Hamaney'in askeri danışmanı CNN'e konuştu: Biz de vuracağız, savaşı ABD başlattı

Hamaney'in askeri danışmanı CNN'e konuştu: Biz de vuracağız, savaşı ABD başlattı

ran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney'in askeri danışmanı Hüseyin Dehkan, Kasım Süleymani suikastına ne yanıt vereceklerini CNN International'a anlattı.

İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı Hüseyin Dehkan, ülkenin güvenlik politikalarının mimarı sayılan General Kasım Süleymani’nin öldürülmesine ‘kesinlikle Amerikan askeri hedeflerine yönelik askeri bir yanıt verileceğini’ söyledi. Dehkan, “Yanıt tabii ki askeri yollardan ve askeri hedeflere karşı verilecek” dedi.

Amerikan televizyonu CNN ile Tahran’da bir söyleşi yapan Dehkan, savaş olasılığı hakkında da şu ifadeleri kullandı: “Size bir şey söyleyeyim: Liderliğimiz bizim hiçbir zaman savaş arayışında olmadığımızı ve olmayacağımızı resmen ilan etti. Savaşı başlatan Amerika’ydı. Dolayısıyla, davranışlarına karşı uygun tepkileri kabullenmeliler. Bu savaş dönemine son verebilecek tek şey, Amerikalıların vurdukları darbeye eşdeğer bir darbe almasıdır. Bunun ardından yeni bir döngü arayışına girmemeliler.”

Eski bir savunma bakanı olan ve Hamaney’e en yakın isimlerden biri sayılan Dehkan, Trump’ın bu sabah olası misillemeye karşı ‘İran’da kültürel yerler de dahil 52 noktayı vurmakla’ tehdit etmesine de tepki gösterdi. Trump’ın açıklamasını ‘saçma ve absürd’ diye niteleyen Dehkan, “Uluslararası hukuku bilmiyor. BM kararlarını da tanımıyor. O hakikaten bir gangster ve kumarbaz. Bir siyasetçi değil, akli istikrarı yok” dedi.

Dehkan, kültürel mirasın yasadışı biçimde yok edilmesini kınayan 2347 Sayılı BM Kararı’na atıfta bulunarak, Trump’ın tehdidini hayata geçirmesi halinde bir savaş suçlusu olarak yargılanması gerekeceğini söyledi. İranlı yetkili, böyle bir durumda ne yapacaklarına ilişkin soruyu “Hiçbir Amerikalı askeri personeli, hiçbir Amerikan siyasi merkezi, hiçbir Amerikan askeri üssü, hiçbir Amerikan gemisi güvende olmayacaktır. Bizim bunlara erişimimiz var” diye yanıtladı. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.