HDP: Siyasi darbeye teslim olmayacağız

HDP: Siyasi darbeye teslim olmayacağız

HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasıyla sonuçlanan 4 Kasım baskınlarının yıldönümünde çeşitli illerde protesto eylemleri yapıldı.

Tutuklu HDP yöneticilerinin serbest bırakılması talebiyle Diyarbakır, Van, İzmir ve Ankara başta olmak üzere çeşitli illerde oturma eylemleri yapıldı.

Dönemin HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu HDP’li siyasetçilerin tutuklandığı 4 Kasım 2016’daki soruşturmaların yıldönümünde gerçekleştirilen eylemlerde, “Siyasi operasyonlar ve hukuk dışı uygulamalarla, demokratik mücadele alanının yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde, parti olarak bu saldırıları boşa çıkarmanın mücadelesini vermeye devam ediyoruz” vurgusu yapıldı.

Diyarbakır’da HDP il binası önünde toplanan milletvekilleri ve HDP’liler basın açıklaması yaparak, oturma eylemi yaptılar. Son dönemdeki siyasi gelişmelere dikkat çekilen açıklamada, “Siyasi ve toplumsal bir özne olarak, bu mücadelenin en başından beri maruz kaldığımız operasyonlar, aynı zamanda büyük bir direniş mirası yaratarak önümüzü aydınlatmaya devam ediyor. Bugün örgütlü mücadele geleneğimiz, bileşenlerimiz, Türkiye’nin sosyalist, devrimci, demokrat ve en geniş kesimleriyle kurduğumuz ortak mücadele hattı, yeni rejimin inşa edildiği, faşizmin kurumsallaştığı bir dönemde partimize büyük sorumluluklar yüklemektedir” görüşüne yer verildi.

9 MİLLETVEKİLİ CEZAEVİNDE

4 Kasım 2016’dan bu yana Demirtaş ve Yüksekdağ dahil 16 milletvekillerinin tutuklandığını ve halen 9 milletvekilinin cezaevinde olduğu hatırlatılarak, “Bir talimatla, tamamen hukuk dışı bir şekilde yapılan bu operasyon, Türkiye siyaset tarihine 4 Kasım siyasi darbesi olarak geçmiştir. Bu, demokratik siyasete vurulan büyük bir darbe olsa da, mücadele geleneğimiz açısından maruz kaldığımız ilk operasyon değildir. Daha önce de benzer şekilde 1994 yılında DEP milletvekilleri Meclis’ten yaka paça alınarak cezaevine konuldu, 2009 yılında KCK Operasyonları adı altında, seçilmişlerimiz aynı operasyonlara maruz kaldılar” denildi.

Oturma eylemi ile biten açıklamada şu ifadeler yer aldı: “HDP ve bileşeni partilerin yönetici ve üyelerine yönelik yapılan operasyonlarda 12 binden fazla partilimiz gözaltına alındı; 5 binin üzerinde yöneticimiz, belediye eş başkanlarımız ve üyemiz tutuklandı. Partimiz topyekûn bir saldırı planıyla etkisizleştirilmeye, hukuk dışı bir şekilde yok edilmeye çalışılsa da, 24 Haziran’da aldığımız sonuç ve yerel seçimlerle ilgili çalışmalarımız, toplumsal ve örgütlü gücümüzle bugün Kürdistan ve Türkiye halklarına umut olmaya devam ediyoruz.
4 Kasım siyasi darbesinin ikinci yıldönümünde Biz’ler, Türkiye halklarını şiddet girdabına sokmak ve ‘tek adam yönetimi’ne mahkum etmek isteyen bu anlayışın karşısında dün olduğu gibi bugün de en güçlü duruşu ortaya koymaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz. Demokratik siyasetin tasfiyesine yönelik yapılan topyekûn saldırılara karşı topyekûn bir direniş gösterecek, bu hamleleri boşa çıkaracak örgütsel ve siyasal mücadelemizi sürdüreceğiz. Halklarımızın emeği, iradesi ve oylarıyla temsil hakkını kazanan vekillerimiz şahsında partimize yapılan bu siyasi darbeyi protesto ediyoruz. Demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmayacağız. Halkımızın demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin kararlı neferi olacağımızın sözünü veriyoruz.”

