HDP Hakkari Milletvekili Dede, Bakan Soylu'ya tahrip edilen mezarlığı sordu

HDP Hakkari Milletvekili Dede, Bakan Soylu'ya tahrip edilen mezarlığı sordu

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova’da bazı mezarların tahrip edilmesi olayını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan önergede şu ifadelere yer verildi:

"Mayıs 2020 tarihinde Hakkâri İli Yüksekova İlçesi Orman Mahallesinde bulunan mezarlık saldırıya uğramış saldırı sonucu mezarlığın ve mezarların etrafına örülen duvarlar yıkılarak, mezarlar üzerindeki çiçek ve yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazıldığı mezar taşları tahrip edilmiştir. En son 25 Nisan 2019 tarihinde olmak üzere son saldırıyla beraber aynı mezarlık 7. defa tahrip edilmiştir. Tarih öncesinden günümüze bütün toplumlarda her kültür ve inanışta mezarlık ve cenazelere ilişkin tüm insanlığın üzerinde uzlaştığı ahlaki ve insani bir takım değerler bulunmaktadır. Hem ölen kişinin manevi hatırasına saygıyı hem de ölenin yakınlarının yas tutma hakkını da içinde barındıran bu ahlaki değerler zamanla tüm insanlığın üzerinde uzlaştığı bir ortak değer olmuş ve Türkiye’de aralarında olduğu gibi bütün devletlerde bu hak, yasalarla korunmuştur. Ülkemizde 3998 sayılı Mezarlıkların Korunması Hakkında Kanun ve yine 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 130. Maddesi bu minvalde sayılabilecek başlıca kanunlardır.

Bu bağlamda;

  1. 2 Mayıs 2020 tarihinde Yüksekova ilçesi Orman Mahallesinde tahrip edilen mezarlığa ilişkin soruşturma başlattınız mı?
  2. Yine aynı mezarlıkta 25 Nisan 2019 tarihinde yaşanan saldırıya ilişkin 02/05/2019 tarih 7/13295 Esas numaralı soru önergemizin cevapsız bırakılmasının sebebi nedir? Cevap vermemeniz bundan sonra da mezarlılara bu ve buna benzer saldırıların olacağı anlamına mı geliyor?
  3. 24 saat kameralarla ve gözetleme kuleleri ve keza İHA ve SİHA larla kontrol edilen Yüksekova ilçemizde böyle bir saldırının devletin bilgisi dışında gerçekleşmesi mümkün müdür? Eğer mümkün ise bu zafiyeti Bakanlığınız neye bağlıyor? Böyle bir zafiyet yoksa güvenlik kuvvetlerinin bilgisi dâhilinde yapılan bir saldırı mı söz konusudur? Bu saldırılarla ne amaçlanmaktadır?
  4. Yüksekova’da gerçekleşen saldırının dışında başta Bingöl ve Diyarbakır’da bulunan mezarlıklar olmak üzere birçok mezarlıkta bu tarz saldırılar gerçekleşmiştir. Bu saldırılar birbirleriyle bağlantılı mıdır? Birçok farklı yerde gerçekleşen bu insanlık dışı barbarca eyleme ilişkin açılan bir soruşturma veya idari bir işlem var mıdır?
  5. Güvenlik kuvvetlerinin mezarlıkları koruyamadığı gerçeği karşısında bakanlığınız tarafından alınması düşünülen bir tedbir var mıdır?
  6. Görgü tanıklarının mezarlıkları tahrip eden kişilerin güvenlik kuvvetleri olduğu yönündeki endişe verici beyanları karşısında adli ve idari soruşturmanın yanı sıra, bu eyleme katılmış olanların akli meleklerinin yerinde olmayacağından bahisle, başlatmayı düşündüğünüz bir psikiyatrik çalışma olacak mı? Kamu gücünün ve şiddet tekelinin akıl hastalığı olabileceği kuvvetle muhtemel bu kişiler tarafından kullanılmasının yaratabileceği tehlikeye karşı bakanlığınızın başlatmayı düşündüğünü bir sağaltım programı veya çalışması var mıdır?"

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.