Hakkari Barosundan avukatlar günü açıklaması

Hakkari Barosundan avukatlar günü açıklaması

Hakkari Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Yüksekova Haber Portalı

Açıklamayı yapan Hakkari Barosu Başkanı Zeydin Kaya, avukatlar gününün tarihi ile ilgili "5 Nisan 1958 tarihinde İzmir Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan 2 günlük toplantı sonunda Barolar Birliği’nin kuruluş çalışmaları başlamıştır. Yapılan araştırmalar sonucu ilk olarak İstanbul Barosu’nun 70 yıl önce 5 Nisan 1878 de toplanıp genel kurul yapmış olduğu anlaşılmış ve 5 Nisan Avukatlar Günü ilan edilmiştir." dedi.

Avukatlık mesleğinin görevlerine ve önemine vurgu yapan Kaya, "Avukat, yargı önünde; gerçek ya da tüzel kişilerin haklarını savunan, hukuk ve yasa işlerinde yol gösterici nitelik taşıyan kişiye verilen mesleki unvandır. Avukat kelimesi Latince kökenli olup, savunucu anlamına gelmektedir. Avukatlık mesleği, hukuk öğrenimi görmüş, avukatlık stajını tamamlamış ve yasaların gerektirdiği koşulları taşıyan kimseler tarafından icra edilir. Avukatlık Kanunu 1. maddesi Avukatlık Mesleğini kamu hizmeti, ve yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil ettiğini vurgularken 2. Maddesinde ise; Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorunda olduğunu belirtmiştir." sözlerini kaydetti.

Kaya şöyle konuştu: "Dolayısıyla, Avukatlık Mesleği kamu hizmeti gören önemli bir meslek oluşunun yanımda, avukat görevini icra ederken kurum, kuruluş ve kişilerin avukatlara yardımcı olma yükümlülüğünün de unutulmaması gerekir.Bu duygu ve düşüncelerle Adaletin tam tecellisi için Savunma hakkı gibi kutsal bir kamu hizmeti gören, birey hak ve özgürlüklerinin savunulmasında, haklarının korunmasında çaba gösteren ve hukukun üstünlüğünün güvencesi olan bütün meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutlar, saygılar sunarım."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum