HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven neden tahliye edilmedi?

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven neden tahliye edilmedi?

Hakkındaki tahliye kararı kaldırılan HDP milletvekili Leyla Güven’in avukatları bugün karara itiraz edecek. İtirazdan sonuç çıkmazsa AYM’ye bireysel başvuru yapılacak.

Diyarbakır’da 22 Ocak'ta evine yapılan operasyonla gözaltına alınan ve 9 gün sonra tutuklanan DTK Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında, avukatlarının 28 Haziran’da yaptığı başvuru üzerine tahliye kararı verilmişti.

Tahliye kararının ardından savcılık bir üst mahkeme olan 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunmuştu.

Savcının itirazının ardından mahkeme, tahliye kararını kaldırarak hala cezaevinde bulunan Güven hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

Artı Gerçek'ten Remzi Budancir'in haberine göre, tepkiye neden olan kararın detayları belli oldu.

10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2 sayfalık kararında şu ifadeler kullanıldı:

“Sanığın Zeytindalı (Afrin) Harekatının başladığı tarih olan 20.01.2018 gün ve 22.01.2018 günü televizyon kanalı marifeti ile halkı şiddet ve ayaklanmaya çağırır mahiyetindeki beyanları ve dosyadaki diğer tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde; öngörülen kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin mevcut olduğu, müsnet suçun CMK 100/3 maddesinde belirtilen katalog suçlardan oluşu, verilmesi beklenen cezaya göre sanığın kaçma ihtimalinin kuvvetle muhtemel bulunması, tutuklama tedbirinin ölçülü olması ve bu safhada adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı anlaşıldığından itirazın kabulüne, tahliye kararın kaldırılarak sanık hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasına karar vermek gerekmiştir.”

TURHALLI: KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ

Güven’in avukatı Cemile Turhallı tutuklamanın odak noktasının Afrin Harekatı ile ilgili açıklamalar olduğunu söyledi.

Mahkemenin hukuka aykırı bir karar tesis ettiğini ifade eden Turhallı şunları söyledi: Leyla Güven’in vekil seçilmesi ile dokunulmazlığı başlamıştır. Dokunulmazlığı kaldırılmadığı sürece şu an kendisinin tutukluğu hukuka aykırı olacaktır. Mahkemenin yapması gereken dosyadan el çekmesi, yargılama faaliyetine devam etmemesidir. Daha önce Selma Irmak ve Sebahat Tuncel tutuklu yargılandıkları davalarda mahkemelerin tahliye kararı vermemesi üzerine Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye edilmişlerdi. Bu hususta Anayasa Mahkemesi'nin içtihadı olmasına rağmen üst mahkeme tersi yönde bir karar tesis etmiştir. Bu karara bugün itibariyle yeniden itiraz edeceğiz. İtiraz sonrasında tahliye kararı verilmezse bunu Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru konusu yapacağız.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.