HDP 8 Mart Programını Açıkladı

HDP 8 Mart Programını Açıkladı

HDP Hakkari Kadın Meclisi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapacağı etkinliklerin programını açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapılacak etkinlikler ile ilgili HDP il binasında basın açıklaması düzenledi. 

8 Mart kadınlar gününün startını slayt gösterimiyle başlatan kadınlar, final programının 7 Mart’ta HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in katılımıyla kutlayacak. 

Parti binasında kadın meclisi adına açıklamayı okuyan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün geçmişinin çok eskilere dayandığını söyledi.

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak için büyük mücadeleler verdiğini anlatan Sevan, "8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir. Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiş, bu olaylardan 52 yıl sonra Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen 2. Sosyalist enternasyonal toplantısında Clara Zetkin’in önerisiyle 1857’de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl “Kadın Günü” olarak kutlaması kararlaştırılmıştır." dedi. 

'Çalışmamızın özü, çiçeği kadın çalışmasıdır' diyen Şunları söyledi: "Kadın sorunu kültürel, siyasal, ekonomik ve sosyolojik bir sorundur. Projemiz kadın lehine demokratik toplum projesini merkezi üniter devletle buluşturmak üzeredir. Kadın olmadan yaşam olmaz, özgürlük olmadan etik ve estetik olmaz. Kadın etiği dediğimiz şey kadının karar verme gücüdür. Kadın kocasının eşi, babasının kızı yada abisinin kardeşi değildir, olmamalıdır. Kadın kendisi olmak durumundadır. Bunun formülü tutkuyla çalışmaktır, yoğunlaşmaktır, karanlığı aydınlatmaktır. İnanıyoruz ki 21. Yüzyıl kadın özgürlüğünün sağlandığı yüz yıl olacaktır. Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz şiarıyla tüm kadınları 7 Martta DTK ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in de katılacağı 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe davet ediyoruz diye konuştu. 

HDP'nin 8 Mart Programı şu şekilde

1 Martta start,

2 Mart: Çukurca’da karanfil dağıtımı ve esnaf ziyareti

 3 Mart: Esendere ve Büyük Çiftlik’de karanfil dağıtımı ve saat 15:00’te barış anneleriyle yemek

 4 Mart: Yüksekova’da kadın şöleni

5 Mart: Şemdinli’de karanfil dağıtımı, esnaf ziyareti ve kadın ziyaretleri.

6 Mart. Hakkari’de esnaf ziyaretleri, karanfil dağıtımı ile 13:00’da kadın toplantısı, kadın ziyaretleri ve 19:00’da kadın toplantısı.

7 Mart: DTK ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in katılımıyla kadın şöleni.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.