Halepçe’de bir ‘leopar’ ölü bulundu

Halepçe’de bir ‘leopar’ ölü bulundu

Federal Kürdistan Bölgesi’nin Halepçe kentine bağlı Giryan köyünde bir leopar ölü olarak bulundu. Yetkililer, ilk incelemede leoparın avcılar tarafından öldürülmediği sonucuna ulaştıklarını bildirdi.

Süleymaniye Çevre ve Orman Genel Müdürlüğü basın sorumlusu Hemin Kemal, Basnews’e yaptığı açıklamada olayın kendilerine intikal etmesi ardından olay yerine giderek inceleme yaptıklarını belirtti. Kemal, öldürülen hayvanın ağırlığının 80 kilogramdan fazla olduğunu belirtirken, “İlk incelemeye göre avcılar tarafından öldürülmedi” dedi.

ORMAN KORUMA ŞUBESİNE GÖRE “JAGUAR”

Yediği zararlı şeylerden ya da vücudundaki yara izlerine bakılırsa zehirli bir hayvan tarafından ısırılmış olabileceğine işaret eden yetkili, ölen hayvanın türünün “jaguar” olduğunu ve dünyada yok olma tehlikesi altında olduğunu söyledi.

Yetkilinin “jaguar” dediği bu türün görüntülerine bakılırsa, daha çok bir leopar olduğu izlenimi ediliyor.

Zira kedigiller cinsinin dört büyük kedisinden biri olan jaguar, günümüzde sadece Meksika’dan Orta Amerika’ya ve Paraguay’ın güneyi ile kuzey Arjantin’e kadar dağılan bir alanda yaşıyor. Leopoar, özellikle daha uzun olan kuyruğu dikkate alınarak diğer kedi türlerinden ayrıştırılıyor.

Halepçe’de daha önce de bir leopar ölü olarak bulunmuştu. Süleymaniye Çevre ve Orman Genel Müdürlüğü, leoparı öldürenlerin bulunup adalet önüne çıkarılması için çaba gösterdiklerini söyledi.

2013 yılı Kasım ayı başında Amed’in Çınar ilçesinde de ilk kez görülen bir leopar, bir çoban tarafından kendisine saldırdığı iddiasıyla öldürülmüştü.  TÜBİTAK Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü'nün yaptığı çalışmalarda öldürülen hayvanın "Anadolu Parsı" olmadığı, "İran Parsı" alt türüne ait olduğunu belirlemişti.

Leopar olarak bilinen pars (Panthera pardus), kedigiller familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri. Diğer üç büyük kedi türü ise aslan, kaplan ve jaguar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.