Hasankeyf'te tarihi çarşı da yıkıldı

Hasankeyf'te tarihi çarşı da yıkıldı

12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf'te, 610 yıllık Er-Rızk Camii’nin 'taşınması' için tarihi çarşının esnafına verilen süre doldu. Tarihi çarşı kepçe ve dozerlerle yıkıldı.

50 yıllık ömrü olması öngörülen Ilısu Barajı için tarihi Hasankeyf ve Dicle Vadisi adım adım köklerinden kopartılıyor. Hasankeyf’teki tarihi yapılar birer birer sökülerek, 3 kilometre mesafede TOKİ tarafından oluşturulan yeni yerleşim alanına taşınıyor.

610 yıllık Er-Rızk Camii’nin taşınması için Hasankeyf’in tarihi çarşısı olan Kale Sokağı da yıkıldı. Esnafın taşınması için verilen sürenin dolmasının ardından çarşamba günü yıkım işlemi başlatıldı. Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’ın haberine göre esnaflar büyüdükleri dükkanlardan hüzün içinde ayrılırken, bazı esnaflar ise yeni yerleşkede kendilerine yer verilmediği için taşınamadı.

Bekar olduğu gerekçesiyle yeni yerleşkede yer verilmeyen ve çocukluğundan beri tarihi ilçede esnaf olan Ali Aslankılıç, dükkanını eşyalarıyla yakarak durumu protesto etti. Aslankılıç, “Kalpleri soğuklar gelip ısınsın artık” ifadelerini kullandı. Aslankılıç, benzer durumda olan birçok esnaf ve Hasankeyf’linin olduğunu da anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.