Hakkari'de 'Kadınlar Toprağa Hayat Veriyor' projesi

Hakkari'de 'Kadınlar Toprağa Hayat Veriyor' projesi

Hakkari'de, SODES kapsamında yürütülen "Kadınlar Toprağa Hayat Veriyor" projesi ile kadınlar topraktan yaptıkları seramiklere duygularını yansıtarak meslek öğreniyorlar.

KAMER Hakkari Kadın Merkezi Şubesi tarafından yürütülmekte olan "Kadınlar Toprağa Hayat Veriyor" projesi kapsamında Hakkarili kadınların toprak ve seramik üzerine meslek öğrendikleri belirtildi. Çevre Yolu Caddesi üzerinde kurulan atölyede 1 eğitmen tarafından yaklaşık 20 kadın ve genç kıza çamur çekme, granül, sırlama, fırınlama, desenleme ve heykel dallarında meslek eğitimi veriliyor. Atölyede hizmet veren Güzel Sanatlar Cam Seramik Bölümü mezunu Yılmaz Onay, yaklaşık 20 yıldır 12 sanat dalında uğraşlarının olduğunu ve sergilerinin olduğunu söyledi. Onay, "Burada yaklaşık iki yıldır kadınlara yönelik seramik kursu veriyorum. İlk başlarda seramik nedir, çamuru nasıl yapılır onları vermeye çalıştık. İlk etapta öğrenciler biraz zorluk çektiler. Sonra yavaş yavaş emekleri doğrultusunda ürünleri ortaya çıkmaya başladı. İşe dört Elle sarılmaya başladılar. Desenleri öğrenmeye başladılar. Nakış ederek fırınlamaya verdiler" dedi.

Atölyede kurs gören kursiyerlerden Meral Korkmaz ise, KAMER sayesinde burada seramikle tanıştıklarını belirtti. Korkmaz, "Bu işi yapabileceğimi daha önce hiç aklıma getirmemiştim. Arkadaşlarla beraber büyük bir yol kat ettik. Görmüş olduğum 5 aylık kurs sonunda bir kadının yapamayacağı bir şey olmadığını anladım. Burada seramiğe kendi duygularımızı işliyoruz" şeklinde konuştu.

KAMER Hakkari Şubesi Sorumlusu Suzan Selimoğlu da, KAMER Vakfı Hakkari Şubesi olarak "Kadınlar Toprağa Hayat Veriyor" projesi kapsamında çalışmalara başladıklarını ifade etti. Selimoğlu, "Bu faaliyet SODES kapsamında başlatılmıştır. Kursumuz şu anda 6. ayına girmiş durumda. 2011 yılında da bu yönde projemiz olmuştu. Toprakla yeni tanışan kursiyerlerimiz olduğu için biraz tecrübesizlik vardı. Daha çok güçlendirmek adına 2013 yılında çalışmalarımıza devam ettik. 2011-2013 yılları arasında 40'a yakın kursiyerimiz meslek öğrendi. Şu anda 20 kursiyerimiz toprağa hayat veriyor. Seramik ve kilim motifleri, geleneksel motif ve yerel motifler işlemeye çalışıyorlar. İlk başlarda kadınlara çok yabancı bir meslek gibi görünse de şu an aslında kadınlar evlerine gitmek istemiyor. Hayal güçlerini, umutlarını işleyerek hem günlük harçlık kazanıyorlar hem de meslek edinmeye çalışıyorlar. Projemiz bittikten sonra da KAMER Vakfı olarak birliğimizi sağlamaya devam edeceğiz" dedi. İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.