Güney Kore'de virüs isyanı

Güney Kore'de virüs isyanı

Koronovirüsü nedeniyle Çin'den tahliye edilecek Güney Koreliler ülkede gerilime yol açtı. Bir grup Güney Koreli, bu kişiler için kurulan karantina merkezlerinin yerinin değiştirilmesi için traktörlerle yolu kapattı.

 Çin’den yayılan yeni koronavirüs, Güney Kore’de toplumsal gerilime yol açtı. Çin’den tahliye edilecek Güney Koreliler için kurulan karantina merkezlerinin yerine karşı çıkan bir grup protestocu yolları kapattı. Devlet Başkanı Moon Jae-in halka ‘korkuya yenik düşmeyin’ uyarısı yaparken, bu kez de virüs hakkında bilgi verme vaadiyle insanların özel bilgilerini talep eden dolandırıcılar ortaya çıktı.

Güney Kore’deki protestolar, başkent Seoul’ün yaklaşık 80 kilometre güneyindeki Asan ve Jincheon kentlerinde kurulması planlanan karantina merkezlerinin yakınında meydana geldi. Hükümet Çin’den tahliye edilecek yaklaşık 700 vatandaşını en az iki hafta boyunca bu merkezlerde tutmayı planlarken, eylemciler traktörlerle yolu kapattı.

Protestolara katılanlar, karantina merkezlerinin ev ve okullardan daha uzağa kurulmasını talep etti. Jincheon’da oturanLee Ji-hyun, Reuters’a “Biri üç, biri dört yaşında iki çocuğum bar. O kadar endişeliyim ki, onları babaannelerine yolladım” dedi. Protestocuların, bölgeyi ziyaret eden bir sağlık bakanlığı yetkilisine de saçını çekerek saldırdığı belirtildi.

‘KORKUYLA DEĞİL İŞBİRLİĞİYLE KORUNACAĞIZ’

Güney Kore Devlet Başkanı Moon ise yükselen gerilim karşısında bir basın toplantısı düzenleyerek, “Bizi yeni koronavirüsten koruyacak silah korku ve nefret değil, güven ve işbirliğidir” dedi. Bölgede yaşayanları telkin etmeye çalışan Moon, ilk tahliye edilen kişilerin virüs belirtisini zaten göstermedini ve buna rağmen karantinada tutulacağını söyledi.

VİRÜS DOLANDIRICILARI KİŞİSEL BİLGİLERİ ÇALIYOR

Öte yandan ülkede, virüs salgınıyla ilgili gizli bilgileri paylaşma vaadiyle insanların kişisel bilgilerini talep eden dolandırıcılar da türedi. SMS mesajları üzerinden okullarda salgın yaşandığına dair yalan bilgilerin yayıldığı, hangi okullarda virüs görüldüğü bilgisini paylaşma vaadi karşılığında insanların kişisel bilgilerinin talep edildiği belirtiliyor. Güney Kore ajansı Yonhap’ın haberine göre, polis soruşturma açarken, bu söylentilerin yayılmasını engellemek için bir siber güvenlik birimi de kuruldu.

Güney Kore’de şu an için dört kişinin virüsü kaptığı tespit edilmiş durumda. Bu kişilerin hepsinin yakın zamanda Çin’in Wuhan kentine gittiği belirtiliyor.

Yeni virüsün yetkilileri en zorlayan tarafıysa, bir ila 14 gün arasında değişen kuluçka süresince insandan insana geçebilmesi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.