Hakkarili yazar Colemêrgî'nin yeni kitabı çıktı!

Hakkarili yazar Colemêrgî'nin yeni kitabı çıktı!

Lis Yayınları'ndan 5 yeni kitap raflardaki yerini aldı. Tamamı Kürtçe olan eserler arasında şiir, öykü, müzik, tarih gibi farklı türde kitaplar yer alıyor. Kitaplar arasında Yazar Îhsan Colemêrgî, Dîrok û Şaristaniya Ûrartûyiyan (Urartu Medeniyeti de var.

Lis Yayınları'ndan 5 yeni kitap raflardaki yerini aldı. Yeni eserler arasında şiir, öykü, müzik, tarih gibi farklı türde kitaplar yer alıyor.

Hakkarili yazar Îhsan Colemêrgî’nin "Dîrok û Şaristaniya Ûrartûyiyan", Ferhadê Mihemmed’in “Hesabgêr”, Suad Cegerxwîn’in “Omîdên Windayî”, Fatih Marufoğlu’nun “Rêzimana Muzîkê”, Şair Cegerxwîn’in “Xoşxwan” kitapları okuyucuyla buluştu. 

DÎROK Û ŞARISTANIYA ÛRARTÛYIYAN: Yazar Îhsan Colemêrgî, Dîrok û Şaristaniya Ûrartûyiyan (Urartu Medeniyeti ve Tarih) kitabına Ararat bölgesi aşiretleri tarafından ve 3 yüzyıl boyunca varlığını sürdüren Urartu medeniyetini diğer medeniyetlerden ayıran özelliklerini anlatır. Yazar, Van'ın Urartu dönemini kapsayan parlak ve ihtişamlı tarihini ve yine Urartuların, Guti, Kasit ve  Mitanni devletleri ile olan ilişkilerini gün yüzüne çıkarıyor.

RÊZIMANA MUZÎKÊ: Fatih Marufoğlu’nun hazırladığı Rêzimana Muzîkê (Müziğin Grameri) kitabında 3 bölüm yer alıyor. 1’inci bölümde müziğin yazımı ve okunuşu ele alınıyor. 2’nci bölümde müzik aletleri sınıflandırılarak  tanıtılıyor. Ve son bölümde ise müziğin türleri anlatılarak müzik tarihinde kullanılagelen tarz ve biçim detaylıca işleniyor. Kitabın sonunda ise müzik terimleri sözlüğü var.

XOŞXWAN: Lîs Yayınları daha önce Şair Cegerxwîn’in 10 kitabını 2 ciltte toplayarak okurun ilgisine sundu. Şimdi ise Ehmedê Xanî Kütüphanesi çalışması kapsamında Cegerxwîn’in ilk divanı olan “Xoşxwan”ı hazırlayarak bastı. Cegerxwîn’in bu eserinde bölgedeki şeyh, imam, ağa ve beyleri eleştiriyor.

OMÎDÊN WINDAYÎ: Suad Cegerxwîn’in Omîdên Windayî (Kayıp Ümitler) şiir kitabında, ayrılık, unutamama duyguları özlem işleniyor. Şiirlerinde sınır, esareti sorguluyor.

HESABGÊR: Ferhadê Mihemed’ın Hesabgêr (Muhasebeci) öykü kitabında problem, çözüm, birey, toplum, kültür ve edebi meseleler farklı ve form ve tekniklerle kaleme alınmış.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.