Hakkarili çiftçilere arılı kovan, ceviz fidanı ve sebze fidesi dağıtıldı

Hakkarili çiftçilere arılı kovan, ceviz fidanı ve sebze fidesi dağıtıldı

Hakkâri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından il ve ilçelerdeki çiftçilere arılı kovan, ceviz fidanı ve sebze fidesi dağıtıldı.

Hakkâri İl Özel İdaresi'nce desteklenen Arıcılığı, Meyveciliği ve Sebzeciliği Geliştirme Projeleri kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından il genelindeki çiftçilere 1.480 adet arılı kovan, 113 bin adet aşılı karpuz, domates, kavun, biber ve patlıcan fidesi ile 20.000 adet aşılı ceviz fidanı dağıtıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü önünde düzenlenen programa katılan Vali Cüneyit Orhan Toprak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Osman Kızılban, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vahap Şimşek ve çiftçiler tarafından karşılandı.

Uygulanan projeler hakkında ilgililerden bilgi alan Vali Toprak, daha sonra çiftçilere arılı kovan, ceviz fidanı ve sebze fidesi dağıttı. Vali Toprak, Hakkâri İl Özel İdaresi tarafından tarımın, ziraatçının ve çiftçilerin desteklenmesi amacıyla 2013 yılından beri ağaç fidanı, meyve, sebze fideleri ve arılı kovan dağıtımı faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

Meyve fidanı dağıtımının son dört yılda 100 bin rakamlarına ulaştığını ifade eden Vali Toprak, "Bu sene 20 bin ceviz fidanı verdik. Arılı kovanda toplamda 9 bine ulaştı ve 2017 yılında bunun bin 400 tanesini verdik. Yine çiftçilerimize 450 bin civarında da patlıcan, kavun, karpuz, biber gibi fide dağıtımı yapıyoruz. Bu son 4 yıldaki çalışmalar bize gösterdi ki Hakkâri'deki çiftçilerimiz, ziraatçılarımız kardeşlerimiz, köylülerimiz bu konuya tabiri caizse dört elle sarılarak üretici hale geliyorlar. Aldıkları ürünleri ticarî manada da değerlendiriyorlar." diye konuştu.

Vali Toprak, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun verimli hale gelmesi üzerine biz de İl Özel İdaresi olarak bu rakamları her sene artırarak çiftçilerimize destek olarak sunuyoruz. Hâlâ şu andaki yaptığımız görüşmelerde yeni talepler var. Bu arı ırkının daha da kaliteli hale getirilerek Kafkas ırkına dönüştürülerek daha yaygınlaştırılması yönünde yoğun bir taleple karşılaştık. Biz de kendi imkânlarımız ölçüsünde yeni bir satın alma sürecini başlatacağız. Bildiğiniz gibi bilhassa ceviz üretimi ve bal üretimi Hakkâri'nin ekonomisine birkaç yıl içerisinde çok büyük katkı sağlayacak ürünler. Şu anda yaklaşık olarak 2.500-3.000 ton civarında kaliteli bal üretimimiz var. Türkiye'nin her tarafından talep gören hatta yurtdışından talep gören bal üretimimiz mevcut. Bilhassa Şemdinli bölgesinde floranın, endemik bitki örtüsünün özellik taşımasının bal üretiminin kalitesine çok büyük katkı sağlaması bizi bu yönde teşvik ediyor."

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.