın kararını ve iradesini kabul etmek ve gereğini yerine getirmektir. Anayasa, seçimlerin temel kanunları, YSK içtihatları bu kadar açık iken; seçimden sonra bu kurallar değiştirilmiş. Bu kararlar ve bundan sonra alınacak olan kararlar seçime olan güveni iyice zedelemektedir. Seçim güvenliği bizzat bununla yetkili kurum eliyle ortadan kaldırılmakta. YSK burada kendisini Meclis’in yerine koymuş, kendini Anayasa koyucunun yerine yerleştirmiş. YSK’nın varoluş sebebi seçimlere güveni ve seçim güvenliğini sağlamaktır. Ancak YSK yetkisini aşmış, varoluş sebeplerinin tartışılmasına sebep olacak bir durum yaratmış.”

HDP son olarak itirazlarını sunduklarını, söz konusu kararların kaldırılarak Anayasa ve mevzuata uygun karar verilmesini istedi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.