HDK'den Sivas Katliamı çağrısı

HDK'den Sivas Katliamı çağrısı

HDK'den, Sivas Katliamı bildirisi: Yokluklarının yarattığı uğultu dinmeyecek.

Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Komisyonu, Sivas Katliamı’nın 26’ncı yıl dönümünde bir bildiri yayımladı. HDK yaptığı açıklamada, “Katliamda yaşamını yitirenler arasında, kültürel dokumuzu kuvvetle ören aydınlar, edebiyat eleştirmenleri, şairler, ozanlar da yer almakta idi. Yokluklarının yarattığı uğultu asla dinmeyecek” denildi.

‘TÜRKİYE HALKLARININ SIRTINDA AĞIR BİR YÜKE DÖNÜŞTÜRMÜŞTÜR…’

HDK’nin bildirisinde Sivas’ta yaşamını yitirenleri anmak, suçluların bir an önce bulunması ve yargılanması için çağrı yaptı. HDK, “Sivas katliamını Malatya, Maraş, Çorum katliamlarının bir devamı olarak değerlendiriyoruz” diyerek şu açıklamayı yaptı: “İktidar ve devşirme bürokratik oluşumlar; darbe dinamikleri ile ayakta kalmaya çalışmış, inancı iktidar aracı yaparak inancın ve etnik kimliğin ahlaki-toplumsal dokusundan sapmış tekçilik-ırkçılık ikilisi ile suç bagajı oluşturan bir tarihi bugün Türkiye halklarının sırtında ağır bir yüke dönüştürmüştür. Türkiye halklarını kendi suçuna ortak etmek amacıyla da karşıtlık üzerinden yeni yeni krizler yaratmaktan geri durmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın tek karşılığının ‘Türk olmak’ türünden bir baskıya dönüşmesi, ülkenin demokratik olgunluk sürecini zayıflatmakta, halkları davası görülmeyen suçlarla baş başa bırakmaktadır. Bu durum iç ve dış siyasi-diplomatik tüm ilişkilerde çatışan, kasılan, örtülü, samimiyetten yoksun, korunmacı, esnekliği olmayan politika ve yönetim biçimini dayatmaktadır. ”

‘YAŞAMINI YİTİRENLERİ SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUZ’

HDK, Sivas’ta yaşamını yitiren 35 kişiyi anarak açıklamasını şöyle sürdürdü: “Halkların Demokratik Kongresi Halklar ve İnançlar Komisyonu olarak Sivas Madımak Oteli’nde yaşamını yitiren 35 can şahsında katliamlarda yaşamını yitiren canları saygı ve minnetle anıyoruz. Katliamda yaşamını yitirenler arasında, kültürel dokumuzu kuvvetle ören aydınlar, edebiyat eleştirmenleri, şairler, ozanlar da yer almakta idi. Yokluklarının yarattığı uğultu asla dinmeyecek. Halkların birlikte yaşam kültürlerini yok sayarak savaş ve katliam doğuran devlet ve yönetim yaklaşımlarının son bulması için; Türkiye halkları olarak varlığın doğduğu toprakta yaşam hakkını kutsal sayıyor; ortak yaşamın, tüm renklerin birbirini anladığı ve ifade ettiği, barış içerisinde ortak vatanlara dönüşebileceğine olan inancımızı yeniliyoruz.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.