HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Ozan Okur olayını TBMM'ye taşıdı

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Ozan Okur olayını TBMM'ye taşıdı

HDP Hakkari Milletvekil, Sait Dede, Hakkarili Ozan Okur’a yönelik işkence iddilarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu ve olayın soruşturulması isteğiyle TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvurdu.

Hakkâri ili nüfusuna kayıtlı Ozan Okur, 20 Eylül 2019 tarihinde ailesinin ikamet ettiği Adana iline gitmek üzere bulunduğu Edirne Otogarında kendisini polis olarak tanıtan sivil giyimli kişi veya kişilerce zorla alınkonulduğunu ve polis merkezine götürülerek burada bulunan polislerce darp edilerek işkence ve kötü muameleye ve ırkçı saldırıya maruz kaldığını açıklamıştı.

Olayla ilgili haberlerin medyada yer almasının ardından HDP Hakkari Milletvekili, Sait Dede olayla ilgili, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Dede, önergede şu sorulara yer verdi:

- Edirne ilinde 18 yaşındaki Ozan Okur’a karakolda yapılan işkenceye ve gaspa ilişkin bakanlığınızca yürütülen bir soruşturma var mıdır? Varsa soruşturma hangi aşamadadır? Soruşturma açılmamışsa bakanlığınızın Kürt’lere yönelik gelişen ırkçı saldırılara ilişkin sessiz kalmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Kürtlere yönelik gerçekleşen linç olaylarında etkin bir soruşturma yapılmamasının, yapılan soruşturmalarda ise suçun mağduru iken, sanık olmalarının gerekçesi nedir? Yasalar insanların etnik aidiyetlerine, siyasal tercihlerine göre mi uygulanmaktadır?

- Yurttaşların nüfus kütüklerinin bulunduğu il dışında başka yerlerde yaşamalarına, çalışmalarına, eğitim almalarına, tedavi görmelerine veya seyahat etmelerine engel, etnisiteye dayalı bir yasal düzenleme var mıdır?

- 5237 sayılı Kanunu 94 ve devamı maddelerinde işkenceye suç olarak tanımlanmıştır. Bu madde kapsamında haklarında soruşturma başlatılan veya kovuşturma yapılan ya da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilen kaç güvenlik personeli vardır?

- BM tarafından 1979 yılında Kuvvet Kullanmaya Yetkili Memurların Davranış Kuralları kabul edilmiştir. Polisin hiçbir şekilde işkence veya başka bir zalimane, insanlık dışı veya onur kırıcı muamele veya ceza uygulayamayacağını deklare eden bu kurallar Türkiye tarafından da kabul edilmiş midir? Edilmiş ise uygulanmaması konusundaki gerekçeler nelerdir?

- Polis kolejlerinde ve okullarında ve ayrıca bakanlığınız tarafından yürütülen eğitimlerde temel hak ve özgürlüklere, insanlık değerlerine, evrensel hukuka ilişkin bir eğitim çalışması var mıdır?

Dede, Soru önergesinin yanı sıra olayı İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na da taşıdı. Kamuoyunda endişe yaratan olayla ilgili komisyon tarafından inceleme başlatılmasını isteyen Dede, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Tarafıma iletilen bilgilere ve basında yer alan haberlere göre: Hakkâri ili nüfusuna kayıtlı Ozan Okur 20 Eylül 2019 tarihinde Edirne Otogarında kendisini polis olarak tanıtan sivil giyimli kişilerce otogar polis karakoluna götürülerek işkenceye uğramış ve darp edilmiştir. Kendisine uygulanan işkence sonucu çene kemiği iki yerden kırılmış, telefonu ve cebindeki parası karakolda bulunanlarca gasp edilerek ırkçı saldırılara maruz kalmış ve ardından herhangi bir işlem yapılmaksızın bir daha ‘Edirne İline gelmemesi’ tehdidiyle serbest bırakılmıştır. Yaşanan insanlık dışı ırkçı saldırıya karşı mağdur Ozan Okur Adana Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur.

Ancak işkence ve kötü muameleye ilişkin iddiaların resen soruşturulmaması, yapılan soruşturmaların bağımsız olmaması, kamu görevlilerinin yargılanması için izin müessesine başvurulması gibi benzeri uygulamalar ve yine siyasi otoritenin cezasızlık yaklaşımı mağdurlarda ve kamuoyunda bu suçlara ilişkin yapılan soruşturmaların etkin ve bağımsız olmadığı duygusunu oluşturmaktadır. Ozan Okur adlı yurttaş Kürt olmasından dolayı saldırıya uğramıştır. Faillerinin yakalanıp cezalandırılmaması durumunda; bu saldırının sadece bir bireye yönelik olmadığı, topluma verilen bir gözdağı olduğu ve kamuoyunda sistematik bir ırkçı politikanın devlet kurumlarıyla desteklendiği duygusunu oluşturacaktır.

Bu bağlamda, kolluk güçlerinin şiddetini koruyan, çoğu zaman teşvik eden, meşrulaştıran uygulamalara derhal son vermek ve iddialara ilişkin hızlı ve etkin soruşturma başlatarak bu insanlık dışı muameleyi durdurmak devletin temel görevidir. Kamuoyunda derin endişe yaratan bu ırkçı saldıranın komisyonunuzca incelenmesini arz ve talep ederim”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.