Hasankeyf'te taşınma hazırlıkları başladı

Hasankeyf'te taşınma hazırlıkları başladı

Baraj sularının altında kalacak Hasankeyf sakinlerinin yaz aylarında TOKİ konutlarına nakledilmesi planlanıyor. Çalışmalar kapsamında Yolgeçen Hanı Mağarası da dolguyla kapatılıyor.

Tarihi Hasankeyf’i sular altında bırakacak olan Ilısu Baraj Gölü’nde çalışmalar son aşamaya geldi. Hasankeyf sakinlerinin, TOKİ tarafından yaptırılan 710 konuta taşınması için de hazırlıklar başladı. İlçenin son durumunu merak eden vatandaşlar da bölgeye giderek hem hafta sonlarını değerlendiriyor hem de su altında kalacak tarihi mekânların fotoğraflarını çekiyor.

TOKİ konutlarının haziran ayı başlarında teslim edilmesi bekleniyor.

Baraj nedeniyle taşınması kamuoyunda uzun süre konuşulan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin kümbetinin yeri de yeni Kültür Adası’nda sağlamlaştırılıyor. El-Rızk Camisi’nin minaresi, İmam Abdullah Zaviyesi ve Selçuklar Dönemi’ne ait Dicle Nehri kıyısındaki hamam da bu yıl Kültür Adası’na taşınacak yapıtlar arasında yer alıyor.

500 MAĞARA KAPATILDI

Çalışmalar kapsamında, Dicle Nehri kıyısında sağlamlaştırılan kaya dibindeki Yolgeçen Hanı Mağarası da dolguyla kapatılıyor. Bir dönem binlerce kişinin konuk olduğu, son 30 yılda dönemin bakanları, üst düzey bürokratları, valiler ve yabancı konukların dinlendiği, yazın serin, kışın da sıcak olan tarihi Yolgeçen Hanı da dolguyla kapatılan 500 mağaradan biri oldu. Yaklaşık 15 yıl önce Hasankeyf Kaymakamlığı’nın aylık 15 bin lira bedelle kiraya verdiği mağara, 100 yıl önce de tarihi köprünün yıkılmasının ardından Dicle’den karşı tarafa geçiş yapabilmek için vatandaşların durak olarak kullandıkları tek handı.

Yıllarca tarihle iç içe yaşayan Hasankeyfliler, artık TOKİ’ye taşınmak için gün sayıyor. Belediyeden emekli Emin Turhan (68) da 238 bin liraya istimlak edilen eski evini, yeni konutlara değişmediğini ifade ederek, “Yıllarca tarihin gölgesinde yaşadık. Çocukluğumuz, gençliğimiz ve ömrümüzün tamamı tarih içinde geçti. Yeni yerleşim birimine gitmemiz zor gelecek. Hüzünlü bir şekilde eski Hasankeyf’ten ayrılacağız” diye konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.