HDP Eş Genel Başkanları: Newroz'un dayanışma ruhuyla bütün zorlukların üstesinden geleceğiz

HDP Eş Genel Başkanları: Newroz'un dayanışma ruhuyla bütün zorlukların üstesinden geleceğiz

Koronovirüs nedeniyle ertelenen Newroz Bayramı’na ilişkin videolu mesaj yayınlayan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, “Newroz'un dayanışma ruhuyla bütün zorlukların üstesinden geleceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle kitlesel kutlamaları ertelenen Newroz Bayramı kapsamında video mesaj yayınladı. Yayınlanan videolu mesajlarda eşbaşkanlar, “Newroz'un dayanışma ruhuyla bütün zorlukların üstesinden geleceğiz” dedi. 

Buldan'ın mesajı şöyle:

“Çok değerli halkımız, sevgili canlar;

Hepinizin, tüm Kürt halkının ve Ortadoğu halklarının kadim bayramı olan Newroz Bayramını en içten duygularımla kutluyorum. Newroz aynı zamanda diriliştir, Newroz aynı zamanda birliktir ve toplumsal dayanışmadır. Bu sene Newroz'u belki kitlesel etkinliklerle kutlayamadık ama yaşamın her alanı birer Newroz alanıdır. Bu dönem içerisinde bulunduğumuz Korona salgını bizleri Newroz alanlarında kutlamaktan alıkoymuş olabilir ama bizler yaşamın her alanını birer Newroz alanı olarak görüyoruz. Evet bu bayram vesilesiyle, hepimizin biraz daha dayanışmayla, birlikle, dirilişle ve aynı zamanda ortak duygularla içerisinde bulunduğumuz bu süreci en iyi şekilde atlatacağımıza olan inancımı özellikle belirtmek isterim. 

2013 NEWROZ’U GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR

Newroz tarihsel anlamıyla aslında Kürt halkı başta olmak üzere tüm dünya halklarının bir arada yaşamasını ve sorunlara, krizlere, kaoslara ortak çözümler bulmasını ve dayanışma duygularıyla bütün bu süreçlerin üstesinden gelebildiğini her zaman göstermiştir. Özellikle 2013 Newroz'u çözüm iradesinin toplumsal barıştan, dayanışmadan, çözümden ve Kürt Halkının sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini göstermişti. Ancak ne yazık ki o dönemi heba edenler, bu dönemde bir kez daha toplumsal barışa ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu toplumsal dayanışmanın ne kadar önemli görmemiştir. Fakat yaşadıklarımız bize bunu bir kez daha göstermiştir. 2013 Newroz'unda ortaya çıkan çözüm iradesi hala geçerliliğini korumakla birlikte bu dönem açısından bir kez daha hem Türkiye halklarının hem Ortadoğu halklarının, barışa olan talebi, demokrasiye olan inancı ve özgürlere olan ihtiyacı kapsamında bir kez daha değerlendirmeye muhtaç hale gelmiştir. 

BU GÜNLERİ BİRLİKTE ATLATACAĞIZ

Bu dönemi biraz daha birlikteliğimizi ve dayanışmamızı güçlendirerek atlatacağımıza olan inancımızı özellikle belirtmek istiyorum. Yeter ki dayanışma duygularımızı koparmayalım yeter ki cesaretimizi yitirmeyelim. Yeter ki toplumsal barışımızı sağlayalım. Tüm halklarımızın Ortadoğu halklarının ve Kürt halkının Newroz Bayrımını bir kez daha en içten duygularımla kutluyor, barışa ve içinde bulunduğumuz günler açısından sağlıklı günlere vesile olmasını yürekten temenni ediyorum.” 

Eşbaşkan Sancar’ın mesajı da şöyle:

“Sevgili kardeşlerim;

Baharın, dirilişin, yeniliğin ve dayanışmanın bayramı olan Newroz'unuzu kutluyorum. Binlerce yıldır barış içerisinde ve bir arada yaşamanın sembolü olan Newroz başta Kürtler olmak üzere birçok halk tarafından kutlanmaktadır.

