Halkevleri’nden Halkbank‘a suç duyurusu

Halkevleri’nden Halkbank‘a suç duyurusu

Halkbank’ın ucuza döviz satışı yargıya taşındı. Halkevleri suç duyurusunda bulundu.

Halkbank aracılığıyla 31 Ağustos 2018 tarihinde ucuza dolar ve euro satımı yapılmasıyla ilgili olarak Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Yapılan suç duyurusunda, döviz kurunun düşük gösterilmesine neden olanlarla bu durumdan çıkar elde edenler arasındaki bağlantının tespit edilerek sorumluların cezalandırılması istendi.

‘BU İŞLEMLEMLER KİM TARAFINDAN NASIL YAPILDI?’

Halkbank tarafından söz konusu düşüşle ilgili yapılan açıklamada durumun sistemsel bir arızadan kaynaklandığını belirtilmişti. Suç duyurusunda bulunan Aktaş’a göre yarım saatlik süreye ilişkin Tü, rk Ceza Kanunu’nda suç sayılabilecek bazı şüpheler oluşturmuştur:

1- Bu işlem kimler tarafından nasıl yapıldı?

2- Bu durumda kim ne kadar döviz elde etti?

3- İşlemi gerçekleştirenler ile bu durumdan kâr edenler arasındaki bağlantı nedir?

“ŞÜPHE HEP BAKİ KALACAKTIR”

Suç duyurusu ile ilgili olarak ‘toplumsalhukuk’ basın ekibinin sorularını yanıtlayan Aktaş’ın avukatı Av. Seçkin Türkoğlu şunları söyledi:

“Döviz kurları ile ilgili bilgiler Bloomberg’ten alınmaktadır. Kurlar üzerinde yüzde 2’den fazla bir değişiklik olduğunda sistem kendini bir süreliğine kilitler ve kurlar kontrol edilir. Böylesine ciddi bir değişiklikte sistemin kendisini kilitlememesi ciddi bir hatadır. Bu süreçte birçok kişinin işlem yapmasının; kamuoyunda kuşku uyandırmasından daha doğal bir şey yoktur.”

Halkbank’tan yapılan”Bankanın zarara uğramaması ve düşük kurdan işlem yapan hesapların dondurulması” ile ilgili açıklamalara ise Türkoğlu, “Bir hukuk devletinde kimse kimsenin açıklamalarına güvenmek zorunda değil. Suç şüphesini faili olduğu düşünülen kurum’un açıklamalarında suçun işlendiğinin açıklanması beklenilemez. Şüphe hep baki kalacaktır. Bu durumda savcılığın üzerine ciddi bir görev düşmektedir; O da; suçun işlenip işlenmediğini araştırmak ve konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatmaktır” yanıtını verdi. (DUVAR)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.