Hamaney: Saldırının parasını Suudi Arabistan ve BAE verdi

Hamaney: Saldırının parasını Suudi Arabistan ve BAE verdi

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, cumartesi günü 12'si Devrim Muhafızı 25 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı hakkında konuştu.

İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, cumartesi günü Ahvaz’da bir askeri geçit töreninde düzenlenen ve 25 kişinin öldüğü saldırıyı düzenleyenlerin ‘Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından finanse edildiklerini, ABD tarafından da desteklendiklerini’ söyledi. Hamaney, “İran, saldırının arkasındakileri sert şekilde cezalandıracaktır” dedi.

Hamaney resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, “Gelen bilgilere göre, bu korkak saldırı, Amerikalıların Suriye ve Irak arasında sıkıştıkları sırada gelip yardım ettiği, Suudi Arabistan ve BAE’nin para verdiği insanlar tarafından düzenlendi” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, saldırıdan “ABD destekli Körfez ülkelerini” sorumlu tutmuştu. Ancak Ruhani herhangi bir ülkeyi doğrudan suçlamamıştı. Saldırıda 12 üyesini kaybeden Devrim Muhafızları ise dün yaptığı açıklamada saldırganlardan ‘ölümcül ve unutulmaz bir intikam alma’ yemini etmişti.

NE OLMUŞTU?

İran’ın güneybatısındaki Ahvaz’da düzenlenen saldırıda ölenlerden 12’si Devrim Muhafızları mensubuydu. Saldırının sorumluluğunu hem İran hükümeti karşıtı Arap örgüt Ahvaz Ulusal Direnişi, hem de IŞİD üstlendi.

BAE, İran’ın saldırıyla bağlantılı olduğu iddiasını reddetmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise açıklamasında, “Radikal İslami terörizm belası karşısında İran halkının yanındayız ve onlara başsağlığı diliyoruz” demişti.

Saldırının ardından Ahvaz’daki cenaze töreni için toplanan binlerce kişi “İsrail ve Amerika’ya ölüm” diye slogan attı. Çok sayıda İranlı da, saldırıda hayatını kaybeden dört yaşındaki çocuğun resmini ellerinde taşıdı. (Kaynak: BBC Türkçe)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.