Halkların kardeşliği için şarkı söylemeye devam edecekler

Halkların kardeşliği için şarkı söylemeye devam edecekler

Seçim sürecinde bir çok çevrenin desteğini alan HDP'nin kampanyasında en önemli katkıyı hiç kuşkusuz Kürdistan'dan Karadeniz'e, Ege'den Akdeniz'e farklı yörelerden tınıları içinde barındıran şarkılarıyla halklar arasında köprü kuran sanatçılar verdi.

İSTANBUL -  "HDP'ê" adlı şarkı ile en fazla ilgiyi toplayan Koma Awaze Çiya'nın solisti Bermal Çem, "Eğer bizler şarkılarımızla seçim sürecine ruh verdiysek bu doğanın ve dağların ruhu sayesindedir. Halklar da bu ruhun etrafında, şarkılarımızın eşliğinde özgürlük halayına durdu" dedi.
 
Türkiye halklarının iradesini aldığı yüzde 13.12'lik oy oranı ile Meclis'e taşıyan HDP'nin seçim sürecinde en dikkat çeken ayrıntılardan biri de Türkçe, Kürtçe ve Arapça başta olmak üzere birçok dillerde seslendirilen seçim müzikleri oldu. Kürdistan'dan Karadeniz'e, Ege'den Akdeniz'e farklı yörelerden tınıları içinde barındıran ve ekolojiden emeğe, sosyal, siyasal, toplumsal alanda yaşanan sorunların dile getirildiği seçim müzikleri Awaze Çiya, Kardeş Türküler, Simurg, Hakan Vreskala, BEKSAV Müzik Topluluğu ve MKM'li sanatçılar tarafından seslendirildi. HDP için hazırladıkları farklı dil ve yörelerden seçim şarkılarıyla halklar arasında köprü olan sanatçılar, halkların kardeşliği için söylemeye devam edecekleri mesajını verdi. 

'Anaların, gençlerin, çocukların umudunu yüreğimizde hissettik'
 
HDP için hazırladıkları, "HDP'ê" adlı şarkı ile en fazla dikkat çeken gruplardan biri olan Koma Awazê Çîya üyesi Bermal Çem, HDP'nin başarısının özgürlük ve demokrasi isteyen bütün halklara umut olduğunu söyledi. 7 Haziran seçimlerinin tarihi bir süreçte gerçekleştiğini vurgulayan Çem, "Kazanılan başarı sadece Kürt halkı için değil Türkiye ve Kürdistan halkları için ve aynı zamanda Rojava'da Kürt halkına yönelik AKP destekli saldırılandan kaynaklı önemlidir" dedi. Koma Awazê Çîya olarak halkın içinde çalışma yürütemediklerini ancak halkın coşkusunu yüreklerinde hissettiklerini belirten Çem, şunları aktardı: "Her ananın, her çocuğun ve gencin umudunu yüreğimizde hissettik. Diyebiliriz ki bu nedenden kaynaklı her saniye alanlardaydık. Bu coşku ve heyecanla bizler de Koma Awazê Çîya olarak şarkımızla seçim sürecine destek olmak istedik. Şarkı çalışmamız kolektif bir şekilde, sıcak bir ruh ile büyük bir inançla hazırlandı." 

'Doğanın ruhuyla sesimizi halklara ulaştırdık'
 
"HDP'ê"yi, HDP'nin barajı aşacağına olan inanç ve coşkuyla hazırladıklarını vurgulayan Çem, "Bu coşku ve heyecanla büyük zahmetler içerisinde şarkımızı hazırladık. Kuşkusuz bir üründe en önemli olan şey ruhtur. Eğer ruh varsa insanlar da bunu hisseder, yaşar ve sahip çıkar. Bizim için de önemli olan budur. Bunun için sesimizle, dağların hissi ile kendimizi halka ulaştırmak istedik. HDP'e şarkısında amacımız halkların sesi ile halklara ulaşmaktı. Çünkü HDP'nin felsefesi ve politikası bu yöndeydi. Eğer bizler şarkılarımızla seçim sürecine ruh verdiysek bu doğanın ve dağların ruhu sayesindedir. Halklarda bu ruhun etrafında şarkımızın eşliğinde özgürlük halayına durdular. Kuşkusuz bu bizim için çok kutsal" diye konuştu. 