TÜM YAPILARIMIZLA SALGINA KARŞI ÇALIŞIYORUZ

Değerli halkımız, Korona Virüs salgınından dolayı bütün dünya zor bir dönemden geçiyor. Halk sağlığının her şeyin üzerinde olduğunun farkındayız ve bunun sorumluluğunu taşıyoruz. HDP olarak başta Kriz Koordinasyonlarımız ve 26 belediyemiz olmak üzere tüm yapımızla birlikte halkımızın sağlığını gözeten tüm önlemleri almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Newroz mitinglerimizi de zaten bu nedenle iptal ettik. 

YENİ DÜNYA HALKLARIN DAYANIŞMASIYLA İNŞA EDİLECEK

Newroz bundan binlerce yıl önce Dehaq zulmüne karşı özgürlük meşalesini yakan Demirci Kawa'yla başlamıştır. Bugün Ortadoğu’dan Kafkasya, Orta Asya’dan Afganistan’a kadar geniş bir alanda kutlamaktadır. Newroz bütün kavimlerin dillerinde yeni başlangıçları, arınmayı, yeniliği ve güzelliği ifade eder. Newroz aynı zamanda Kürtlerin kendi kimliklerini görünür kıldıkları ve bunu bütün dünyaya beyan ettikleri bir tarihtir. Bu tarih Kürtler için zulmün ve baskının karşısında duran bir itiraz ve iradenin beyanı haline gelmiştir. Newroz son yıllarda halkları ortak bir evde bir araya getirmenin mücadele çağrısına dönüşmüştür. Bu çerçevede 2013 Newroz'u demokratik siyasetin önünün açılıp şiddetin sonlanması için yapılan çağrı ile tarihsel bir karakter kazanmıştır. Bizler hala Newroz'un 2013 ruhuna uygun bir tarzda bütün haklara özgürlük, barış ve kardeşlik vesilesi olarak görülmesinde ısrar ediyoruz. Yeni dünya, halkların dayanışmasıyla inşa edilecektir.

TOPLUMUN TÜM TEMEL İHTİYAÇLARINI TESPİT EDELİM

Sevgili kardeşlerim; Küresel ölçekte yaşanan Korona Virüs salgını nedeniyle bu yıl Newroz'u halkların dayanışmasının sembolü haline getirelim. Halk sağlığı iktidarın veya beli grupların insafına bırakılamayacak kadar önemlidir. Halk sağlığını korumak için bugün insan onurunu esas alan herkesin bir seferberlik ruhuyla dayanışma içerisine girmesi her zamankinden daha tarihseldir. İktidarın kendi kaderine terk ettiği insanların sorunlarına hep birlikte ortak çözümler üretmek gibi tarihi bir sorumluluğumuz var. Bunun tek yolu emekçilerden ve yoksullardan yana, zayıf ve muhtaç bütün insanlardan yana her kesimin içerisinde olduğu dayanışma ağları örmektir. Buradan yerel yönetimlere demokratik kuruluşlara ve meslek örgütlerine seslenmek istiyorum. Gıda ve hijyen başta olmak üzere toplumun temel ihtiyaçlarını tespit edelim. Yaşanan sorunları çözmemizin ve bu krizi aşmamızın tek yolu dayanışmadır. Yeni bir dünya halkların dayanışmasıyla yaratılabilir. Geleceğe uzanan umut yolları bu dayanışma içerisinde inşa edilecektir. 

DAYANIŞMAYI YÜKSELTMENİN MİLADI YAPALIM

Gelin Ortadoğu’da bütün insanları buluşturan ve yeni yaşamın başlangıcı kabul edilen Newroz'u bu yıl bu topraklarda dayanışmayı yükseltmenin miladı yapalım. Burada kuracağımız dayanışmayı dünyanın bütün ezilen hakları ile buluşturalım. HDP olarak bu tarihi eşikte üzerimize düşen bütün sorumluluğun gereğini yerine getirmeye hazırız. Bunun için her zamankinden daha fazla çalışıyoruz. Halkımızın sağlığı ve refahı için çalışmaya devam edeceğimizin sözünü bir kez daha veriyoruz. Kürt halkı başta olmak üzere bütün halklarımızın 2020 Newroz'unu bir kez daha kutluyorum. Bu Newroz'un bütün halkların dayanışma ruhuyla özgürlük ve eşitlik mücadelesinde daha güçlü bir baharı getireceğine inanıyorum. Newroz pîroz be."

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.