Haşdi Şabi: Kürdistan bayrağının yakılması suçtu ama sorumlu değiliz

Haşdi Şabi: Kürdistan bayrağının yakılması suçtu ama sorumlu değiliz

Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyyaz, Bağdat'taki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) binasına düzenlenen saldırı hakkında "KDP binasının yakılması suçtu. Haşdi Şabi bayrağının KDP binasına asılması karşısında onurumuz zedelendi" dedi.

Haşdi Şabi, kendisine bağlı grubun Irak'ın başkenti Bağdat'taki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) binasına düzenlediği saldırı konusunda açıklama yaptı. Haşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyyaz, saldırı hakkında "KDP binasının yakılması bir suçtu" dedi. Ancak Feyyaz, saldırı konusunda sorumluluk üstlenmeyi reddetti.

'ONURUMUZ ZEDELENDİ'

Irakiye televizyonuna konuşan Feyyaz, KDP binasına saldırıp Kürdistan bayrağını ve binayı ateşe veren kişileri 'sahiplenmekten' kaçındı; geçmişte Haşdi Şabi adına resmi kurumlara ve ABD temsilciliklerine saldırı düzenleyenleri 'terörist' olarak niteledi. Feyyaz, "Yasadan çıkmış ve karşıt bir grup Irak’taki diplomatik kurumları hedef alıyor. KDP binasının yakılması bir suçtu. Heşdi Şabi bayrağının KDP binasına asılması olayı karşısında onurumuz zedelendi” diye konuştu.

'SORUMLU DEĞİLİZ'

Haşdi Şabi’nin Irak'ta resmi güvenlik güçlerinin çatısı altına girerek devletin resmi bir kurumuna dönüştürüldüğünü söyleyen Feyyaz, “Bizim sloganlarımızı kullanarak bir takım eylemler gerçekleştiren gruplardan sorumlu değiliz” diye konuştu. Feyyaz, geçtiğimiz ay Erbil’in farklı noktalarına yapılan roket saldırılarına ilişkin de “Bölgedeki farklı güçler Erbil saldırısını düzenlemeleri için kullanılabilmiş olabilirler. Haşdi Şabi’nin 42’inci Tugay Komutanlığı eylemi gerçekleştirenlerin bulunması için gereken desteği sağlamaya hazırdır” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Çoğunluğu İran yanlısı gönüllü milislerden oluşan, 2014'te IŞİD'le mücadele için kurulan ancak özellikle Kürdistan bölgesindeki şiddet eylemleri sonrası tepki çekince Irak ordusunun çatısı altına giren Haşdi Şabi'ye bağlı bir grup, hafta sonunda KDP'nin Bağdat ofisini basmıştı. Saldırıda KDP lideri Mesud Barzani'nin resimleri, ofisin bazı odaları ve dışarıdaki Kürdistan bayrağı ateşe verilmişti. Bu sırada olay yerinde bulunan güvenlik görevlileri ise saldırganlara müdahale etmemişti.

Saldırıya Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Birleşmiş Milletler, ABD ve Irak siyasetinin önde gelen isimleri tepki göstermiş; bölgenin güvenliğinden sorumlu bir tümgeneral görevden alınırken, 15 kişinin de gözaltında olduğu açıklanmıştı.

ZEBARİ NE DEMİŞTİ?  

Saldırının arka planında ise Irak'ın eski dışişleri ve maliye bakanı olan, Kürt siyasetinin önde gelen ismi Hoşyar Zebari'nin Haşdi Şabi'ye yönelik bir eleştirisi vardı. Zebari ekim başında Amerikan destekli El Hurra televizyonuna verdiği demeçte, Haşdi Şabi içindeki bazı grupların yasadışı eylemlerde bulunduğunu söylemişti. Feyyaz'ın son açıklamalarına paralel ifadeler kullanan Zebari, Bağdat'taki Yeşil Bölge ve havalimanına giden yoldaki Haşdi Şabi saldırılarına dikkat çekerek bu bölgelerin bu milislerinden temizlenmesi gerektiğini belirtmişti. Iraklı Kürt siyasetçi, Haşdi Şabi'nin bazı liderlerinin de değişmesi çağrısında bulunmuştu. (Duvar, Rudaw)

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.