HDP, Akdeniz'deki seçimlerin iptalini istedi

HDP, Akdeniz'deki seçimlerin iptalini istedi

HDP, Mersin'in Akdeniz ilçesindeki belediye seçimine itiraz etti. Başvuruda, CHP adayı Sabit Yelkovan'ın oda başkanlığından istifa etmediği gerekçesiyle seçimin iptali istendi.

HDP, Mersin’in Akdeniz ilçesindeki seçimin iptali için başvuru yaptı. CHP adayının gereken şartları taşımadığını belirten avukat Ali Bozan, Gülnar ilçesinde verilen iptal kararını hatırlattı. Bozan, “Gülnar’da alınan kararın Akdeniz’de de alınmasını ve seçimin yenilenmesini bekliyoruz” dedi.

İleri Haber’in haberine göre, HDP Mersin İl Örgütü ve Akdeniz eşbaşkan adaylarıyla beraber bugün, CHP Akdeniz İlçe Belediyesi adayı olan Sabit Yelkovan’ın “usulsüz ve tam kanunsuzluk olmasına rağmen aday olduğu” gerekçesiyle il ve ilçe seçim kuruluna itirazda bulundu. Seçimin iptal edilmesi istenen itirazdan şu ifadelere yer verildi:

“CHP adına aday olan Sabit Yelkovan, Madeni Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve S.S Mersin Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı, sınırlı sorumlu Mersin Madeni Sanatkarlar Yalınayak Küçüksanayii Sitesi Yapı Kooperatifi başkanı olduğu tespit edilmiş olup kooperatif başkanlıklarına dair belgeler ekte sunulmuştur. Mersin Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Sabit Yelkovan olduğuna dair liste ekte sunulmuştur. (bu hususun Mersin Madeni Sanatkarlar odasından, Ticaret Sanayii İl Müdürlüğünden ve Ticaret Sanayi Bakanlığı’ndan ayrıca sorulmasını talep etmekteyiz.) Bahsi geçen adayın aday olma şartlarını taşımadan adaylığının kabul edilmiş olması ve seçimlere girmesi usulsüz, tam kanunsuzluk ve seçimin mutlak iptal sebebi teşkil etmiştir.”

AVUKAT BOZAN: GÜLNAR’DA AYNI GEREKÇEYLE İPTAL KARARI VERİLDİ

İtiraz başvurusu sonrası adliye önüne açıklama yapan HDP Mersin İl Eş Başkanı Mustafa Işık, kendilerine gelen bilgiler doğrultusunda CHP’li Sabit Yelkovan’ın adaylık için gerekli koşulları sağlamadığı gerekçesiyle partisine bağlı avukatlarla beraber il ve ilçe seçim kurullarına başvurduklarını aktardı.

Avukat Ali Bozan da aday olması gereken kişilerin 1 Aralık 2018’den önce kadar devlet memurluğu, oda başkanlıkları, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek gruplarından istifa etmesi gerektiğine dikkat çekti.

“CHP adayının iki tane meslek kuruluşu başkanlığından ve Mersin Maden Sanatkarları Odası’ndan istifa etmediği bilgisini aldık” diyen Bozan, “Bizlerde az önce tam kanunsuzluk iddiası ile Akdeniz İlçe Seçim Kurulu ve Mersin İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunduk. Dün Gülnar ilçesinde bu konu ile ilgili bir karar vardı. Seçime giren bir adayın seçim kurallarını taşımadığı nedeni ile Gülnar ilçesi belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edildiğini hepimiz biliyoruz. Gülnar ilçesinde alınan kararın Akdeniz ilçesinde de alınmasını ve seçimin yenilenmesini bekliyoruz” diye konuştu.

GÜLNAR’DA NE OLMUŞTU? 

Mersin’in Gülnar ilçesinde Saadet Partisi adayı Ercan Şahin’in yasal süre içerisinde kamu görevinden istifa etmemesi gerekçesiyle seçimlerin iptal edilmesi karar verildi. İlçe belediye seçimini kazanan MHP, bugün karara itiraz etti ve Mersin İl Seçim Kurulu’na başvurdu. HDP de bu kararı emsal göstererek Akdeniz ilçesindeki seçimin iptal edilmesini istiyor.

Resmi olayan sonuçlara göre Akdeniz Belediye Başkanlığı’nı 47 bin 789 (yüzde 34.29) oy alan AK Parti adayı Mustafa Mehmet Gültak kazandı. HDP adayları Reşat Aşan ve Emine Şilan Yüksekkaya 43 bin 974 (yüzde 31.55) oyla ikinci olmuştu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.