Hakkari'de tutuklananlar arasında koronavirüse rastlanıldı

Hakkari'de tutuklananlar arasında koronavirüse rastlanıldı

HDP Hakkari İl Örgütü, aralarında eski belediye başkanı Şükrü Çallı'nın da bulunduğu 12 kişinin tutuklanmasıyla ilgili basın açıklaması düzenledi.

Hakkari kent merkezi ile Şemdinli, Çukurca ve Yüksekova ilçelerinde Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürütülen bir soruşturmalar kapsamında yapıldığı belirtilen operasyonda gözaltına alınan 13 kişiden 12'sinin tutuklanması yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. Hakların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari İl Örgütü, binasında yapılan basın açıklamasına HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP İl Eşbaşkanları, İl Genel Meclis üyeleri ve partililer katıldı. Açıklamayı yapan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, pandemi sürecinde arkadaşlarının 4 gün boyunca hiçbir sağlık önlemi alınmadan gözaltında tutulduğunu belirtti.

4 GÜN BOYUNCA AYNI NEZARETHANEDE TUTULMUŞLAR

Gözaltına alınan 12 kişinin sağlıksız ve hijyenik olmayan nezarethanelerde tutulduğunu savunan Seven, "Arkadaşlarımızın nezaretlerde tutulmaları sonucu Kovid-19 hastalığına yakalanmışlardır. Yapılan testlerin sonucu pozitif olduğu doktor raporlarına yansımıştır. Tutuklanıp cezaevine gönderilen bu arkadaşlarımızın birçoğu kronik hasta ve 60 yaş üstü olduğu halde bu durumları göz önünde bulundurulmadan Kovid-19 hastalığına yakalanmalarının önü açılmıştır. Bir arkadaşımızın test sonucu pozitif çıkmıştır ve diğer tüm arkadaşlarımızla beraber 4 gün boyunca aynı ortamda aynı havayı soluyup, aynı alanı kullanmalarından dolayı tüm arkadaşlarımız risk altındadır" dedi.

'TUTUKLUNANLARDAN ÇOĞU RİSK GRUBUNDA'

O gün adliyede bulunan tüm personeller, avukatlar,  tutuklu yakınlarının temas halinde olduğunu ifade eden Seven devamla şöyle konuştu: "Bunun dışında nezaretteki arkadaşlarımıza temas eden onlarca kişi olduğu halde yine hiçbir önlemin alınmadığı görülmüştür. Böyle olunca ceza evine gönderilen bu arkadaşlarımızın hem kendisi, hem de cezaevinde bulunan tüm tutuklu ve hükümlüler risk altına girmiştir. Yaşamlarından endişe duyduğumuz bu arkadaşlarımızın avukatları aracılığıyla yapmış olduğu itirazın ivedilikle ele alınmasını talep ediyoruz. Tutuklananların tümü açık adres sahibi iken ve kaçma şüpheleri yok iken uygulanan bu gayri hukuki kararın tekrar ele alınıp acil bir şekilde yapılan bu hatanın düzeltilmesini talep ediyoruz. Aksi bir durumun gelişmesi durumunda tüm sorumluluk bu gayri hukuki kararı veren adli mercilerindir. Tutuklananların büyük bir kısmı kronik hasta statüsünde olup biri kanser kemoterapi tedavisi görmektedir. Şükrü Çallı 74 yaşında birçok kalıcı hastalığı bulunmakta. Nihat Turgut  70 yaşın üstünde olup epilepsi hastasıdır. Verilen bu kararı gayri hukuki ve siyasi bir karar olarak buluyor ve derhal bu arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz.”

'SORUN KÜRTLER OLUNCA KOVİD'İN BİR ÖNEMİ KALMIYOR'

Ardından söz alan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede ise, dünyanın koronavirüs ile mücadele ederken iktidarın  Kürtlerle nasıl mücadele edeceğinin derdine düştüğünü belirtti. Tutuklanan 12 kişiden Felem Aker isimli partilinin gözaltındayken Kovid-19 testinin pozitif çıktığını ifade eden Dede, "Bu arkadaşımız 3 gün boyunca emniyette tutuldu. Polislerle bir şekilde temas kurmuştur. Daha sonra bir gün boyunca adliyede bulundu. Adliye personelleri, yargıçlarla ve avukatlarla karşı karşıya gelmiştir. Hükümet bu kadar Kovid-19 dan bahsederken sorun Kürtler olunca Kovid’in de salgınında bir önemi kalmıyor. AKP diyor ki, 'ben Kürt siyasetçilerini ölüme terk edebilirim. 'Burada Kovid’in bir önemi yok. Muhalefeti nasıl yok edebilirim, nasıl ortadan kaldırabilirim ve halkı nasıl bastırabilirimin derdinde. Bu tutuklanan arkadaşlarımızın hepsi bu halkın iradeleri. Zamanında sandıktan çıkmışlar ve seçilmişler. Bu halkın teveccühünü almış insanlardır. Bizler bu tutuklamaları kabul etmiyoruz. Buradan adalet bakanına çağrıda buluyoruz" şeklinde konuştu.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.