Hakkarili kadınlardan meşaleli yürüyüş

Hakkarili kadınlardan meşaleli yürüyüş

KESK Hakkari Şubesi tarafından '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' nedeniyle düzenlenen meşaleli yürüyüşe kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık 2 bin kadının katıldığı meşaleli yürüyüşe erkekler de destek verdi.

KADİR KAYA / YÜKSEKOVA HABER

HAKKARİ  - KESK Hakkari Şubesi tarafından '8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' nedeniyle meşaleli yürüyüş düzenlendi.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, BDP Hakkari İl Eşbaşkanları Av. Mustafa Miras Çallı, Mehtap Daştan Demirel, BDP Hakkari Belediye Eşbaşkan Adayları Dilek Hatipoğlu, Nurullah Çiftçi, HDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Temel ve yaklaşık 2 bine yakın kadının katıldığı meşaleli yürüyüşte katılanlar erbaneler eşliğinde KESK binası önünden Bulvar Caddesi üzerindeki Belediye binası önüne doğru yürüyüşe geçti.

mesale3-001.jpg

SÖNMEZ: BİR YILDA 214 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ, 167 KADIN TECAVÜZE UĞRADI

Kadınlar adına basın metnini okuyan Eğitim-Sen Hakkari Şube Eşbaşkanı Şükran Sönmez, 8 Mart'ın her renkten, coğrafyadan, dilden, kültürden kadınların barış, eşitlik, emek ve demokrasi taleplerini farklı coğrafyalarda alanlarda dile getirdiği simgesel günlerden biri olduğunu belirterek, "Bir yıl içerisinde bu ülkenin farklı yerlerinde 214 kadın öldürdü, 167 kadın tecavüze uğradı, 241 kadına şiddet uyguladı. Bir o kadar çocuk istismara uğradı. Yerler, failler farklı olsa da şiddet uygulayan erkeklerin konuştukları ortak dil erkek egemenliğinin diliydi. Bu dil ölümün, yok etmenin, aşağılamanın dilidir. Biz kadınlar ise yüzyıllardır eril karanlığa karşı yaşamı savunduk. Özgürlükler ve barış için mücadele ettik. Bugün kadın kırımına dönüşen erkek şiddetine karşı susmuyoruz. Şiddetle ilgili açılan davaları el çabukluğuyla kapatan, şikâyetçi kadınları evlerine yollayan, tecavüze uğrayan kız çocuklarında rıza arayan eril sisteme karşı her yerde sesimizi yükseltiyoruz" dedi.

mesale5.jpg

KÜRTAJ HAKKIMIZI ELİMİZDEN ALMAK İSTİYORLAR

Kadınların bedenleri üzerindeki denetimini arttıran erkek egemenliğine itirazları olduğunu söyleyen Sönmez,  “Üç çocuk, üç de yetmez beş çocuk” diyerek kaç çocuk doğuracağımıza karar verilmek isteniyor. Her seferinde; kürtaj hakkımızı elimizden almak isteyen politikalar gündeme getirilmektedir. Kadınlar sadece geleneksel aile içerisinde anneler, eşler ya da çocuklar olarak tanımlanmaktadır. İradeleri yok sayılmakta; hayatlarına müdahale edilmektedir. Çünkü AKP iktidarının sürdürücüsü olduğu erkek egemen kapitalist düzen içerisinde; kadınlar sermayeye ucuz iş gücü tedarikçisi, sosyal devletin yükümlülüklerinin taşıyıcısı olarak görülüyor. Bu yüzden; daha fazla çocuk çağrıları yapılmaktadır" diye konuştu

Yapılan açıklamanın ardından Kadınlar sessiz bir şekilde dağıldı.

mesale6.jpg

mesale7.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum