Hakkari'nin maden potansiyeli raporu hazır

Hakkari'nin maden potansiyeli raporu hazır

Hakkari-Van arasında kurulacak kurşun-çinko izabe tesisiyle ülkeye yılda en az 500 milyon dolar döviz girdisinin sağlanacağı belirtildi.

Hakkari Valiliği ile Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce hazırlanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen proje kapsamında, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendislik Fakültesi akademisyenlerinin de yer aldığı teknik heyet, kentteki kurşun-çinko potansiyelinin ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesi amacıyla Hakkari, Çukurca ilçesi ile Şırnak'taki bazı bölgelerde çalışma yürüttü.

"Binlerce kişiye istihdam sağlanacak"

Teknik heyetin yaptığı incelemeler sonucunda hazırlanan raporda, bölgedeki madenlerin analizlerinin, maden şirketine ait flotasyon tesisi ile İran'ın Zencan bölgesindeki kurşun-çinko metalurji tesislerinde incelemesinin yapıldığı belirtildi.

Hakkari'de "Kurşun-Çinko Çalıştayı" düzenlendiği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Hakkari-Şırnak bölgesinin Türkiye'nin en büyük çinko-kurşun provensi (aynı türden birden fazla yatak) ve 100 milyon ton düzeyinde kurşun-çinko potansiyeli içermektedir. Bölgedeki yataklardan üretilecek cevherin yılda 1 milyon tona kadar çıkabilecek ve bu en az iki fabrikayı besleyebilecektir. Hakkari-Van arasında kurulacak kurşun-çinko izabe tesisiyle bölgede binlerce kişiye istihdam ve ülkeye yılda en az 500 milyon dolar döviz girdisi sağlanacaktır."

"Hakkari kurşun ve çinko madenleri bakımından zengin"

Çalışmaya ilişkin hazırlanan rapor kapsamında sektör temsilcileriyle bir araya gelen Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, kentin kalkınmasını sağlayacak projeler hakkında bilgi verdi.

Projelerin hayata geçirilmesinde ilgili bakanlıkların ve DAKA'nın büyük desteğinin olduğunu belirten Akbıyık, göreve başladıktan sonra Vali Yardımcısı Aziz Gölbaşı başkanlığında proje birimi oluşturduklarını, kurumların iş birliğiyle projeler hazırladığını söyledi.

Bunlardan birinin de "Hakkari ilinde maden zenginleştirilmesine yönelik teknoloji kullanım altyapısının incelenmesi fizibilite projesi" olduğunu aktaran Akbıyık, şöyle konuştu:

"Hakkari kurşun, çinko yatakları bakımından Türkiye'de potansiyeli en yüksek yerlerden biri. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği bölümü ile bu projeyi gerçekleştirdik. Bu kapsamda yerinde incelemeler yapıldı ve rapor hazırlandı. Bu rezervlerin tespit edilmesi gerekiyor. Ciddi bir üretim potansiyeli var. İlimize bir metalurji fabrikası kurulması gerekiyor. Arkadaşlar buna kanaat getirmiş."

Ardından Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Koca, rapora ilişkin detaylı bir sunum yaptı.

Hakkari'nin maden potansiyeli raporu hazır

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.