Hakkari: Ot ve saman stokları tükenen köylüler hayvanlarının derdine düştü

Hakkari: Ot ve saman stokları tükenen köylüler hayvanlarının derdine düştü

Kentte etkisini sürdüren zorlu kış şartlarında ot ve saman stokları tükenen Hakkarili köylüler, hayvanlarını nasıl besleyeceklerinin derdine düştü.

Hakkari'de bu yıl kış soğuklarının erken bastırması ve halen etkisini sürdürmesi küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan köylüleri zor durumda bıraktı. Ot ve saman stokları tükenen köylülerin besledikleri hayvanları aç kaldı. Her yıl Mart ayının ortalarında itibaren hayvanlarını ahırlardan çıkararak otlaklara götürmelerine rağmen, bu yıl etkisini sürdüren kar yağışı dolayısıyla hayvanlarını ahırdan çıkaramayan köylüler, hayvanlarını nasıl besleyeceklerinin derdine düştü. 

Son bir kaç yıldır uygulanan yayla yasakları nedeniyle yeteri kadar ot ve saman stoku yapamamaktan şikayet eden besiciler, kent merkezinde de yem bulamayınca ot ve saman bulmak için köy köy dolaşmaya başladı. 

Aşağı Derecik (Çemê İsman) Köyü’nde 30 yıldır çobanlık yaptığını belirten Tahsin Yiğit, bu yıl kış mevsiminin beklenenden uzun sürmesi nedeniyle ot ve samanlarının tükendiğini dile getirdi.

‘YASAKLAR YÜZÜNDEN YAYLALARA ÇIKAMIYORUZ’

Bu nedenle köy köy dolaşıp ot bulmaya çalıştıklarını söyleyen Yiğit, “Her yıl bu aylarda hayvanlarımız meralara çıkardı. Ama çıktığımız meralarda halen kar var. Bu bölgede Bala ve Spîxane diye çok verimli iki yaylamız olduğu halde yasaklar yüzünden bu yaylalara çıkamıyoruz ve oradaki meralardan otlarımızı biçemiyoruz. Hal böyle olunca ot ve samanların çoğunu satın alıyoruz. Bu da maliyetlerimizi yükseltiyor. Bizler yayla ve meralarımızdaki yasakların kaldırılmasını istiyoruz. Yasak kalkarsa parayla aldığımız ot ve samanları kendi tarlalarımızdan sağlarız” dedi.

Yiğit, hayvancılığa yeteri kadar değer verilmemesinden de şikayetçi. Yiğt, “Avrupa’ya baktığımız zaman küçük ve büyükbaş hayvan besiciliğine daha çok önem veriliyor. Yıllar önce hayvansal ürünleri dış ülkelere ihraç ederken, bugün ithal ediyoruz. İnsanların hayvancılığa teşvik edilmesi, hayvancılık yapanların da desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.