'Halkların yeni yaşamı kurmasından korkan iktidar saldırılar gerçekleştirdi'
 
HDP'nin, "Yeni Yaşam" projesine sanatçı ve aydınların desteğinin de önemli olduğunu dile getiren Çem, şöyle devam etti: "Bu da gösteriyor ki; hakikat, adalet ve sanat arayışları gelişiyor. Birçok sanatçı HDP'e ile farklı kültürleri de tanıdı. Biz diyoruz ki; sanat vicdanın sesidir. Topluma öncülük eden, asimilasyonun önünü kapatan toplumun sanatçıları ve aydınlarıdır. Bunun için sanatçıların sesi kampanyada önemliydi. Tek dil, din, renk, bayrak zihniyetine karşı sanatçılar şarkılarıyla cevap oldular." HDP'nin seçim zaferine değinen Çem, tek amacın barajı aşmak olmadığını aynı zamanda halkları yan yana getirip, yeni bir yaşamı kurmak olduğunu belirterek, halkların bir arada yeni yaşamı kurmasından korkan iktidarın bu nedenle saldırıları gerçekleştirdiğini söyledi. Bütün ezilenlerin HDP çatısı altında toplanıp geleceği inşa ettiğine vurgu yapan Çem, Bizler inanıyoruz ki HDP'nin Meclis'teki varlığı halkların geleceğini aydınlatacaktır" dedi.
 
HDP'nin Meclis'teki kadın vekil temsil oranına da değinen Çem, "Kadın iradesi konusunda en gelişmiş parti HDP'dir. Türkiye tarihinde ilk defa bu kadar yüksek bir sayı ile kadın vekiller Meclis'e giriyor. Bu Türkiye için yeni bir adım ve yeni bir renktir. Kuşkusuz bu büyük bedeller ve yılların emeği sonucu olmuştur" değerlendirmesinde bulundu. 

'Devletin bütün olanaklarına karşı halklar HDP'ye katkı verdi'
 
Seçim sürecinde Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) tarafından hazırlanan ve dilden dile dolaşan bir diğer seçim şarksı da, "Omuz ver Karadeniz" oldu. BEKSAV sanatçısı Kenan Ağbulut, seçim çalışmalarının eşitsiz koşullarda yürütüldüğünü ve anti demokratik uygulamalarla HDP'nin önünü kesmeye dönük hamleler geliştirildiğini vurguladı. Ağbulut, "Devlet aygıtının bütünü AKP medyasıyla birlikte AKP'nin seçim faaliyetleri içerisinde yer aldılar. Aynı zamanda devletin bütçesinden büyük meblağlar da ayrıldı. Ama HDP'de insanlar bir kuruşuyla bu seçim kampanyasını yürüttü. Bizler de naçizane bu seçim sürecinde Karadeniz halklarının bir ezgisini yazdık, seslendirdik" şeklinde konuştu.
 
'Biz sanatçıların da özgürlük talebi var'
 
HDP'nin seçim kampanyasını halkların eşitliği ve kardeşliği temelinde yürüttüğünü, "Omuz ver Karadeniz" şarkısının da bu temel çerçevesinde ortaya çıktığını ifade eden Ağbulut, "AKP'nin sanatçılar üzerindeki baskı ve sansür politikaları özellikle Gezi isyanından sonra çok daha belirginleşti. Biz sanatçıların bir özgürlük talebi vardı ve bu talep seçimde daha da belirginleşti. Sanatçılar hem oylarını hem renklerini çok daha belli ettiler" dedi. 

'Gönülden oldu mu her şey aşılıyor'
 
HDP için, "Werin HDP" şarkısını seslendiren Grup Simurg üyesi Halil Tan ise HDP'nin bütün provokasyonlara ve bombalara rağmen dünyanın en zor barajını aştığını söyledi. Sanatçılar olarak HDP'nin barajı geçmesi için ellerinden geldiğince destek olmaya çalıştıklarını dile getiren Tan, "Birçok farklı dilden şarkılar yapıldı. Bu HDP'nin toplumun büyük bir kesime seslenmesinden kaynaklandı. HDP'nin bütün çalışmaları gönüllülük temelinde yürüdü. Müşahidinden tutalım bütün çalışanlarına kadar. Gönülden oldu mu her şey aşılıyor" ifadesinde bulundu.
 
'Barajı aştık ama önümüzde büyük okyanuslar var'
 
HDP'nin seçim zaferine ilişkin de düşüncelerini paylaşan Tan, şöyle devam etti: "AKP 13 yıllık iktidarı döneminde halklara bombalardan, kıyımlardan, ölümlerden başka bir şey vermedi. Halklar özgürlüğe ve birlikte yaşama özlem duyuyor. Halkların hepsi özgür yaşamak istiyor, bunun özlemi aslında. Dünyanın en büyük barajını aştık ama işimiz hala kolay değil zor. Çünkü sistemle, kapitalizmle birlikte hareket etmiyoruz. Barajı aştık ama önümüzde büyük okyanuslar var" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.