TAŞDEMİR: BAŞARAMADILAR

4 Kasım’ın yıldönümünde HDP Van İl Başkanlığı önünde de basın açıklaması yapıldı.

HDP Van İl Yöneticisi Handan Karakoyun’un  okuduğu basın açıklamasının ardından söz alan Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “İki yıl önce hem partimize hem de milletvekillerimize yönelik siyasi bir darbe gerçekleştirildi ve o gece gözaltına alınarak tutuklanarak arkadaşlarımız zindanlarda direniyor. Yapılan tamamen siyasi bir darbeydi. Hepimiz biliyoruz ki bu operasyonu, bu darbe ile amaçlanan çökertme planını hayata geçirmekti. Faşizme karşı direnen kadınları, gençleri, zindanları ve bir bütün halkın iradesini yok etmekti. Ama başaramadılar ve direnişle bu boşa çıkarıldı. Arkadaşlarımız her yerde şu anda özgürlük için, insanlık onuru için mücadele ediyor” dedi ve ekledi: “Çözüm sürecinde çökertme planı hazırlayanlar ardından kentlerimizi, bodrumlarda insanlarımızı yaktılar. Biz onları Dersim’den, Zilan’dan tanıyoruz. Biz onları 1994’te yine partimize yaptıkları darbeden tanıyoruz, biz onları KCK operasyonlarından tanıyoruz. Yüz yıldır başarılı olamadıkları gibi bundan sonra da başarılı olamayacaklar. Asla geri adım atmayacağız ve mutlaka kazanacağız.”

İZMİR’DE VALİLİKTEN YASAK

HDP İzmir İl Örgütü’nün Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapmak istediği basın açıklamasına ise valilik ‘güvenlik’ gerekçesiyle izin vermedi. Bu nedenle açıklama, HDP İl Başkanlığı önünde yapıldı.
HDP’li milletvekilleri Serpil Kemalbay, Murat Çepni, Ayşe Sürücü, Necdet İpekyüz ve MYK üyelerinin katıldığı basın açıklamasını İzmir İl Eş Başkanı Semra Uzunok okudu. Uzunok da, halen 9 milletvekilinin cezaevinde olduğuna vurgu yaparak, demokrasi mücadelesini sürdürmekte kararlı olduklarını ifade etti.

KEMALBAY: BARIŞ MÜCADELESİ DEVAM EDECEK

Basın açıklamasında söz alan Serpil Kemalbay, barış içinde yaşam mücadelesi veren HDP’lilerin seslerinin bastırılmak istendiğini belirterek, “Biz siyaseti bu topraklardaki savaş kaderini değiştirmek için yapıyoruz. Tutuklu vekillerimiz de bu kaderi değiştirmek isterken rehin alındı. Biz halkların eşit ve özgür bir şekilde yaşamasını istiyoruz. Cumhurbaşkanı barışın yolunu Kürtlere kapatıyor. İdlip için çözüm arıyor da neden Kobane için aramıyor. HDP barış mücadelesini vermeye devam edecek. Sokaklarda, meydanlarda, mecliste hayatın her alanında özgürlük için de vereceğiz. Her birimizin özgür bir şekilde yaşayabilmesi için demokrasi mücadelesine ihtiyacımız var” dedi.

ANKARA’DAN ÇAĞRI

HDP Ankara İl Örgütü’nün, partinin eş başkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınmalarının ikinci yılında yapmak istediği açıklamaya da polis izin vermedi. Ankara Valiliği’nin yasağını gerekçe gösteren polisin izin vermemesinin ardından partililer il binasında açıklama yaptı.

Milletvekillerinin tutuklanmasının ikinc yıldönümünde yapılan açıklamaya HDP Milletvekilleri Selçuk Mızraklı, Mehmet Rüştü Tiryaki ve Hüseyin Kaçmaz da katıldı. HDP Ankara İl Eş Başkanı Halil Yıldız’ın yaptığı açıklamada, “Bugün örgütlü mücadele geleneğimiz, bileşenlerimiz, Türkiye’nin sosyalist, devrimci, demokrat ve en geniş kesimleriyle  kurduğumuz  ortak mücadele hattı; yeni rejimin inşa edildiği, faşizmi kurumsallaştığı bir dönemde partimize büyük sorumluluklar yüklemektedir” ifadelerine yer verildi.

HDP’li 9 Milletvekili’nin hâlen tutuklu olduğunu belirten Yıldız, “Bir talimatla, tamamen hukuk dışı bir şekilde yapılan bu operasyon Türkiye siyaset tarihinde 4 Kasım siyasi darbesi olarak geçmiştir. Bu, demokratik siyasete vurulan büyük bir darbe olsa da mücadele geleneğimiz açısından maruz kaldığımız ilk operasyon değildir” açıklamasında bulundu.

Haber: Gazete Duvar

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.